Великобритания - вътре или вън от ЕС

Дейвид Камерън ще изнесе в петък дългоочакваната си реч за Европа, в която се очаква да поиска предефиниране на отношенията между Лондон и Брюксел

Британският премиер Дейвид Камерън е против исканията страната да излезе от ЕС
Британският премиер Дейвид Камерън е против исканията страната да излезе от ЕС
Британският премиер Дейвид Камерън е против исканията страната да излезе от ЕС    ©  Reuters
Британският премиер Дейвид Камерън е против исканията страната да излезе от ЕС    ©  Reuters

Дебатът за това дали Великобритания да продължи да бъде част от ЕС и при какви условия влиза в най-горещата си фаза. Яснота по въпроса се очаква да даде дългоочакваната и вече няколко пъти отлагана програмна реч на премиера Дейвид Камерън, която той ще произнесе в петък. В нея може би ще има и заявка за евентуалните планове за референдум по отношенията между Лондон и Брюксел.

Пред британската ВВС Камерън коментира, че иска "ново споразумение" с Европа, след което ще потърси съгласието на британците. Все по-настойчивите му призиви за предефиниране на връзките с ЕС засилиха опасенията, че Великобритания върви към излизане от блока, макар премиерът да е на мнение, че страната трябва да остане част от него.

"Европа се променя и шансът ние да водим тези промени, както и да поставим въпроса за някои нови, които да ни накарат да се чувстваме по-удобно в отношенията си с ЕС, е налице. Уверен съм, че можем да имаме ново споразумение", заяви Камерън пред ВВС. Но отказа да потвърди дали в речта си ще обещае провеждането на референдум. Коментира само, че "съгласието за всяко ново споразумение ще бъде потърсено по недвусмислен начин."

От "Даунинг стрийт" 10 обявиха, че за място на речта, която първоначално бе очаквана преди Коледа, е избрана Холандия. Тя ще бъде изнесена пред публика от бизнесмени, европейски дипломати и други заинтересовани страни. Официалният говорител на премиера заяви, че Холандия е "напълно подходяща" локация, тъй като е сред основателите на ЕС и, подобно на Великобритания, има "силни традиции в глобалната търговия". Анализатори обаче посочват като причина за избор на мястото все по-засилващия се евроскептицизъм сред холандците, който е в унисон с чувствата към Брюксел в Обединеното кралство.

"Камерън иска да изрази идеите си за бъдещето на ЕС, как той трябва да се развива и как трябва да се развиват връзките на Великобритания с него", посочва говорителят. Той отказа да коментира спекулациите дали холандският премиер Марк Рюте ще подкрепи позицията на Камерън: "Холандското правителство само трябва да определи вижданията си".

Първоначално имаше информации, че речта на Камерън е насрочена за 22 януари. Датата обаче бе променена, след като стана ясно, че тя съвпада с 50-годишнината от подписването на Елисейския договор, чрез който Франция и Германия сложиха край на враждата и скрепиха отношенията си след Втората световна война. Берлин реагира гневно с аргумента, че речта може да засенчи мероприятията по отбелязването на събитието и може да се счита за дипломатическа обида. Това накара Великобритания да изтегли датата напред във времето.

ЕС и ние

Камерън е изправен пред силен натиск да проведе референдум за Европа и е критикуван от еврофобското крило в собствената си партия, че не прави достатъчно, за да възвърне обратно правомощията на Лондон от Брюксел във време, когато ЕС вижда пътя за излизането от кризата в още по-засилена интеграция между страните-членки.

Други обаче, като проевропейският консерватор лорд Хесълтайн, предупреждават, че несигурността, причинена от един бъдещ референдум, подлага на риск отношенията с Европа и застрашава британските бизнес интереси.

Но Камерън твърди, че в резултат на кризата ЕС вече се променя и "този дебат" се случва навсякъде: "Ние имаме избор като политици – дали да оглавим дебата и да направим промените, които ще бъдат благоприятни както за Великобритания, така и за Европа, и после да дадем право на хората да се изкажат за това. Или да си заравяме главата в пясъка и да се надяваме, че дебатът ще ни отмине", казва премиерът.

Той настоява за нови връзки с Брюксел, но е категоричен, че няма да е в интерес на страната да напусне ЕС: "Ще се срине ли Великобритания, ако излезем от ЕС? Разбира се, че не. Можем да изберем друг път. Но винаги съм бил пределно ясен, че е в наш национален интерес като търговска нация да бъдем в единния пазар", твърди Камерън.

В същото време опозиционните лейбъристи описват политиката му по въпроса като "пълна каша". Външният министър в сянка Дъглас Александър обвини премиера, че не контролира нито парливата тема, нито торите: "Когато става въпрос за речта на Камерън, той не може да реши за датата, да не говорим за политиката. Изглежда е принуден да изнесе речта си по-рано по същата причина, по която тя бе първоначално забавена – а именно опозицията, която среща в собствената си партия, както и от британските партньори и британския бизнес", смята Александър.

И докато Великобритания обмисля бъдещите си отношения с ЕС, българи и румънци се превърнаха в лесна мишена за евроскептиците в страната. Лидерът на еврофобската Партия на независимостта Найджъл Фараж предупреди, че стотици хиляди граждани на тези две държави ще залеят страната, след като Лондон отвори достъпа до трудовия си пазар за тях в края на годината. Една от причините за евроскептицизмът във Великобритания са именно страховете от наплива на имигранти. Затова и имиграцията задължително ще бъде сред темите, по която Обединеното кралство ще иска предоговаряне на отношенията си с Брюксел. Миналата седмица Камерън потвърди, че Лондон ще настоява за ограничения в правото на свободно движение в рамките на ЕС.

Международната реакция

От "Даунинг стрийт" 10 заявиха, че преди речта си премиерът ще проведе разговори със своите европейски партньори. Той вече е говорил с германския канцлер Ангела Меркел и холандския министър-председател Марк Рюте през уикенда.

Междувременно редица световни лидери призоваха Лондон да не напуска ЕС, но подчертаха, че са против промените в европейските договори, за които настоява Камерън.

"Великобритания е основна част от ЕС", заяви ирландският премиер Енда Кени, чиято страна председателства съюза. Към позицията му се присъедини и президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който каза, че Обединеното кралство е много важен член на организацията. Той обаче предупреди, че с действията си Камерън застрашава нейното бъдеще: "Ако всяка страна членка има възможност да прави избор между настоящите европейски политики, да предпочита едни или да отхвърля други, които не й харесват чак толкова много, то съюзът като цяло и единният пазар в частност ще се разпаднат бързо", коментира Ромпой в интервю за британския вестник Guardian.

САЩ също дадоха сигнал, че искат Великобритания да остане в ЕС и се опасяват, че евентуалното й излизане ще навреди на американските интереси. "Имаме все по-големи връзки с Брюксел, чийто глас се чува все по-силно в света, и искаме да видим силен британски глас в този ЕС. Именно това е от ключово значение за САЩ", заяви преди дни Филип Гордън, помощник държавен секретар за Европа и Евразия.

Заместник-председателят на ЕК и комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния коментира, че напускането на ЕС от Великобритания ще бъде "бедствие" за страната. Според него предоговарянето на условията по членството на Лондон ще бъде "изключително трудно" и ще подкопае влиянието му.

Сега Великобритания е на ход.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 5
    • + 56

    Бре, банковото лоби от лондонското Сити сериозно се е уплашило от нормализирането на финансовата ситуация, което би се случило, ако се въведе общ банков надзор в ЕС. Няма да могат алчните британски банкерчета да си въртят безнаказано далаверите. И затова "лобират" на най-високо ниво.

    В името на няколко далавераджии ще пострада целият британски бизнес, ако им се осъществи замисълът.

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 4
    • + 37

    Голяма мъка, голяма болка :-)

    Играта ептем загрубя. Референдум за ЕС, референдум за Шотландия и съобразно тях - евентуално референдум за присъединяване на Северна Ирландия към Република Ейре.

    Какво остана от Обединеното кралство?

    Нередност?
  • 3
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • - 3
    • + 34

    Баницата бе сладка, докато други я месеха. Когато се наложи и ядящите я да дадат, изведнъж апетитът им секна.

    Нередност?
  • 4
    mariamarinova avatar :-|
    mariamarinova
    • - 4
    • + 19

    само ползват европазарите. според мен вън

    Нередност?
  • 5
    polovtsian avatar :-|
    polovtsian
    • - 1
    • + 25

    Той хубаво ще поиска предефиниране, въпросът е дали ще има кой да му го даде.

    Нередност?
  • 6
    cormoranstrike avatar :-|
    cormoranstrike
    • - 2
    • + 17

    Човект е между чука и наковалнята. Социалната система на британците е на път издъхне, правителството не може да прокара welfare реформата, защото среща отпора на сите хрантутници, които висят на клона. Решителни действия, а не речи им трябват на британците!

    http://www.money.co.uk/article/1008344-welfare-reform-2012-how-will-you-be-hit-by-the-benefit-cuts.htm

    Всичко се върти около тая реформа!

    Нередност?
  • 7
    rmarkov avatar :-|
    R VMarkov
    • - 2
    • + 20

    В главата на г-н Камерън наистина е пълна каша. Политиката му на орязване на държавните разходи е пагубна за страната му. Великобритания има независима парична единица и ЕС не и е виновен за нищо. Г-н Камерън е като изгубено малко дете, търсещо ръката на родителя си и чудейки се кого дтуг да обвини за нерадостната си съдба.

    http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/12/blog-post_14.html

    Нередност?
  • 8
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 2
    • + 23

    При отцепване от ЕС, британците ще спечелят в краткосрочен план от невнасянето на вноски за подпомагане на бедните в ЕС и от връщане на старите правила за риболов и използване на териториалните води.

    В дългосрочен план обаче, налагането на мита върху износа за ЕС ще ги нарани. Ще пострадат и британските фермери, които ще загубят 2,5 милиарда евро субсидии.

    Камерън по-добре да си опича акъла, а да не се поддава на лобисти или на моментните настроения на тълпата, която търси виновни за проблемите си в Германия и Франция.

    Нередност?
  • 9
    tougherty avatar :-|
    tougherty
    • - 1
    • + 27

    Много ми е интересно ако Великобритания вземе че напусне ЕС, това означава ли, че всички британци в евроинституциите ще трябва да бъдат уволнени след като страната им вече не е част от съюза?

    Нередност?
  • 10
    ghost_dog avatar :-|
    Ghost_Dog
    • - 1
    • + 9

    Айде да му чуем речта,че вече стана като сериал без край! щом Големият Брат ви казва,че трябва да стоите(вие нали сте си 51-ви щат открай време),стоите си на...Алчни двуличници!

    Нередност?
Нов коментар