Али Ахмети: В София се чувствам като в Брюксел

Лидерът на партията ДСИ, коалиционен партньор в македонското правителство, пред "Капитал"

Али Ахмети    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Впечатлението отвън е, че в последните години при управлението на Никола Груевски Македония забуксува по пътя към ЕС и НАТО. Защо се получава така според вас?

Откакто Груевски дойде на власт, се заговори основно за спора с Гърция около името на Македония. Този проблем излезе на преден план и заради това няма напредък по други въпроси, свързани с членството на Македония в ЕС и НАТО. Оттам идва и буксуването. Решаването на проблема с името бе поставено като условие за влизането ни в НАТО. Партньорите ни казват - щом приключите с него, веднага може да получите покана за членство, без дори да е нужно да се чака среща на НАТО. Сега това се поставя като условие и от ЕС - първо да се реши въпросът с името и чак тогава да започнат преговорите за присъединяване.

Точно това е и целта на моето посещение в България и в други европейски страни - те да ни помогнат да се приключи най-после с тази тема, която е пречка по пътя ни към ЕС и НАТО. Защото всяко закъснение има своята цена. Отлагането на членството може да създаде проблем дори за междуетническите отношения в Македония и в региона. Възможно е в съседни държави да има групи или формации - например в Албания, в Сърбия, Гърция, Косово или България - които да целят Македония да не се интегрира в НАТО и ЕС. А за нас това е единствената алтернатива - влизане в тези организации, помирение с балканските народи, добросъседство, икономическото развитие. Няма друг път за страната.

Смятате ли, че това мнение се споделя напълно от коалиционния ви партньор Никола Груевски и той прави всичко възможно за приемането в ЕС и НАТО?

Груевски иска страната да влезе в ЕС и НАТО. Но спорът за името продължава да стои пред него и да блокира процеса. Този въпрос стои и пред албанците, тъй като интеграцията ще е от полза за всички граждани на Македония. И албанците се притесняват, че може всичко, постигнато в последните години, да бъде застрашено, ако Македония остане в изолация.

Членството на страната в евро-атлантическите структури ще е от полза и за целия регион. Ако имаме една нестабилна Македония, Западните Балкани не могат да бъдат стабилни и мирни. В момента страните от целия регион са в процес на интеграция в ЕС и НАТО и докато този процес не приключи с пълен успех за всички тях, не може да се каже, че сме избегнали риска от нови конфликти на Балканите. 

Според вас спорът с името не е нерешим. Защо тогава се точи вече толкова много години?

Мисля, че не е имало нужното ниво за решаване на проблема. Досега той е обсъждан в преки разговори между Скопие и Атина само на ниво посланици. Сега е моментът нивото на разговорите да се повиши и международната общност да се ангажира по-сериозно с въпроса. Защото тя е инвестирала много в мира и стабилността на Македония, в създаването на демократични институции в страната. Без международна подкрепа и без добрата воля на всички съседни държави този проблем не може да бъде приключен и затворен.

Сърбия и Косово успяха да се споразумеят с посредничеството на ЕС. Възможно ли е и с Македония и Гърция да се получи така?

Да, това е много добър пример как може да се реши един подобен въпрос.

Вие настоявате за международно сътрудничество, но как бихте отговорили на критиките, че самата Македония не проявява достатъчно инициатива за решаване на спора с Гърция и се опитва да го използва като извинение за много вътрешни проблеми?

В момента имаме едно конкретно предложение по проблема с името от международния посредник Матю Нимиц. И сега е изключително важно Атина и Скопие да седнат на една маса. За да се случи това, трябва да ни помогнат международната общност и съседните държави. Без помощ отвън няма как да стане, защото проблемът е много емоционален. Където има емоции, няма рационалност. И е нормално като трета страна да участва международната общност, която да тушира тези емоции. Когато седнем на масата, започва диалогът. А когато започне той, ще се постигне и компромис. Но това не може да дойде без външна подкрепа.

Според вас България помага ли в тази посока?

Да, в София се почувствах като в Брюксел. Тук всички говорят за интеграция, добросъседство, общо бъдеще, икономическо сътрудничество. Сигурен съм, че българското правителство е много искрено и много активно в помощта си към Македония за нейното влизане в НАТО и ЕС. Силно съм впечатлен от тази искрена и приятелска подкрепа на България към Македония.

Когато обаче миналата година България поиска от Македония да се подпише Договор за добросъседство, преди да одобри кандидатурата й за започване на преговори за влизане в ЕС, реакцията в Скопие беше изключително остра. Според вас приятелството прави ли се с договори и докъде са стигнали преговорите по споразумението?

Според мен от един такъв договор не може да произлезе нищо лошо, още повече когато става въпрос за съседни държави и всички теми са отворени за обсъждане. Нищо не бива да остане, без да бъде дискутирано и разяснено. Ако има исторически теми - нека историците да седнат и да ги обсъждат. Ако има етнографски - етнографите, археологически - археолозите, и т.н. Мисля, че може да се намери решение за всички отворени въпроси. България подкрепя стабилността на Македония, мира в страната, интегрирането й в НАТО и ЕС. Има и много съвместни икономически проекти като европейския транспортен коридор №8, трансграничното сътрудничество и др. По всички най-важни въпроси Македония винаги е имала възможно най-голямата подкрепа на България, независимо от смяната на правителствата в София.

Специално за икономически връзки се говори от години, но всичко остава на думи. Защо според вас се получава така?

Ние, балканските народи, все още не сме се освободили от някои комплекси. Големите нации като Франция и Германия вече са го направили, сега идва ред и на нас, по-малките, да се отървем от тях.

Мислите ли, че България и Македония могат да заровят миналото подобно на Франция и Германия?

Това е бъдещето, няма друга алтернатива. Диалог, компромис, съгласие, интеграция.

 

Профил

Али Ахмети е основател и лидер на създадената през 2002 г. партия "Демократичен съюз за интеграция" (ДСИ). През септември същата година ДСИ получава мнозинството от албанските гласове по време на парламентарните избори в Македония, Ахмети е избран за депутат, а партията му влиза в управляващата коалиция със Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). През 2008 г. ДСИ отново влиза в правителството, този път като коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски. По време на посещението си в България на 9 юли Ахмети се срещна с премиера Пламен Орешарски и външния министър Кристиан Вигенин и изнесе лекция в Дипломатическия институт на МВнР на тема "Сто години от Балканските войни. Помиряване и интеграция."
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    valia avatar :-|
    валя стефанова
    • - 14
    • + 10

    Не думай !
    А в сараите на Доганя как се чувстваш ?

    Нередност?
  • 2
    jugozombi avatar :-?

    Слабо интервю, зле формулирани въпроси.

    Нередност?
  • 3
    gorid avatar :-P
    gorid
    • - 7
    • + 17

    Какво има да се спори за името???... Югозападна България. Албанците в "Македония" нямат нищо против. Защо е необходимо да се чака да станат мнозинство,за да определят името те ???...

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 10
    • + 15

    Груевски сигурно псува от това интервю :-) За сетен път да се убедим,че албания и турция са по-добри съседи от Сърбия, Гърция и Румъния :-)

    Нередност?
  • 5
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • - 4
    • + 7

    Али Ахмети е проАлбански политик. Него никой не може да го упрекне за стремежа му за ислямизиция на балканите. Малко хора, обаче знаят, че неговата партия я има и България. Да се замислим коя партия обръща българските знамена! 25 май 2012 ... ВМРО - БНД - Мездра избра ново ръководство... Четиричленна делегация от
    Република Албания ... dariknews.bg => dariknews.bg/view_article.php?article_id=907514

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    trezven avatar :-?
    Трезвен
    • - 3
    • + 41

    Какво минало да ''заряваме'' с Македонците? Клали ли сме се с тях, че да си имаме зъб? Що за тъп въпрос?

    Задаващия въпроса има странна инерция в мозъка; ние нямаме никакви лоши чувства към тях. Ние ги признахме първи, пратихме им танкове и спасихме малката им държавица да потъне в кръв. И това никой друг нямаше да го направи.

    В отговор получаваме единствено... среден пръст. И ние мълчим. Сега трябва и да ''заряваме''... Какво да заравяме? Имаме си работа с неандерталци-инфантили, докато не започнат да говорят на човешки език нямаме никаква работа с тях. Още по-малко да се чувстваме виновни за нещо. Никаква вина не можем да имаме - нито за миналото, нито за настоящето. За бъдещето те основно решават, засега са решили то да е на албански, а аз не го разбирам.

    Нередност?
  • 7
    schiller avatar :-|
    СДС
    • - 2
    • + 35

    Мислите ли, че България и Македония могат да заровят миналото подобно на Франция и Германия?
    ...........
    Това е много лош пример.
    Западна и Източна България никога не са водели войни една срешу друга, но често една до друга.

    Нередност?
  • 8
    sto67nes avatar :-|
    sto67nes
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#7] от "СДС":

    +++++++++++++++++++

    Нередност?
  • 9
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 1
    • + 11

    Веднъж им помогнахме на Македония като ги признахме първи. Без никакви условия и въпреки системно враждебното им отношение към нас. Видяхме с какво ни отговориха, с развилняла се омраза и претенции. Свърши с доверието, от сега нататък ще си гледаме интересите.

    Нередност?
  • 10
    moh53306205 avatar :-|
    moh53306205
    • - 3
    • + 4

    Според мен е въпрос на още няколко години, докато така наречената държава Македония се саморазпадне. След това тя съвсем естествено ще бъде разпределена между Албания и България. може би тоя тип е тук , за да договори условията.

    Нередност?
Нов коментар