🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Камерън обеща референдум за членството на Великобритания в ЕС

Лондон иска да предоговори условията на еврочленството си

Вярвам, че Великобритания трябва да остане в ЕС, но също и че ЕС трябва да поиска ние да останем, каза Камерън.
Вярвам, че Великобритания трябва да остане в ЕС, но също и че ЕС трябва да поиска ние да останем, каза Камерън.
Вярвам, че Великобритания трябва да остане в ЕС, но също и че ЕС трябва да поиска ние да останем, каза Камерън.    ©  Reuters
Вярвам, че Великобритания трябва да остане в ЕС, но също и че ЕС трябва да поиска ние да останем, каза Камерън.    ©  Reuters

През последните седмици погледите на европейските лидери често се насочваха към Великобритания в очакване на решението дали Лондон ще направи поредната стъпка към "перфектната изолация". След месеци отлагане в сряда британският премиер Дейвид Камерън произнесе ключовата си реч за бъдещето на членството в ЕС.

Притиснат от евроскептиците в собствената си Консервативна партия Камерън обеща, че ако спечели изборите през 2015 г., ще даде на британците възможност да решат на референдум искат ли страната да остане член на ЕС при предоговорени условия или не.

Свадливият съсед

"Знам, че понякога Великобритания изглежда като свадлив и твърдоглав член на европейските семейства. Ние имаме характера на островна държава – независима, откровена, страстно защитаваща суверенитета си", каза Камерън.

Вероятно в отговор на опасенията, че страната ще остане изолирана, той настоя, че "Великобритания се характеризира не само с независимостта си, но преди всичко с откритостта си. "Аз не съм британски изолационист. Аз просто искам по-добра сделка за Великобритания. Искам по-добра сделка за Европа", допълни той.

Проблемната Европа

Според Камерън ЕС и Великобритания трябва да се справят с три основни предизвикателства: проблемите в еврозоната, които водят до значителни промени в Европа, кризата в европейската конкурентоспосоност и растящата пропаст между ЕС и гражданите му. "Ако не се справим с тези предизвикателства, има опасност Европа да се провали, а британският народ да се насочи към изхода." Той все пак подчерта, че иска Великобритания да остане част от ЕС.

Според него обаче хората са все по-разочаровани от блока, а това се вижда много драматично във Великобритания. "Повече от същото няма да гарантира дългосрочно бъдеще за еврозоната... Повече от същото няма да приближи ЕС до гражданите му. Повече от същото ще доведе единствено до по-малко конкурентоспособност, по-слаб растеж, по-малко работни места."

По думите му един нов ЕС трябва да бъде изграден на основата на пет принципа - конкурентоспособност, гъвкавост, възможност за връщане на правомощия, демократична отговорност и честност.

Повече гъвкавост

В речта си Камерън изтъкна, че "се нуждаем от структура, която да съчетава разнообразието на държавите членки. Някои от тях искат много по-тясна икономическа и политическа интеграция. А много други като Великобритания, никога не биха възприели тази цел". Според него трябва има възможност правомощията да бъдат връщани обратно на държавите членки, а националните парламенти да имат по-голяма роля, защото те са истинският източник на реална демократична отговорност в ЕС.

"Днес общественото недоволство от ЕС е рекордно високо. Има няколко причини за това. Хората чувстват, че ЕС се движи в посока, с която те никога не са се съгласявали. Те негодуват срещу намесата на ЕС в ежедневието им и ненужните правила и регулации... и много от тях се питат "защо не можем да имаме просто това, към което гласувахме да се присъединим – единния пазар", настоя Камерън.

"Някои хора казват, че да се посочва това е безотговорно, създава несигурност за бизнеса и поставя въпрос за мястото на Великобритания в ЕС. Но въпросът вече е там. Избягването на референдум ще направи излизането на Великобритания по-вероятно. Да се иска от хората просто да продължат да приемат европейски решения, за които са имали малък избор, е гаранция, че когато въпросът бъде зададен, е много по-вероятно британците да отхвърлят ЕС", допълни премиерът.

Референдум, но не сега

Камерън обаче подчерта, че провеждането на референдум сега би било грешка. "Някои твърдят, че решението е да се проведе референдум за излизане или оставане сега. Но не вярвам, че взимането на решение в този момент е правилният начин нито за Великобритания, нито за Европа." "Сега, докато ЕС се променя и когато не знаем какво ще е бъдещето и какъв ще е ЕС след кризата, не е правилният момент да се взимат такива много важни решения за бъдещето на страната ни".

Как можем да зададем въпроса "вън или вътре", без да можем да отговорим на най-основния въпрос - за какво точно избираме да останем или да излезем", настоя Камерън. След кризата в еврозоната "ЕС вероятно ще бъде променен до неузнаваемост. Трябва да оставим известно време, за да се случи това", допълни премиерът.

"Следващата правителствена програма на Консервативната партия през 2015 г. ще поиска мандат от народа за преговори по ново споразумение с европейските ни партньори в следващия парламент. Това ще бъдат отношения, в центъра на които ще стои единният пазар", подчерта той.

Европа не остана доволна от речта

Речта на Камерън бързо предизвика реакциите както на европейските лидери, така и на британските политици. Обещанието на премиера беше негативно посрещнато от вицепремиера Ник Клег, който е начело на проевропейски настроените либералдемократи. Според Клег "години след години несигурност заради продължително, зле дефинирано предоговаряне на мястото ни в Европа не е в национален интерес, защото е удар по заетостта и растежа".

Франция също остана недоволна и определи плановете като опасни и за Великобритания, и за ЕС. Париж иска Великобритания да играе позитивна роля в ЕС, но не може да приеме на държавите членки да се позволи да избират политиките, към които да се присъединяват, каза френският външен министър Лоран Фабиюс.

"Представете си, че ЕС беше футболен клуб: веднъж след като сте се присъединили и сте в този клуб, не можете след това да кажете, че ще играете ръгби", каза министърът. Според него оттеглянето на Великобритания от блока ще навреди на инвестициите в страната.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц каза, че ЕС се нуждае от Великобритания като пълноправен член на блока. Германският канцлер Ангела Меркел настоя, че ЕС и Великобритания трябва да са готови да направи компромиси.

"Германия и аз лично искаме Великобритания да остане важна част и активен член на ЕС. Готови сме да говорим за британските желание, но винаги трябва да имаме предвид, че други държави имат други желания и трябва да намерим справедлив компромис", допълни канцлерът.

 
29 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pruch avatar :-P
    pruch
    • - 31
    • + 14

    Далечно или не толкова бъдеще.В Евросъюза са България ,Румъния и ...само те.И Шенген докато им дойде акъла на западняците.Исторически почти няма неразпаднал се съюз щом ние сме се включили.Това е национална ценност.

    Нередност?
  • 2
    iliefff avatar :-|
    jilieff
    • + 38

    Речта има не толкова външно, колкото вътрешнополитически характер. Не трябва да се забравя това.

    Нередност?
  • 3
    ajsaider avatar :-P
    ajsaider
    • - 8
    • + 17

    [quote#2:"Iliefff"]Речта има не толкова външно, колкото вътрешнополитически характер.[/quote]
    Има и външно .. например много хора се замислят..
    "Защо властта в Англия, дава право на британците, да се изказват за ЕС, с референдум, а нашите , на нас - в нашата държава - не?!"

    Нередност?
  • 4
    lyubomirsirkov avatar :-|
    Любомир Сирков
    • - 12
    • + 9

    В речта си Камерън каза и някои неща, които на практика всеки друг политик в страните от ЕС би могъл да каже (но едва ли всички ще имат тази смелост):
    """
    Хората усещат, че ЕС е поел в една посока, каквато те никога не са желали. На хората не им харесва намесата в нашия национален живот чрез това, което те виждат като ненужни правила и регулации. И те се чудят какъв е смисълът от всичко това. Казано най-просто, мнозина се питат: 'защо не можем просто да получим това, за което и гласувахме: общ пазар?'
    Хората са разгневени от някои съдебни решения в Европа, които повлияват живота във Великобритания. Част от тази антипатия към Европа като цяло се отнася всъщност до Европейския съд за правата на човека, а не до ЕС.
    """

    Нередност?
  • 5
    rmarkov avatar :-|
    R VMarkov
    • - 15
    • + 10

    Проблемът на еврозоната е еврото - валута ни риба, ни рак. Великобритания не ползва сбърканото евро, така че няма никакъв проблем, ако изключим голямата куховина в главата на г-н Камерон... и не само в неговата, но и на опозицията там.

    http://bulgaria-mmt.blogspot.com/

    Нередност?
  • 6
    martosto avatar :-|
    martosto
    • - 25
    • + 8

    Дано англичаните запазят съзнанието и независимостта си! Нищо добро не е сполетяло държава влязла в ЕС.

    Нередност?
  • 7
    polovtsian avatar :-|
    polovtsian
    • - 6
    • + 17

    това, което ме изненадва не е толкова речта на Камерън (очакваше се, че ще каже нещо в този дух), колкото реакцията на Меркел. За какъв разумен компромис може да става дума, след като спрямо УК вече са направени достатъчно компромиси - неучастието в еврозоната и Шенген, както и относително по-ниската вноска на страната, в сравнение с Германия и Франция? Разбирам, че са важен елемент от ЕС, ама, както се вика, това не е меню да си избираш.

    Нередност?
  • 8
    oziris7 avatar :-|
    oziris
    • - 4
    • + 15

    Важна е UK за Европа. Нали те въпреки намалението имат 2-ра по големина вноска в бюджета на ЕС след Германия. А за разлика от Германия британците не са в основата на много решения на ЕС. Спасителните фондове, подкрепата на Европейската Централна банка на облигациите на задлъжнели членки на еврозоната - всичко това става и с доста британски средства. Това е истинският проблем. И добре ще бъде ЕС и UK да стигнат до нужния компромис, защото ще загуби и UK и ЕС от евентуално излизане на UK. Вероятно затова Меркел е по-склонна на компромиси от Франция.

    Нередност?
  • 9
    rapidfire avatar :-?
    gigabyte
    • - 8
    • + 13

    Истината и само истината! Ако ЕС си беше останал само икономически съюз, полза щеше да има за всички. Вместо това някакви безотечествени марионетки искат да изземат управлението от народите и да издават много важни директиви - за кривината на краставиците, за размера на ябалките и за щастието на кокошките! Това ли са приоритетите на един свят, затънал в наравенство, в който се надига една крайно агресивна религия и който яростно унищожава околната си среда? Сякаш отново не случихме на стратегически съюзник, уви.

    Нередност?
  • 10
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte
    • - 5
    • + 2

    Извинете, "ябълките", много е важно да не са под определен размер, защото иначе може да се преместят магнитните полюси на Земята ...

    Нередност?
Нов коментар