🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейската комисия подкрепя емитирането на "еврооблигации"

Обсъждат се три варианта за гаранции върху бъдещите дългови инструменти

Създаването на общи "еврооблигации", които да заменят издаваните национални облигации от отделните членове на еврозоната, биха могли да станат най-добрият и полезен инструмент за европейските политици в опитите им да преодолеят дълговата криза. Те биха осигурили на всички членове на еврозоната възможност да се финансират, създавайки един "качествено нов огромен дългов пазар, който в глобален мащаб да бъде конкурентен и да постигне условията, при които се финасират САЩ", се казва в доклад на Европейската комисия (ЕК), цитиран от Financial Times.

Проучването ще бъде официално публикувано в сряда, като основното предложение на ЕК е в еврозоната е да бъдат емитирани нови общи облигации, които да заменят някои или всички издавани такива от отделните национални правителства.

Такова обединяване на националните дългови инструменти на страните от еврозоната среща яростната съпротива на Германия, защото там вярват че облекчаването на пазарният натиск ще дойде за сметка на техният силен кредитен рейтинг. В същото време това може да е стимул за слабите икономики от еврозоната да продължат с разточителното харчене.

И все пак, високопоставени представители от ЕС смятат, че Германия може да бъда убедена, ако схемата по издаването на общи облигации включва и строги правила за държавните разходи. Затова в доклада на ЕК са включени и предложения за значително разширяване на мониторинга на Брюксел над националните бюджети.

И макар предложенията за общи емисии "еврооблигации" трудно ще получат одобрението на всички страни (най-вече от Германия), според The Wall Street Journal самото обсъждане на документа от ЕК вече доведе до дебат по темата, която се разглежда от мнозина икономисти като възможно разрешение на проблема с дълговата криза.

Самото предложение на ЕК за създаване на еврооблигации отразява колко критична вече е ситуацията и е негласно признание за провалените опити за намиране на трайно решение на кризата. Пример за това е бързо отслабналото доверие в Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) - временен инструмент, създаден в началото за спасяване на Гърция, а в последствие увеличен с идеята да успокои инвеститорите, че финансово слабите правителства от еврозоната няма да бъдат изоставени.

За да се стигне до издаването на такива общи облигации, ще трябва да бъдат въведени нови предпазни мерки за затягане на бюджетната дисциплина и подобряване на икономическата конкурентоспособност, а всички тези стъпки ще изискват значителни промени в договорите на Европейския съюз, които биха могли да забавят прилагането му с години.

Трите варианта предложени от ЕК

Първият разглеждан вариант е всички национални дългове да бъдат замени от страна на правителствата с "еврооблигации", които ще бъдат покрити от "солидарна гаранция". Това означава, че всички правителства от еврозоната ще носят еднакъв кредитен риск, а всяко правителство се съгласява да гарантира дълг на всяко от другите правителства. Ако бъде избран този подход, то всички нови емисии на ДЦК от страните членки на еврозоната ще бъдат "еврооблигации", а съществуващите национални държавни облигации ще бъдат конвертирани в "еврооблигации".

Вторият вариант е частична замяна на национално издаваните ДЦК с "еврооблигации", например до около 60% от брутния вътрешен продукт на страната, или до някакъв друг лимит, който може да бъде променян в зависимост от това колко добре се справя дадено правителство със спазване на правилата на еврозоната. Тези облигации също ще бъдат солидарно гарантирани, но отвъд определения лимит правителствата все пак ще трябва да издават национални облигации, по които рискът ще се носи изцяло от тях.

Тези две възможности ще изискват промени в основния договор на ЕС, защото те противоречат на сегашния му вариант, който съдържа клауза, забраняваща на едно правителство да спасява друго. Затова е предложен и трети вариант, при който няма такава пречка. Според този подход новите "еврооблигации" ще заменят някои от проблемните държавни облигациии, получавайки гаранции от страна на всяко правителство отделно до някакъв конкретен лимит. Третият вариант предвижда еврооблигациите да бъдат емитирани паралелно с държавните облигации на отделните страни на еврозоната. Качеството на облигации, издадени във вариант №3 може да бъде допълнително подобрено чрез предоставяне на обезпечения, като пари или златни резерви, или заделяне на данъчни приходи.

Този подход според The Wall Street Journal ще предостави много по-малко от ползите на общите "еврооблигации", но за сметка на това ще изисква по-малко условия, които да бъдат изпълнени. В този случай ще има и проблем с доходността - малко вероятно е този вид "еврооблигации" да бъдат със същите ниски лихви, които биха получили книжата със съвместни гаранции.

Условия за издаването на еврооблигации

За да бъдат подкрепени от всички членки на еврозаната, новите общи "еврооблигации" трябва да бъдат съобразени с условията на Берлин, а пъровото от тях е налагане на строг надзор над финансите на страните, получаващи финансова подкрепа от партньорите. Друго важно условие е ЕК да участва в изготвянето на националните бюджети и да се намесва при определяне на икономическата и бюджетна политика на страните. А също така да бъде вкарана клауза в националните конституции за балансирани бюджети по германския модел за "възспиране на дълга".

"Без тази рамка е малко вероятно новоиздадените облигации да донесат стабилността, към която се стремим и която ще бъде приемлива за помагащите държави-членки и инвеститорите", се казва в доклада.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 3
    • + 1

    Що за наивник трябва да си за да мислиш ,че издаването на евроблигации ще ти реши проблемите ? Германия доброволно ще се набута между шамарите !

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 4

    Еврооблигациите дават САМО време, необходимо за реформите - икономически и политически.

    ТОТАЛНАТА интеграция е базово условие за тяхната ефективност,и ДА - трябва да сме наясно всички: това значи една по ГЕРМАНСКА Европа !

    Нередност?
  • 3
    trezven avatar :-|
    Трезвен
    • - 1
    • + 3

    Какво лошо има за една по-'германска' Европа? Германците са работливи, прагматични и изцяло отдадени на европейската кауза. Силните анти-националистични течения гарантират и разни агресивни стремежи.

    Нередност?
  • 4
    ivanchola avatar :-P
    ivanchoLA
    • - 3
    • + 2

    Да, само се пропуска момента с интереса на инвеститорите, които като откакто слушат несвързаните бращолевиници на маринковците от ЕО не могат да се вредят да купуват ДЦК на САЩ ... примерно да млъкнат и нещо да направят не само да говорят предлагам аз.

    Нередност?
  • 5
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 1
    • + 1

    Защо го шикалавят Германия не ги иска защито те ще са на по-големи лихвени нива, и тъка дисциплинираните ще продължават да доплащат за некъдърноста на мързеливите. Ама като са си направили тъкъв съюз да си сърбат облигациите.

    Нередност?
Нов коментар