🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Един деликатен баланс

Когато фактите се сблъскат с идеологията или какво показаха първите анализи за ефектите от членството на Великобритания в ЕС

Дейвид Камерън не е готов да обърне гръб на Европа
Дейвид Камерън не е готов да обърне гръб на Европа
Дейвид Камерън не е готов да обърне гръб на Европа    ©  Reuters
Дейвид Камерън не е готов да обърне гръб на Европа    ©  Reuters

Докато букмейкърите приемаха залагания за пола, името и часа на раждането на новия британски престолонаследник, а медиите на Острова се надпреварваха да държат света в течение около събитието, вероятно малцина са обърнали внимание на появилите се по улиците на Лондон необичайни микробуси. Те носеха транспаранти с надписи "Вървете си у дома или влезте в ареста" и са част от поредната антиимигрантска кампания на британското правителство, призоваваща пребиваващите нелегално в страната са призовавани сами да се предадат на властите, за да бъдат екстрадирани.

Странно звучащата оферта е напомняне, че след като врявата около появата на негово бебешко височество принц Джордж Александър Луис утихне, Обединеното кралство ще върне към прозаичните теми от държавното си битие. А те към момента до голяма степен са доминирани от въпроса как страната да си взаимодейства с външния свят, бил той под формата на придошли имигранти, или на ЕС, отношенията си с който Лондон преосмисля. 

Това започна в началото на годината, когато британският премиер Дейвид Камерън обяви, че страната му ще търси предоговаряне на условията за членство и ще направи референдум за оставането си в съюза. По този повод сега се извършва подробен "Преглед на баланса на компетенциите между Обединеното кралство и ЕС", който по същество ще се концентрира върху европейското законодателство и ефектите от него за Острова. Така на 22 юли бяха публикувани първите шест (от общо 32) доклада по ключови теми като единния пазар, данъчната политика, външната политика, здравеопазването, сигурността на храните и помощите за развитие.

Заключението е, че да, в ЕС има тромави институции, свъхрегулации, неефективно харчене на общия бюджет, ненужно раздута администрация. Но във всяка от изследваните сфери плюсовете от членството надхвърлят минусите и "според мнозинството наблюдатели и повечето разгледани доказателства" цялостното въздействие на ЕС върху Велиобритения е положително. Дори в една от най-чувствителните области - ефектът от имигрантите върху здравната система, изводът е, че "свободното движение на хора носи ползи за британския здравен сектор и за пациентите"

Документите бяха оповестени с една седмица закъснение и фанфари на специална пресконференция на правителството. Така те потънаха в суматохата около кралското бебе и дойдоха, след като депутатите, включително войнственото еврофобско лоби в редиците на управляващите консерватори на Камерън, бяха разпуснати в парламентарна ваканция. Което може би им е помогнало по-лесно да приемат сблъсъка на идеологията с фактите и неприятното доказателство, че въпреки безспорните си недостатъци ЕС не вреди на Великобритания и националните й интереси.

Анализирай това

"Колкото и усърдно някой да се опитва да ви убеди, че знае повече от някакви по-общи детайли или дори само впечатления за въздействието на ЕС върху Великобритания (независимо дали в подкрепа или против членството), трябва да знаете, че това просто не е вярно. Всъщност той не знае", казва пред "Капитал" Никълъс Уолтън от лондонския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП). И обяснява, че на практика е невъзможно да се оцени или обобщи цялостното влияние, което 40-те години членство в ЕС е оказало над Великобритания.

От една страна, то има твърде много икономически, политически и културни аспекти. А от друга, няма база за сравнение, тъй като никой не знае как би изглеждало Обединеното кралство днес, ако бе останало извън съюза. Така опитът за подробен преглед на отношенията трябва да бъде разглеждан в най-добрия случай като не съвсем съвършена снимка на настоящото състояние на нещата. Което не означава, че докладите са лишени от стойност. "Те все пак са откровен, обширен и задълбочен опит да се обобщи какво ние като страна получаваме от ЕС, а не някакво извинение защо трябва да напуснем или защо да останем", обяснява Уолтън.

"Показателно е, че макар заключенията по отношение на развитието на ЕС и въздействието му над Великобритания да са като цяло положителни, те в никакъв случай не могат да се разглеждат като окончателни оценки или препоръки какво да се прави. Изтъкнати са редица проблеми, както и идеи за тяхното разрешаване", отбелязва пред "Капитал" Кристофър Хоуърт от анализаторския център Open Europe. В доклада за външната политика например се изтъква, че в рамките на ЕС Великобритания има значително по-голяма възможност за международно влияние. В същото време не са спестени и въпроси като нуждата от изготвяне на по-ясна стратегия и фокус на ЕС в глобалната дипломация, както от подобряване и ускоряване на процедурите за взимане на решения в Брюксел.

Говорете си, не ни пречите

"Целта беше обществото да бъде информирано относно фактите и дебатът за ЕС да бъде един вид приземен", казва Хоуърт. Но не е сигурно, че това ще е достатъчно да промени начина, по който се води разговорът между привържениците и противниците на ЕС. "В момента двата лагера са силно поляризирани. И с наближаването на обявения референдум може да се очаква, че поляризацията ще се задълбочава. Същевременно докладите предоставят достатъчно доказателства както в подкрепа на тезите на евроскептиците, така и на либерал-демократите на вицепремиера Ник Клег, които подкрепят членството. Така реториката само може да се изостри."

Дори да не успеят да спрат истерията, превзела дебата за ЕС на Острова, докладите поне могат да я вкарат в малко по-прагматична рамка. "Англичаните нямат онова идеологическо обвързване с европейския проект, което е характерно за Франция или Германия примерно. За тях ключовият въпрос по отношение на Брюксел е дали цената, която плащат за участие в клуба, отговаря на ползите, които получават. ЕС не е разглеждан като нещо хубаво само по себе си, а като нещо добро дотогава, докато представлява добра сделка", обяснява пред "Капитал" Томас Рейнс от британския анализаторски център Chatham House.

Ако се съди по последните проучвания на общественото мнение на YouGov от май, едва 28% от жителите на Острова смятат, че сделката с Брюксел си струва, докато 51% са за напускане на ЕС. "Трябва да се знае обаче, че мнозинството англичани все още нямат наистина завършено мнение по въпроса", отбелязва Уолтън. "Но те не искат да слушат колко хубаво място е ЕС, защото добре знаят, че има проблеми. Те искат факти, които да им докажат, че страната им печели от членството." А докладите им представят точно това.

База за преговори

"През последните месеци Камерън нееднократно заяви, че би предпочел реформи в ЕС и промяна на позицията на Лондон в организацията, пред опцията за напускане", припомня Томас Рейнс. Сега с прегледа на отношенията британските граждани ще имат възможност да преценят реално доколко успешен е опитът на Камерън да преговаря за промени в принципите на ЕС.

"Връзката изглежда в общи линии така – колкото повече отстъпки постигне Камерън, толкова по-силна ще става подкрепата за оставане в ЕС. Така се вдигат залозите, защото опонентите му в Брюксел ще бъдат притиснати за известни отстъпки пред британските искания – никой не иска излизане на страната от ЕС", казва Кристофър Хоуърт. От друга страна, с оповестените анализи Великобритания ясно артикулира с какво и защо не е съгласна. "Голям проблем за Лондон от последните месеци е, че страната се озова в положение сама срещу всички в ЕС. Сега благодарение на докладите всичко е поставено на масата. Камерън знае, че няма да може да получи всичко, което иска. Но би могъл да постигне немалко по въпросите, по които Великобритания има допирни точки с други страни членки като ограничаване на европейските регулации, намаляване на разходите на европейската администрация или връщане на определени прерогативи обратно на националните правителства", казва анализаторът от Open Europe.

Въпреки цялата анти-ЕС реторика Камерън не изглежда готов да обърне гръб на Европа. Но дали ще успее да избегне разрива зависи от деликатния баланс между много неща, някои от които зависят до голяма степен от него, други - не съвсем. От първите е повеждането на битка срещу крайните еврофоби в собствената му партия и опитът за успокояване на антиимигрантските настроения на Острова. А най-важното от вторите е готовността на ЕС да води същински и смислен разговор за бъдещето си, в който британският глас има защо да бъде чут.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 1
    • + 13

    Риториката на британците вече взе да прилича на мрънкане на малчуган за близалка. Ако му дадат - добре, ако не - струваше си опита.

    Като са толкова ербап, да си стягат куфарите и да се оправят сами. Само дето от някогашната Британска Империя и влиянието и не е останало нищо. Ако напуснат ЕС, ще им се смеят не само зад гърба, както до сега, но и в лицето.

    Нередност?
Нов коментар