От полето в Румъния до чинията във Франция
Глобализацията и търговският натиск за ниски цени увеличава риска от фалшификации
Седмични новини за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Подобно на милиони други фермери в Румъния и Флорин Думитру няма да има друг избор, когато конят, с който оре, повече няма да може да изпълнява службата си. "Какво може да направиш, когато той вече не може да тегли каруцата или плуга? Просто го продаваш на кланицата", казва 40-годишният Думитру от Поросчиа, където се намира една от най-големите кланици в Румъния. Така започва пътят на коня от полето към чинията, пише агенция Reuters.
Сложна верига
Глобализацията в хранителното производство и натискът на търговците за намаляване на цените създава изключително сложна верига на доставки, особено за преработените храни с множество съставки от различни източници. Това от своя страна увеличава риска от фалшификации с цел спестяване на пари чрез по-евтини съставки или по-ниски стандарти. Според източници от индустрията в Румъния кланиците плащат около 3.5 леи (около 1 евро) за килограм конско живо тегло и 5.5 леи за кило от крава. Месото от животните в Румъния достига до чиниите на британските и френски потребители по сложна верига - чрез холандски и кипърски търговци и френска компания, която снабдява люксембургска фирма, собственост на втора френска компания, Comigel. Все още не се знае къде по тази верига конското месо се е превърнало в "говеждо". Румънските власти твърдят, че кланиците в страната съответстват на европейските стандарти и тяхното разследване е открило два възможни източника на конското - един в Трансилвания и един от Ботосани, близо границата с Украйна и Молдова, където може да е имало смяна на етикетите. "Ако търсите виновния, това е бедността в селските райони в Румъния", казва Стюарт Майкли, консултант по земеделски инвестиции, който е имал бизнес в Румъния. "Това е част от много по-голям проблем със селските райони. Правителството го прикрива и международната общност не си прави труда да разбере какво се случва там", обяснява той.
Остаряло земеделие
Земеделието в Румъния е остаряло, с раздробена обработваема земя и малко механизация. За всеки квадратен километър ниви в Полша има шест пъти повече трактори, а в Румъния каруците се движат по едни и същи пътища с камионите. В станата, където средната заплата е 350 евро (четвърт от минималната във Франция), в земеделието са заети 30% от работната сила, а секторът произвежда само 7% от БВП, сочат данни на Световната банка. Във Франция и Германия дялът аграрния сектор е между 1 и 2%, а в други бивши комунистически страни членки на ЕС - 2 до 4 на сто, от БВП. "В Румъния конят не е благородно животно като в Англия, той е просто работно животно. Когато се превърне в бреме за селянина заради годините си или заради скъпото изхранване, той се опитва да изкара някакви пари от него", казва Пол Сонериу, изпълнителен директор на компанията СarmOlimp.
22 коментара
Все едно чета за БГ
До коментар [#1] от "dimo11":
Само където нямаме "търговските умения" да излъжем и ние поне веднъж някоя колониална нация.. :-)
Капиталци, за пореден път няма име на автор на статията.
Материалът ви е меко казано недовършен и пропуска да спомене някои нюанси. Споменавате единия край на търговската верига, но не и другия - консуматорите. Конско месо се консумира почти в цяла Европа, в Америките, Китай, Япония, Корея, Австралия. Скандал има, но той е по сериозен в Британия, отколкото във Франция, именно заради традиционната консумация (французите имат рецепти за конски колбаси).
Защо не споменавате общите проблеми, свързани с т.нар processed food и ефектът на евтините храни върху организма? Къде описахте евентуалните ефекти върху пазара и бягствотото на доста клиенти към традиционните месарски магазини в UK?
Не се ограничавайте с гол превод, а се опитайте да разгърнете и анализирате даден проблем, за да бъдат статиите ви изчерпателни.
... наближава Гергьовден. Колко ли козе месо ще мине за агнешко по магазините?...
Ботосани според мене е град Ботошани ...
Много се кефя на истерията с конските гурмета, а вие?
крайно време е и в България да се забрани движението на каруци да щъкат из пътищата ни в 21век сме , явно АПИ им е все тая !
Колкото и да го усукват ингилизите , опрели са вече до менте-телешкото . Изисканите ирландци го откриха първи . Телета не носят подкови .
Може и да не е елементарно , но е вярно .
Магарешкото което им пробутваме за текешко ,явно техните лаборатории не разпознават.
Айде, айде, голяма тупурдия се вдигна за нема нищо. Ял съм конско месо и мога да кажа, че е вкусно, а като какво се продава на запад е друга тема. Ние тук все едно ядем това, което ни се продава за даден вид месо, а? А за останалата храна изобщо няма да коментирам...
Много шум за нищо, конското месо си е месо, като всички други и даже по полезно от свинското (има много по малко мазнини).
Не е редно да не го обявяват на етикета, щото си е опит за измама, ама и толкова тупурдия да вдигат, също не върви.....
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.