Време за жени

Недопускането на президента на IBM Джини Ромети до стриктно мъжки голф клуб отново разпали дебата за равнопоставеността в бизнеса

Историята как новият изпълнителен директор на голяма компания не е допуснат до ексклузивен голф клуб, защото е жена, звучи като извадена от сериала "Момчетата от Медисън авеню" (Mad Men). Само че реално се случи, при това не през 1958 или дори 1966 г., а миналия уикенд. Като президент и CEO на IBM, един от трите големи спонсора на турнира Masters, Вирджиния "Джини" Ромети трябваше по традиция да получи и покана за членство в Augusta National Golf Club. От създаването му през 1933 г. обаче частният голф клуб в гр. Огъста, щата Джорджия, е изцяло мъжки. Затова, въпреки че бе в публиката, Ромети не бе поканена на затворените събития, нито получи зеленото сако, демонстриращо принадлежност към тази елитна общност.

Новината за изключването на президента на IBM предизвика вълна от коментари и критики към Augusta National като закостеняла и сексистка институция. Социологът от Университета на Тексас Бен Агър нарече пред Christian Science Monitor тази политика "анахронистичен апартейд", а фенове на голфа се загрижиха за негативния му имидж като игра на привилeгировани и арогантни бели мъже. Дори президентът Барак Обама и републиканският кандидат за Белия дом Мит Ромни като никога се оказаха единни, че забраната е безумна. Политологът Мери Елън Балчънис пък предупреди, че ако IBM не протестира шумно, жените - клиенти на корпорацията, ще й обърнат масово гръб.

Известният адвокат Джейсън Малони, специализиращ в спортното право, коментира, че дамите отдавна игнорират закостенелия Augusta National, както германците са игнорирали френската защитна линия "Мажино" по време на Втората световна война. Въпреки това за хиляди жени в бизнеса историята дойде като потвърждение на отдавнашното им подозрение защо толкова малко от тях достигат до висшите постове. Макар формалните бариери за повишението им да са отпаднали, системата на неформалните мъжки събирания и тяхната скрита солидарност още правят високите етажи на международните корпорации недружелюбно за дами място.

Самата Джини Ромети се появи на тревата край Огъста през уикенда в розово, но предпочете да не коментира публично скандала. "Тя не е активист и не е изненада, че не критикува отявлено Augusta National. Нейната стратегия не е да се бори за правата на жените, а да защити статута си като изпълнителен директор на IBM", коментира пред "Капитал" професорът по джендър история в Университета на Бингъмтън Лий А. Уилър. И допълва, Ромети е първата дама начело на тази компания и "обяснимо не желае да привлича твърде много внимание към пола си, за да не подкопае позициите си".

Компютърният инженер пое ръководството на IBM през януари тази година. Очаква се Ромети, която преди това се грижеше за продажбите и маркетинга на компанията, да продължи политиката на разширяване на предлагането на бизнес технологии и разработката на нови услуги (тя проведе успешната сделка за закупуването за 3.5 млрд. долара на консултантския бизнес на PricewaterhouseCoopers през 2002 г.). Точно с поглед към тази глобална и силно конкурентна стратегия колумнистът на сп. Forbes Читра Съндаръм коментира, че в случая с Augusta National новият президент на IBM е между чука и наковалнята. Макар Ромети сега да е критикувана, че няма публична позиция, ако тя открито и агресивно бе притиснала голф клуба, това може да създаде неприятно впечатление и да отблъсне по-консервативни клиенти и инвеститори. "Нейната лоялност е ясна: тя е към акционерите", допълва Съндаръм.

Подобна противоречива логика бе следвана и при предишната атака срещу ексклузивната политика на голф клуба през 2003 г. IBM, известна с прогресивната си история да гарантира еднакво заплащане на мъжете и жените служители и да предлагане отпуск по майчинство три десетилетия преди това да стане официална политика в САЩ, изведнъж се оказа най-големият защитник на мъжкото членство в Augusta National. Тогава, както разказа британският в. Guardian, технологичният гигант засипва организатора на кампанията Марта Бърк с обаждания да спре, защото критиката отблъсква клиентите им (спонсорите обикновено предоставят безплатни билети на най-големите си партньори). Както през 2003 г., така и сега, коментира Бърк в блога си, IBM са преглътнали принципите си в името на печалбата.

Така казусът повдигна въпроса какво може да бъде сметнато за

Дискриминация през XXI век

Голф клубът Augusta National е частна организация и ръководството му защитава решението си с мотива, че става дума за запазване на традицията. Обяснението е особено проблемно, защото наложените през 1933 г. ограничения са плод на действащата по това време сегрегация в американския Юг. Всъщност първият афроамериканец е приет за член на Augusta National чак през 1990 г. Самият град Огъста се гордее освен със световноизвестния турнир и с факта, че е родно място на Джеймс Браун. В центъра му дори има статуя на Браун, която, случайно или не, е с гръб към гетото и с лице към богатите и все още предимно бели квартали. Може би за да напомня, че макар момчето от бордеите символично да е преминало от другата страна като соул звезда, тъмните страни на историята още не са заличени.

За много жени случаят с хлопнатата пред Джини Ромети врата загорча още повече и защото ред други членове на Augusta National не изразиха открито неодобрението си. Сред известните притежатели на клубните зелени сака са Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Питър Корс, вицепрезидент на борда на директорите на Molson Coors (компанията, закупила миналата седмица StarBev, собственик на "Каменица"). Липсата на реакции на солидарност засили усещането, че големият бизнес продължава да е предимно мъжки клуб, който трудно се променя. Според редица изследвания една от причините дамите да не достигат до най-висшите мениджърски позиции наравно с трудния баланс между семейство и кариера и приписвания им по-малко агресивен манталитет е именно

Корпоративната култура

Въпреки че фирмите набират почти равен брой завършили от двата пола, данните на консултантската фирма McKinsey показват, че през 2011 г. в управителните съвети в САЩ дамите са били само 16%. Освен това те съставляват 15% от висшия мениджмънт и едва 3% от изпълнителните директори на компаниите в класацията Fortune 500. Управителните съвети по израза на сп. Economist традиционно са съставени от бели мъже на средна възраст, които се чувстват комфортно едни с други и набират нови колеги по свой образ и подобие. Игрите на голф и събиранията на по чашка след това не просто са важни за имиджа, на тях се създават и задълбочават важни връзки и се забелязват бъдещите шефове на корпоративни бордове. Ако на световно известен турнир като Masters жените са изключени от срещите в клуба, тогава логичният въпрос е какво ли се случва ежеседмично при десетки други неформални събития.

"Когато медийният шум отмине и Augusta National няма да са под обществена обсада, моята прогноза е, че те тихомълком ще променят политиката си. Просто нямат друг избор", коментира проф. Лий А. Уилър. Тя обаче обяснява, че дилемата как да бъде гарантирана равнопоставеността остава. "Проблемът е, че разширяването на правата на жените често е ставало по неправилни причини. Когато през XIX в. в САЩ те получиха право да притежават собственост, то е защото мъжете откриват, че е добре за бизнеса да разделят имуществото. Когато контрацептивите станаха общодостъпни през XX в., това бе плод на тревогите за безконтролния ръст на населението, а не за да дадат повече възможности на жените. Разширяването на правата в повечето случаи е резултат на нещо друго, а не на сериозен дебат за равнопоставеността на жените", обяснява проф. Уилър, която е и съредактор на престижното научно издание Journal of Women’s History. "Затова ние продължаваме да водим яростни словесни битки около законите и параметрите на еманципирането. Проблемът с Augusta National е, че те ще допуснат жени не защото вярват, че това е добре и нужно на клуба им, а защото са уморени от медийната критика", допълва тя.

Дали Джини Ромети ще стане член на Augusta National е казус с голямо символично значение, но няма да промени много нещата за жените в бизнеса. Като президент на IBM тя вече е здраво стъпила на най-високото стъпало в корпоративната йерархия. Истинският въпрос е дали и кога консервативната култура на управителните съвети ще даде шанс на хиляди други жени.

43 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • - 22
    • + 13

    Да имам много (и да рискувам живота си за това) или да живея (по-) дълго (и да не предприемам големи рискове)?
    Всъщност повечето жени искат ли да живеят като мъже? Завиждат ли?
    Пред очите ми успели български жени са казвали "който иска, ако иска!"

    Нередност?
  • 2
    m_style avatar :-P
    m_style
    • - 35
    • + 24

    Добре де, по тази логика жените трябва да искат квоти и в християнската църква, а мъжете в детската градина. Какво пък толкова се е случило - в една подчертано мъжка игра не се сетили, че имат делегат жена. Ами тя, жената може да не изповядва моралните ценности на Станка Златева и да е пожелала да бъде само гост, докато големите момчета си играят голф. Не искам да гледам нито женски щанги и борба, нито мъже в отбора по художествена гимнастика и синхронно плуване. Тази дама е пример за жените - тя е изпълнителен директор защото има качества и е спечелила доверие, а не защото е жена и запълва квота! На английски език титлите и фамилиите са от мъжки род. Организаторите може би не са предполагали, че канят дама, в качеството и на изпълнителен директор на технологична компания.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 31
    • + 10

    Типично за сексизма, демагогията и двойните стандарти които управляват САЩ днес ....
    А са тръгнали да продават протестантска демосрация чак в Афганистан, Ирак, Иран, Русия, Беларус и още където се сетите...
    А "пренебрегната" е права да си трайка и в САЩ интереса клати феса, ако се размърка ИБМ ще "инкасира" само загуби и по малко трансакции, затова кротко госпожа Джини Ромети, бережливого и Бог бережет....
    А към акционерите на ИБМ, друг път мислете като избирате президент, неудачният избор създава проблеми в самите САЩ ......

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 15
    • + 10

    [quote#2:"m_style"]На английски език титлите и фамилиите са от мъжки род. [/quote] Време да заемат от практиката на българският език всичко да си има род, ако не искат да се оказват в небрано лозе, както в случая....
    Всяко нещо в Света търпи развитие, САЩ също, англицкият език що не?

    Нередност?
  • 5
    kristianb avatar :-P
    kristianb
    • - 25
    • + 16

    Знаете ли какво означава GOLF?
    Gentlemen only ladies forbidden :)
    Има традиции, които са над позициите.

    Нередност?
  • 6
    baizuo avatar :-|
    baizuo
    • - 6
    • + 33

    "игра на привилeгировани и арогантни бели мъже"

    Ами то си е така. Игра за нагли богати копелета.

    Нередност?
  • 7
    niki.maxi avatar :-?
    nicoleta
    • - 24
    • + 21

    Без нас жените ,мъжете имат само един избор да се превърнат в гейове.

    Нередност?
  • 8
    z82 avatar :-|
    z82
    • - 7
    • + 37

    До коментар [#2] от "m_style":
    Основното което се случва в такъв тип голф клубове в Щатите не е спорт. Така че спортните аргументи в случая нямат никакво значение.
    Америка си е страната на белите мъже. Тя за съжаление не се е разделила нито с расизма, нито със сексизма. Манталитет не се променя за едно-две десетилетия. Да не забравяме, че по времето, когато нашите майки са можели да учат в български ВУЗове каквото си поискат, най-добрите университети в САЩ са били само за мъже.


    Нередност?
  • 9
    arri avatar :-P
    ARRI
    • - 12
    • + 25

    До коментар [#7] от "nicoleta":

    А ако ни нямаше нас, вие какви щеше да сте ? Амазонки или лезбийки ?

    Нередност?
  • 10
    chardo avatar :-|
    Чардо
    • - 1
    • + 15

    До коментар [#7] от "nicoleta":


    [quote#7:"nicoleta"]Без нас жените ,мъжете имат само един избор да се превърнат в гейове. [/quote]
    ===============================
    Много си крайна .
    А заплождането само по изкуствен път ли ще е ?
    Надявам се , че все ще НИ има и нас мъжете .
    Но съм за равноправието по принцип във всичко !
    По-добрия да е напред и нагоре
    и който го може -=- да му се даде шанс да го може и докаже !
    Весели празници на всички от дядо Владо !

    Нередност?
Нов коментар