От Сан Франциско до Свиленград

Във Вашингтон започват преговорите за най-голямата зона за свободна търговия в света. България не внимава

Годишният оборот на стоки и услуги между САЩ и ЕС е почти един трилион долара
Годишният оборот на стоки и услуги между САЩ и ЕС е почти един трилион долара
Годишният оборот на стоки и услуги между САЩ и ЕС е почти един трилион долара    ©  Reuters
Годишният оборот на стоки и услуги между САЩ и ЕС е почти един трилион долара    ©  Reuters

Големите промени понякога идват със скромни имена. Такава е и непретенциозната абревиатура TTIP, позната досега само на ограничен брой американци и европейци. Зад нея се крие нещо, което потенциално може да промени бизнеса и перспективите на десетки държави и милиони хора, включително в България. Следващата седмица във Вашингтон официално започват преговорите между ЕС и САЩ за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство.

Може да звучи леко отвлечено, но значимостта на TTIP не е преувеличена - с него ще бъде създадена най-голямата зона за свободна търговия в света. Ако САЩ и ЕС подпишат споразумение, тя ще се простира от Калифорния до България. Освен глобалния си икономически ефект амбициозният TTIP ще докосне и промени завинаги ред други области - oт европейската интеграция, през местната политика до външнополитическите отношения с трети страни. 

Въпрос на време

Идеята да бъдат интегрирани икономиките от двете страни на Атлантическия океан изглежда толкова логична, че въпросът е защо на преговорите им трябваше толкова време да започнат. Годишният оборот на стоки и услуги между САЩ и ЕС е почти един трилион долара, а взаимните им инвестиции са около четири трилиона. Американските инвестиции на стария континент са три пъти повече, отколкото в Азия, а европейските в Щатите - почти осем пъти колкото тези общо в Китай и Индия. Старите пари също така са много по-важни от новите все още. Холандия например е третият по големина инвеститор в САЩ, докато Китай е едва 15-и.

Америка и Европа още не могат да преодолеят последствията от рецесията и търсят начин да стимулират икономиките си, без да натоварят и без това свитите си бюджети. Премахването на бариерите пред търговията и услугите и хармонизирането на стандартите, както и регулативните мерки обещават да са възможна панацея. "За САЩ споразумението е начин за стимулиране на икономиката и противодействие на подема на Азия. А за Европа, въпреки че ще спечели по-малко брутно, това е едно от най-евтините средства за излизане от рецесията, категоричен е пред "Капитал" икономистът от германската фондация "Бертелсман" Улрих Шуф. Без съмнение става дума за регулация и теми, трудни за преговаряне, но в сравнение с другите възможни пътища за излизане от кризата, това са сравнително лесни за прилагане мерки."

Премахването на митническите тарифи според сп. Economist ще повиши европейския БВП с 0.4%, а американския - с цял процент. Отпадането дори на половината от сегашните регулаторни ограничения пък ще донесе още 3% ръст от двете страни на океана. "Преди няколко години студия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) заключи, че ако паднат всички ограничения, ще е като да дадем на всеки българин, всеки американец или всеки европеец една допълнителна годишна заплата. Представете си – цял бонус годишен чек, като само премахнем бариерите", емоционално коментира пред "Капитал" Даниъл Хамилтън, бивш заместник-помощник държавен секретар по европейските въпроси и настоящ професор в Johns Hopkins University.

Дяволът в детайлите

Има обаче причина никой досега сериозно да не е опитвал създаването на търговска зона над Атлантика: задачата е колкото амбициозна, толкова и трудна.

Разкритията, че САЩ шпионират европейските държави, политици и граждани, публикувани в германския Der Spiegel и британския Guardian тази седмица, припомниха само една от значимите разлики в политическата система (и ценности) между Брюксел и Вашингтон. Проблемът е толкова сериозен, че мнозинството експерти прогнозират неизбежно забавяне на споразумението (виж карето).

Но това не е най-сериозната драма. Мандатът на сегашната Еверопейска комисия е до края на следващата година и затова целта е споразумението да е готово най-късно до октомври 2014 г. Така в рамките на малко повече от година, европейци и американци трябва да договорят всички параметри по TTIP, които да разбутат къщичките, градени десетилетия.

Американското фермерско лоби иска премахването на европейската забрана за генно модифицирани храни и заплашва с  блокада на споразумението. Авиокомпаниите в САЩ се страхуват от навлизането на конкуренцията, която ще спре тенденцията за постоянен растеж на цените на самолетните билети. Взаимното сочене с пръст заради държавните субсидии за Boing и Airbus със сигурност ще влезе в нова фаза. Някои щатски администрации ще преживеят културен шок, когато чуят, че трябва да премахнат преференциите за американските фирми. Въобще да не споменаваме пък френските винопроизводители, щом се заговори за отпадане на защитите за традиционни географски продукти като шампанското.

Финансовата индустрия, която силно подкрепя TTIP, също се надява под лозунга за свободната търговия да прокара още повече дерегулация. "Америка може да приеме по-лежерни правила за банковия капитал в европейски стил, докато ЕС е принуден да се съгласи на по-лека регулация за хедж фондовете", описва най-лошия вариант икономическият колумнист на Slate.com Мат Иглесиас.

Заради препятствията и съмненията, вече циркулират два изхода от преговорите (виж графиката). По-скромният вариант е да бъдат премахнати митнически и търговски тарифи. Те обаче са едва средно около 3-3.5% и ефектът ще е ограничен. Амбициозният е за либерализация и дълбока хармонизация. Това би означавало, например фармацевтичните компании да не бъдат подлагани на двойни инспекции. Единните стандарти биха олекотили бюрокрацията и освободили енергията и на хиляди малки фирми. Затова очакванията са, че вторият вариант ще увеличи потока на стоки и услуги в различните страни със средно около 90% (виж ефектите за България в карето). Тази широкомащабна промяна обаче очевидно е по-трудна за постигане.       

Печаливши и губещи

Хубавото е, че двете страни са убедени в нуждата от споразумение. За разлика от предишни споразумения, сегашните преговори между ЕС и САЩ не предизвикват силна критика. Въпреки безспорните си икономически предимства NAFTA например е обвинявана за експлоатацията на неквалифицираните работници, ресурси и околна среда. TTIP, точно обратното, се радва на одобрението на много от традиционните критици на свободната търговия. "Досега всичките споразумения, които САЩ са подписвали, бяха все със страни с по-нисък стандарт на живот или пък с по-малки икономики. За пръв път двете от големите икономики в света преговарят да отворят пазарите си и всяка от тях има висок стандарт на живот. Така че при нормалната опозиция – синдикати, потребителски групи, еколози, поне в САЩ, когато се каже за споразумение с ЕС, реакцията е положителна", обяснява проф. Даниъл Хамилтън. Освен че обещава създаването на нови работни места от двете страни на океана, не е тайна и че загубилите влиянието си американски синдикати се надяват с TTIP да се наложи по-социално законодателство от ЕС. 

Какъв обаче ще е приемът от другата страна на Атлантика все още не е ясно. Освен негативните настроения, свързани с подслушването, има и икономически. Както показва изследване на германския Ifo Institut по поръчка на фондация "Бертелсман" от средата на юни, един от ефектите ще е отслабването на вътрешната търговия между страните от ЕС. Причините са в притока на по-евтини и конкурентни американски стоки и интереса на европейските страни да изнасят към по-големия и богат американски пазар. "Ефектът не е кой знае колко голям икономически и негативите му се компенсират. По-важно е да помислим за политическите последици, защото създаването на единен европейски пазар бе мощен инструмент за задълбочаване на интеграцията между страните членки. Сега обаче силата му ще бъде отслабена", обяснява Улрих Шуф.

За страни като Великобритания, която не просто ще е един от големите печеливши от свободната търговия, но и отявлен скептик срещу европейската интеграция, този ефект може и да е допълнителен бонус. Останалите обаче ще трябва да си зададат ребром въпроса за характера и целта на съюза. TTIP може да извади ЕС от икономическата криза само за да го хвърли в още по-тежка - на идентичността. Или пък да реформира съюза изоснови.

   

Какво значи това за България

Един от многото негативи около правителствената криза е, че в България започването на тези толкова важни преговори не бе отразено въобще. Наистина обществеността в другите държави също не е кой знае колко наясно с процеса, а и икономическият шах с Вашингтон се играе от Генералната дирекция на Европейската комисия. Въпреки това в Берлин и особено в Лондон правителствата са заети сериозно със споразумението, а бизнес организациите отдавна лобират зад кулисите. С експортно ориентираните си икономики балтийски държави като Латвия подкрепят активно преговорите и обмислят как да засилят конкурентоспособността си. Блокиралата администрация в София със сигурност няма да може да внимава, а още по-малко да лобира за защита на българските интереси.

Страната ни ще е от среднопечелившите от TTIP, както показва изследването на престижия Ifo Institut по поръчка на фондация "Бертелсман" от средата на юни (виж графиките). По правило зоната за свободна търговия ще облагодетелства най-много страните, вече ориентирани към американския пазар като Великобритания или малките динамични и силно залягащи на експорта балтийски икономики. Въпреки това от гледна точка на потъналите в кризата държави членки, раздвижването на пазарите и производството ще е истинска глътка свеж въздух.

При падане на митническите тарифи България ще спечели едва 0.23% ръст в реалните доходи на глава от населението, докато при либерализация – 4.83%. От тази гледна точка амбициозният сценарий е далеч по-желаният.

Въпреки положителните си страни обаче пълната либерализация ще доведе до значително намаление на стокообмена с останалите - членки на ЕС. Експертите на Ifo Institut обясняват това с навлизането на по-евтини и конкурентни американски стоки и пренасочването на износа към САЩ (което и компенсира спада).    

По-интересен е случаят с т.нар. трети държави. Експертите на Ifo Institut са анализирали само трите големи търговски партньори на България извън ЕС – Китай, Русия и Турция. При сценария с отпадане само на митническите тарифи износът ни всъщност леко ще се повиши заради улеснения достъп до суровини, материали и т.н. Дори с пълния достъп до необятния американски пазар, спадът на стокообмена обаче далеч няма да е толкова голям, колкото при европейските държави. Причината е, че въпреки членството в ЕС малката икономика на България си остава силно обвързана с Русия и Турция.   

 

Подслушване между партньори

Шпионската афера "Едуард Сноудън" се разраства и вече заплашва и преговорите за мащабното търговско споразумение между ЕС и САЩ. Сноудън е разпространил информация в медиите, според която американската Агенция за национална сигурност (NSA) е подслушвала свои европейски съюзници. Първо немското сп. Der Spiegel съобщи, че е имало електронно следене и подслушване на служители в дипломатически представителства на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк, както и в централата на Европейския съвет в Брюксел. Според изданието Германия е най-голямата европейска цел на NSA и била поставена в една категория за шпионаж заедно с Китай, Ирак и Саудитска Арабия. Ден по-късно британският в. Guardian написа, че сред целите на американската разузнавателна дейност са Франция, Гърция и Италия.

Реакцията от тези разкрития в цяла Европа беше на шок и тревога. Няколко европейски лидери поискаха обяснение от Вашингтон. Френският президент Франсоа Оланд призова Брюксел да заеме обща позиция по тези твърдения, които според него заплашват преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ заради разразилата се криза на доверието. Париж настоява за временно прекратяване на преговорите, докато Германия подчертава, че те трябва да започнат навреме.

"Партньорите не се следят взаимно. Не можем да договаряме голям трансатлатнически пазар, ако има дори най-малкото съмнение, че нашите партньори са шпионирали офисите на преговарящите ни", заяви европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг. Тя допълни, че всичко трябва да се сложи на пауза, докато не стане ясна степента на извършеното подслушване.

Европейската комисия, която играе ключова роля в търговските преговори между Вашингтон и Брюксел, официално поиска Белия дом да разследва обвиненията. Но след проведени консултации подчерта, че преговорите ще започнат по план въпреки шпионския скандал. Има опасност обаче Европейският парламент и други законодателни органи, които могат да отхвърлят споразумението, да решат, че на обвиненията в подслушване не е било обърнато необходимото внимание.

"Всички тези разкрития вредят на отношенията. Ясно е, че САЩ и ЕС трябва да изградят някакъв процес за намиране на балансиран поход между лични права и сигурност. Дали ще е част от тези преговори за търговско споразумение или отделен текст, няма значение. Важното е да се случи. В тази област сме имали много несъгласия, но вече има две подписани споразумения, ратифицирани от ЕП. Това показва, че можем да намерим начин. Но не бих бил изненадан, ако има забавяне на преговорите за търговско споразумение. В момента администрацията на Обама се опитва да подготви отговора си", казва пред "Капитал" Даниъл Хамилтън, директор на Центъра за трансатлантически отношения в Johns Hopkins University и бивш зам.-помощник държавен секретар по европейските въпроси.

41 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    trezven avatar :-|
    Трезвен
    • - 33
    • + 55

    Това е такъв троянски кон, че няма закъде. Със него, Европа ще бъде изметена. Не искам да звуча като краен хахо, а да дам аргументация защо:

    1) Това е решение изцяло в движение от финансовото лоби. След като съсипаха целия западен свят поотделно, сега ще искат да доистискат останалото. Тези преговори ще затвърдят позициите на най-големите и най-нагли банкери.
    2) Американските ''фермери''. Искате ли царевица с примес от октопод? Или мляко от крава, тъпкана с лекарства и хормони? Другото ви се струва скъпо? Лекарствата които идват след такава храна са още по-скъпи. Добълнителен товар над българското земеделие.
    3) Това изцяло ще затвърди васалния статус на Европа спрямо Америка. Напрактика ЕС ще стане придатък към щатите, защото тяхната централизирана позиция ще им позволи лесно да настройват отделни държави едни срещу други, докато си гледат интереса
    4) Фармацевтика и здравеопазване. След като се видя, че свински грипове, птичи грипове са плод на добре платени клакьори в СЗО, американските фармацевтични компании ще натискат с лобитата си за още по-силно либерализиране на здравеопазването, по-малко държава, повече лекари които да работят настрана, които да предписват ''правилните'' лекарства

    И пр. и пр.... Вместо да инвестират в образование и производство, желанието е до край да бъде изцедена доказано неработещата ''пост-индустриална икономика''

    Нередност?
  • 2
    trezven avatar :-?
    Трезвен
    • - 19
    • + 22

    Пример за това което никой не се пита: ако след това споразумение конгресът на САЩ прокара АКТА отново, ше има ли европарламента друг избор освен да го одобри?

    Нередност?
  • 3
    10001 avatar :-|
    d10001
    • - 2
    • + 20

    а такова спорозумение между ЕС и Канада ще има не след 4 години, а следващия месец...

    Нередност?
  • 4
    convince avatar :-|
    convince
    • - 12
    • + 15

    До коментар [#2] от "Трезвен":

    Нещата опират до Китай, а не до Европа! Ще бъде направен опит мащабите да бъдат окрупнени преди да се изстрелят първите ракети.

    Съюзите ще са в много големи зависимости преди да настъпи мигът на премерване на силите.

    Например Евроамерика срещу Рускоазиатският съюз и Индокитай.

    Нередност?
  • 5
    ab.inferis avatar :-|
    Ab.Inferis
    • - 8
    • + 46

    До коментар [#4] от "convince":

    Няма такова нещо в природата - рускоазиатски съюз. Това , че Китай купуват оръжие от Русия не значи че са съюзници. ОСвен това Китай купува в сравнително малко количество последни разработки - Су-35, двигатели АЛ-31 авионика...не защото има нужда от самите самолети и двигатели като такива, а за да открадне технологията. както стана със самолетите Су-27, а след това Су-30МКК. Няма съюз Китай-Русия. Икономически Китай е свързан със света, не с Русия. А Русия продава на Китай това единствено, което може да продаде. А по този начин късогледо реже клона на който седи - Скоро Китай ще е най-голямата световна икономика, а както знаем, когато се почувстваш силен, можеш да поставяш условия и искания. Китай няма какво да иска от САЩ или Европа, но виц Сибир с ресурсите си е апетитна хапка. Русия е страна пред смъртен одър. Бих казал за жалост, защото Китай е опасен. наистина опасен. Твърде древен, твърде самовлювен - за тях ние всички сме диваци.

    Нередност?
  • 6
    suedlaender avatar :-|
    Schliwobeatz
    • - 4
    • + 30

    "TTIP може да извади ЕС от икономическата криза само за да го хвърли в още по-тежка - на идентичността."

    Европеецът и със и без ТИИП си живее в криза на идентичността и с национално самосъзнание отпреди 100 и кусур години.

    Нередност?
  • 7
    suedlaender avatar :-|
    Schliwobeatz
    • - 6
    • + 10

    До коментар [#1] от "Трезвен":

    "Не искам да звуча като краен хахо..."

    Хмм.

    Нередност?
  • 8
    poinerciya avatar :-|
    По инерция
    • - 1
    • + 11

    [quote#5:"Ab.Inferis"]Няма такова нещо в природата - рускоазиатски съюз.[/quote]
    добри аргументи , даже безупречно , НО

    това е ситуацията към момента , което не означава че ще същата при влизане на това споразумение в работна фаза.

    ясни са мотивите на американците , но трябва да отговарят и на мотивите на Европа (не непременно) но със сигурност трябва Китай да е съгласен , т.е. защитен

    ако Китай не е съгласен-това което пишеш за Китай/Русия веднага ще се промени....интересите са вечни,за разлика от съюзите и приятелствата

    Винаги ще има опити за противопоставяне и винаги ще се решават по целесъоблазност между страните-притежаващи ядрено оръжие...
    а те не са малко

    Северна Корея е последният пример , че страните с ядрено оръжие винаги са на масата , когато се раздават картите

    имаш ли "копче и червено куфарче" - ще имаш и право на глас

    а търговията е за останалите

    Нередност?
  • 9
    chiefwhitecloud avatar :-|
    chiefwhitecloud
    • - 8
    • + 6

    да падната митата и тарифите е добре и достатъчно на първо време. ЕС все още не е достатъчно силен съюз, за да преговаря на равностойни начала със суперсилата.

    Нередност?
  • 10
    maimunimrysni avatar :-P
    Dreadlord
    • - 13
    • + 14

    Ааа, ето значи какво страхувало азиатските влечуги (нали ги символизира дракон), та им припари под жълтия задник и активираха Сноудън... Това е бъдещето: колкото и да не харесваме американците и да им се репчим, ние трябва да си сътрудничим с тях против останалата част от света, която би ни ориентализирала моментално - само да им паднем. Това включва и Русия - очевидно са в комбина с китайците за "подслушвателните разкрития". И те нямат полза от консолидация на цивилизованите народи - доста по-малко ще могат да ни изнудват. Действително можем да спорим с американците по много теми (те, между другото, стават и все по-неамерикански по състав и устройство, но ядрото им е прогресивно - все още): не ни кефи ГМО, възмутени сме, че подслушват, ръчкат ни за военни бази и т.н. Важното обаче е, че подобно споразумение би било взаимоизгодно, а стреснатата опозиция е най-добрия довод "ЗА" него. Проблемът за нас обаче е и че "стъклените очи" начело на ЕС ги страхува евентуалната загуба на бюрократична мощ и всячески биха се ослушали - начело с маоиста...

    До коментар [#5] от "Ab.Inferis":
    Може да се имат за каквито си искат, това е тяхно право, но дори от зоологическа гледна точка, подобно твърдение би било несъстоятелно. Разбира се, кой е по-по-най се доказва емпирично, но самите им "възвишени" доводи са несъстоятелни. Ако пък действително се облизват да подръчкат Русия в бъдеще време, то тогава подписват собствената си смъртна присъда. Каквото и да купуват и развиват, ядосат ли мечката, са приключили. Това е и уникалният коз на Русия - непобедима е (което не значи, че би могла да има настъпателен успех).

    Нередност?
Нов коментар