🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бебета в Европарламента

Децата на евродепутатките, донесени от майките си в пленарната зала, се превърнаха в сензация

Италианската евродепутатка Личия Ронцули гласува заедно с дъщеря си Витория в парламента в Страсбург. През септември 2010 г. младата майка Личия прикани колегите си от парламента да призоват европейските институции начело с ЕП да се ангажират повече с въпроса за съчетанието на кариерата и личния живот при младите майки.
Италианската евродепутатка Личия Ронцули гласува заедно с дъщеря си Витория в парламента в Страсбург. През септември 2010 г. младата майка Личия прикани колегите си от парламента да призоват европейските институции начело с ЕП да се ангажират повече с въпроса за съчетанието на кариерата и личния живот при младите майки.
Италианската евродепутатка Личия Ронцули гласува заедно с дъщеря си Витория в парламента в Страсбург. През септември 2010 г. младата майка Личия прикани колегите си от парламента да призоват европейските институции начело с ЕП да се ангажират повече с въпроса за съчетанието на кариерата и личния живот при младите майки.    ©  reuters
Италианската евродепутатка Личия Ронцули гласува заедно с дъщеря си Витория в парламента в Страсбург. През септември 2010 г. младата майка Личия прикани колегите си от парламента да призоват европейските институции начело с ЕП да се ангажират повече с въпроса за съчетанието на кариерата и личния живот при младите майки.    ©  reuters

Няколко европейски депутатки се превърнаха в истинска сензация, като доведоха децата си в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, припомняйки по този начин колко трудно е за жените да съчетаят кариерата и семейния живот.

"Карат жените да учат, да имат интересна работа. А накрая те трябва да избират между кариерата и личния живот. Жените не трябва да бъдат принуждавани да правят подобен избор", казва италианската евродепутатка Личия Ронцули.

Член на консервативната Европейската народна партия, тази 36-годишна парламентаристка е приближена на бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Няколко пъти тя доведе в пленарната зала дъщеричката си Витория, която вече е на 18 месеца, пише в анализ по темата агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

Кариера или майка

Снимките на момиченцето, сгушено в слинг (шал за носене на бебета), играещо си със слушалките за симултанен превод на майка си или рисуващо върху листове на парламентарната банка, обиколиха света. През септември 2010 г. младата майка Личия прикани колегите си от парламента да призоват европейските институции начело с ЕП да се ангажират повече с въпроса за съчетанието на

кариерата и личния живот при младите майки.

И ако Личия Ронцули придава активистко измерение на своя акт, то други депутатки изтъкват практичните страни на воденето на децата в пленарната зала. Парадоксът в институцията в Страсбург е, че нейните членове нямат право на отпуска по майчинство или по бащинство за разлика от обикновените чиновници. Онези евродепутатки, които раждат, се водят за отсъстващи от пленарните заседания, ако не са участвали в някое от тях или са пропуснали някой вот. За назидание те не получават и дневната си надница.

Законите не важат за евродепутатки

"Истински парадокс е, че законите, които приемаме тук, не се прилагат за европейските депутатки", възмущава се британката Катрин Стихлър. Тя също дойде на няколко заседания от януарската сесия

на парламента в Страсбург с 11-седмичното си бебе, което носеше в кенгуру. "Притеснявах се, че то ще се събуди и ще трябва да го храня. Но ми се струваше важно да участвам във вота за избор на

новия председател на ЕП", разказва тя.

Седем депутатки от десницата и от левицата написаха неотдавна писмо до предишния председател на Европарламента Йежи Бузек, за да поискат от него въвеждането на разпоредби, специално пригодени за младите майки. Те му предложиха идеята младите майки да бъдат временно замествани или да могат да делегират правото си на глас. Бузек отговори, че ще поиска от главния секретар на парламента да проучи евентуалните решения на този въпрос. Депутатките обещават в най-скоро време да настояват за такива решения и пред новия председател на ЕП Мартин Шулц, казва германската евродепутатка Франциска Братнер.

Каквито и да са мотивите им, действията на шепата жени, които се възползваха от гъвкавия регламент на ЕП, за да доведат отрочетата си в пленарната зала, бяха по-скоро посрещнати добре. Но имаше и няколко изключения, спомня си Личия. "По-възрастните депутатки казаха, че парламентът не е

детска ясла, че воденето на деца вреди на тържествения облик на институцията. Отговорих им, че е жалко, че такива критики се отправят точно от жени", казва тя.

Според социолога Франсоа дьо Сенгли, преподавател в парижкия университет "Декарт", любопитството или неудобството, породено от жеста на тези депутатки, се дължи на това, че, като оставим на страна "феминистките искания", този жест замъглява ясното разграничаване между обществения и личния живот.

"Голяма част от манталитета на Запада се основава на това разделение, което пък преповтаря разделението на мъжки и женски пол, или на разум и чувства. Воденето на малки деца в парламента отразява голяма промяна, поставя под въпрос разделението, но без човек да знае много добре как да преначертае границата", казва специалистът.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • - 6
    • + 5

    Този "специалист" в края на статията явно още си живее в първата половина на ХХ век, или просто му е трудно да си извади главата от задника. Всяка читава западна организация и компания се стреми да предизвика личното отношение във всеки от служителите си - отдавна хората не са само придатък към машините или инструмент за свършване на дадена работа.
    Според мен е очарователно, че бъдещето на Европа - нейните деца присъстват на заседанията на Европарламента. Така всеки от седящите там може да си припомни за какво всъщност се прави всичко.

    Нередност?
  • 3
    peshokev avatar :-P
    peshokev
    • - 7
    • + 8

    Този парламент, както и останалите по света са пълна бутафория поддържаща социалния мир и в същото време прокарващ лобистки и/или малоумни закони. Разликата между това, дали децата на депутатките и депутатите ще гласуват е, че на децата трудно ще им наредиш кога да кажат ДА и кога НЕ.

    Нередност?
  • 4
    tatkoruso avatar :-|
    tatkoruso
    • - 4
    • + 1

    Буфо парламент, буфо Европа. Само децата не са/ а дали/ бутафорни.

    Нередност?
  • 5
    mahito avatar :-?
    mahito
    • - 1
    • + 5

    Аз пък не виждам никакъв проблем в това, според мен трябва да се направи. Например много корпорации на запад (говорим за големи), осигуряват детски градини и занимания за децата, докато родителите им са на работа и като свършат с работа си ги взимат. Според мен трябва да се инвестира повече това, понеже бабите както сега трябва да работят до 65 години няма да имат време да се занимават винаги с децата. А и не може да ме убеди човек, че баба или гледачка може да замести любовта и грижата на майката. Защо наистина трябва да се отнема възможността на жената да прави кариера и да е майка? Също така защо мъжете не се грижат за децата повече, което включва готвене и чистене, докато жената прави кариера и печели пари за цялото семейство. Всичко е въпрос на перспектива и тя се променя с времето :).

    Нередност?
Нов коментар