Близо ли е Обединеното кралство до напускане на ЕС

Френският президент Франсоа Оланд попари исканията на британския премиер Дейвид Камерън за реформи в европейските договори

Дейвид Камерън иска да предоговори британските отношения с ЕС
Дейвид Камерън иска да предоговори британските отношения с ЕС
Дейвид Камерън иска да предоговори британските отношения с ЕС    ©  Reuters
Дейвид Камерън иска да предоговори британските отношения с ЕС    ©  Reuters
Лондон цели да си възвърне повече правомощия от Брюксел.

Преди няколко години въпросът дали Великобритания ще напусне ЕС изглеждаше странен, но днес във финансовия и дипломатическия свят все по-често се говори за "брексит" (от Britain и exit), пише в свой анализ Reuters.

Скорошните изказвания на финансовия министър и втория най-влиятелен политик в британския кабинет Джордж Озбърн допълнително наляха масло в огъня. Световните медии излязоха със заглавия като "Реформирайте се или ни изгубете като член, казва Озбърн на ЕС" и "Озбърн предупреждава, че Обединеното кралство може да напусне ЕС при провал на реформите". Никой британски политик от ранга на финансовия министър досега не е предупреждавал толкова явно, че страната може да скъса с Брюксел.

Премиерът Дейвид Камерън е начело на капризна коалиция между своите предимно евроскептични консерватори и либералдемократите, които са пламенни еврофили. Изборите са през май 2015 г. и най-голямата заплаха за оцеляването на правителството идва не от опозиционната Лейбъристка партия, а от отлив на десните гласоподаватели към еврофобската Партия на независимостта на Обединеното кралство (UKIP). Тя получава само 10% подкрепа според социологическите проучвания и има малък шанс да вземе места в парламента през 2015 г., но може лесно да отклони значителна част от гласовете за консерваторите, лишавайки Камерън от шанса да остане на власт. Още повече че антиевропейската риторика на UKIP допада на много политици от торите, особено на дясното крило, което никога не е харесвало премиера.

Опасната игра на Камерън

Много британци заявяват, че ще гласуват за излизане на страната от ЕС. Но изследванията показват, че всъщност хората не се интересуват много от Европа в ежедневието си. В скорошно проучване само 7% от анкетираните посочват отношенията с Брюксел като "най-важната тема пред Великобритания" и така този въпрос не се нарежда дори сред първите десет. Дори поддръжниците на UKIP, изглежда, не се интересуват от основния приоритет на своята партия – едва 20% от тях изразяват притеснения от Европа, като поставят темата на пето място след имиграцията, икономиката, безработицата и здравеопазването.  

Затова Камерън реши, че може да накара и UKIP, и опозицията в собствената си партия да замлъкнат чрез опасна маневра, която ще отложи всеки следващ дебат за Европа за след изборите. Той обеща, че, ако бъде преизбран, ще настоява за "фундаменлано предоговаряне" на британските отношения с ЕС, с което да възвърне повече правомощия за страната от Брюксел, и чак тогава ще проведе референдум през 2017 г., на който ще може да призовава за оставане в блока, тъй като най-големите притеснения на британците вече ще са решени. Но обещанието на Камерън бе посрещнато с несъгласие от страна на европейските лидери, които заявиха, че никакви промени по европейските договори няма да са възможни до 2017 г. или по някое друго време. След среща с британския премиер миналата седмица френският президент Франсоа Оланд коментира, че това в момента не е приоритет.

Наложителни реформи  

Скорошните остри думи на Озбърн бяха именно опит да се възстанови доверието в предложението на Камерън, като се обясни защо предоговарянето на европейските договори е неизбежно не само за доброто на Обединеното кралство, но и на ЕС.

Наистина реформи трябва да има. Но може би не и по начина, по който ги вижда Великобритания. Европейските лидери, които настояват, че предоговаряне не може да стане в обозримо бъдеще, трябва също така да вярват, че еврокризата е напълно преборена и че икономическият просперитет на Европа е изцяло гарантиран. За всички останали е ясно, че единната валута може да оцелее само ако има основни промени в политическото, бюджетното и финансовото управление на еврозоната.

С времето реформите ще включват голям трансфер на суверенитет от страна на националните правителства на едно федерално ниво. Ако това не стане, еврозоната ще се разцепи. И в двата случая ще са необходими големи промени в европейските договори. И дори ако за въвеждането им са необходими години, преговорите за тях трябва да започнат скоро. Или европейските лидери ще поемат инициативата да придвижат единната валута към пълнокръвен икономически и политически съюз, или, ако се провалят в това, финансовата криза и политическите катаклизми ще предизвикат друг вид преговори – за отказване от еврото.

И в двата случая Великобритания ще бъде участник в тези дебати и крайният резултат ще бъдат значително променени европейски договори, за които британските гласоподаватели могат да дадат мнението си на референдум.| Капитал Daily

Опасен завой вдясно

Кампанията за независимост в Шотландия може да получи свежи сили от очакваното добро представяне на евроскептичната Партия на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) на изборите за Европейски парламент във Великобритания през май. Това твърди в интервю за Reuters лидерът на Шотландската зелена партия Патрик Харви, който подкрепя отцепването.

Осем месеца преди референдума по въпроса на 18 септември 2013 г. социологическите проучвания сочат, че около половината шотландци са против края на 307-годишния съюз с Англия, около една трета подкрепят искането на Шотландската национална партия (ШНП) за независимост, а близо 15% все още не са решили.

Настроенията може да се променят в полза на отцепването, ако UKIP се представи добре на евроизборите, смята Харви. "Такъв краен завой надясно е доста чужд на шотландската политика. И в този момент някои колебаещи се гласоподаватели могат да започнат да виждат положителните страни на това да поемат отговорността за своите собствени решения", казва той.

Скорошно изследване показва, че UKIP може да стане втора на евроизборите след опозиционната Лейбъристка партия и преди заемащите трето място консерватори на премиера Дейвид Камерън, които са против шотландската независимост.

Харви, който става все по-популярна фигура на шотландската политическа сцена, не иска да прави предположения за резултата от референдума. Неговата Зелена партия подкрепя ШНП за отцепването, но по много други въпроси е близка до поддръжниците на лейбъристите, които лобират за конституционна промяна, която да остави Шотландия в рамките на Великобритания, но да й се дадат повече правомощия – нещо, което много шотландци искат.   

Противниците на независимостта казват, че тя ще бъде прекалено скъпа, нереалистична и неработеща. Остават отворени някои финансови въпроси, включително преговорите с Лондон за поделянето на дълга и приходите от петрола, както и какво ще стане с членството на евентуалната нова държава в ЕС.

Харви е сред онези шотландски политици, сред които са и някои членове на ШНП, които се изказват в подкрепа на подготвянето на почвата за отказване от паунда и създаване на нова парична единица, въпреки че лидерът на ШНП и шотландският първи министър Алекс Салмънд заяви, че независимата държава ще запази паунда поне за известно време.

Защитавайки идеята за нова валута, Харви казва: "В дългосрочен план, който може да обхване няколко години, икономическите нужди на Шотландия и останалата част от Великобритания много вероятно ще се разделят."| Капитал Daily
15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    moloko_ avatar :-?
    moloko_
    • - 3
    • + 21

    На мен поне не ми се вярва,британците да са толкова глупави,че да излязат от ЕС.Загубите ще бъдат несравнимо по-големи от ползите,струва ми се,че всичко е заради популизма на политиците.Но в крайна сметка решението е тяхно,никой няма и не може да ги държи насила в ЕС.

    Нередност?
  • 2
    pkh58352369 avatar :-|
    pkh58352369
    • - 24
    • + 7

    До коментар [#1] от "moloko_":

    Въобще не са глупави,моме - защо да са в ЕС - само да плащат милиони евро вноски ли? А ползата каква им евтина работна ръка от България? Ами не,работна сила,и то по-евтина от българската,те могат да си набавят от техните бивши колонии,и при това оттам са хора,които знаят английски,за разлика от нашите емигранти.Полза от ЕС имат Германия - те плащат помощи/т.е. вноски/,но знаят защо -печелят многократно повече от износа на стоки,без мита,и притежават в България активи.С Англия обаче не е така - те нищо не продават у нас /а и в Европа като цяло/,нито имат някакви фирми тук.Така че ЕС им е излишен разход- да не говорим че не им се чува думата там,ЕС се управлява реално от тандема Германия-Франция.А разединена Европа им е дори по-изгодна,понеже няма да е контролирана изцяло от Германия,а старата английска политика да контролира континента,ще е далече по-възможна

    Нередност?
  • 3
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 3
    • + 13

    Едва ли Европа ще се пречупи от заплахите на Великобритания да напусне съюза.

    Нередност?
  • 4
    sensi avatar :-|
    Асен Петров
    • - 3
    • + 20

    До коментар [#2] от "pkh58352369":

    Ама защо говориш глупости. Имат достъп до огромен пазар в 27 държави без ДДС и акцизи. От къде ли са го направили този БВП от 2,5 трлн долара, сигурно от ягодите дето ги берат българите. Всичко е популизъм на политиците както пише номер 1

    Нередност?
  • 5
    pkh58352369 avatar :-|
    pkh58352369
    • - 15
    • + 3

    До коментар [#4] от "sensi":

    Умнико,едно е да имаш достъп до оазари,друго е да- продаваш на тях.И България има достъп до пазарите на ЕС,но като нищо не може да продаде,каква полза? Така че,идо давай акъл другаде,аз английски стоки в ЕС почти не съм видял

    Нередност?
  • 6
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 4

    Трябва да се внимава с тези, че много хомосексуалисти се събраха в UK.

    Нередност?
  • 7
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 7

    Кампанията против ЕС ще доведе до разпад на Обединеното кралство. Торите ще успеят да направят това, което много други и на сън не са мечтали.

    Нередност?
  • 8
    ggogggo avatar :-|
    ggogggo
    • + 11

    До коментар [#5] от "pkh58352369":

    [quote#5:"pkh58352369"]аз английски стоки в ЕС почти не съм видял[/quote]
    http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_United_Kingdom#Exports
    External
    Exports $481 billion
    Main export partners
    Germany 11.5%,
    United States 10.6%,
    Netherlands 8.9%,
    France 7.4%,
    Republic of Ireland 6.0%,
    Belgium 5.1%

    Нередност?
  • 9
    pkh58352369 avatar :-|
    pkh58352369
    • - 11
    • + 3

    До коментар [#8] от "ggogggo":

    А,така - и колко прави това,бе Умник Гого? Едва около 1/3 от общия им експорт е в ЕС,от който в БГ и Източна Европа - колко??? Почти нищо...основен износ - 2/3 -извън ЕС,в бившите колонии....е,трябва ли им тогава да плащат за Източна Европа? Ами не...И ако излязат от ЕС,ще загубят ли пазарите на Западна Европа - едва ли......ще спре ли Германия,Холандия,и Франция съответния внос -не,понеже изнасят в Англия сходни количества....т.е. ако им правят някакви проблеми с вноса,ще получат реципрочни по размер ограничения от Англия....търговиите им са балансирани,не е като петролната търговия - ако аз спра да ти купувам доматите /Русия от БГ/,и ние ще спрем да купуваме /БГ за петрола/газ от Русия/..бъбреци,бъбреци...не им прави сметката,на Англия- те си я правят добре..и ЕС не ги ползва..ползата от ЕС е за Германия- тя казва- давайте,приятели /от Западна Европа/ да държим Източна Европа на помощи,а те ще ни се върнат многократно от износа,и ограничения с мита внос на неевропейски стоки....един вид - дайте да купим брашно за баницата,ше дадем пари,ама после ше я ручаме сладко....и Западна Европа си казава- хм,перфект,далавера,хитри са швабите,ще ги послушаме...само че швабите се оказват наистина хитри - баницата я ручат сами,а другите от Западна Европа,само плащат брашното..що така-ами щото основната част от баницата,т.е. износа в Източна Европа,швабите я ручат сами,а другите гледат....иначе казано-всички плащат брашното,ама Ханс я руча сам.....ъндърстенд?

    Нередност?
  • 10
    pkh58352369 avatar :-|
    pkh58352369
    • - 13

    До коментар [#8] от "ggogggo":

    Даже ще ти го обясня още по-разбираемо - ако ти предложа двамата да да плащаме бензина една кола заедно,ама аз я карам през работните дни,а ти само на Великден и Нова година,е кой как печели според теб? тази е ситуацията и межди Англия и Германия- и ако сега не можеш да се ориентираш кой кара на Великден,и кой-всеки ден,отказвам се от теб да те обучавам

    Нередност?
Нов коментар