🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корупцията в ЕС струва 120 млрд. евро годишно на икономиката на съюза

Първият доклад на ЕК за борбата с корупцията предупреждава, че проблемът засяга всички държави членки

74% от европейците смятат, че корупцията е широко разпространена

Корупцията в ЕС струва на икономиката на съюза около 120 милиарда евро годишно, засяга всички държави и продължава да е предизвикателство пред Европа. Това пише в първия доклад на Европейската комисия за борбата с корупцията в ЕС. Според Брюксел държавите членки са предприели много инициативи през последните години, но с променливи резултати и трябва да се направи повече за предотвратяването и наказването на корупцията. Докладът показва, че в различните държави членки естеството и равнището на корупцията и ефективността на мерките, предприети за борба с нея, се различават. От него става ясно още, че на корупцията трябва да се отдаде по-голямо внимание във всички държави членки.

Липса на воля

Мащабът на корупцията е "спиращ дъха" и според еврокомисаря по вътрешния ред Сесилия Малмстрьом, която представи доклада, вероятно реалните загуби възлизат на много повече от 120 милиарда евро годишно, което е повече от годишния бюджет на ЕС. "Политическата решителност за изкореняване на корупцията, изглежда, липсва", казва Малмстрьом. Докладът на ЕК се позовава на най-нови данни на Евробарометър. Според три четвърти от европейците, участвали в проучването, корупцията е широко разпространена, а повече от половината респонденти смятат, че нивата й се увеличават.

Във Великобритания едва петима души от запитаните 1115, т.е. по-малко от 1%, казват, че са очаквали да платят подкуп. Според доклада това е най-добрият резултат в Европа. Шестдесет и четири процента от британците обаче смятат, че корупцията е широко разпространена в Обединеното кралство. Средното ниво за ЕС е 74%. В някои страни се наблюдава сравнително висок брой хора, които имат личен опит с корупцията. В Хърватия, Чехия, Литва, България, Румъния и Гърция между 6 и 29% от респондентите казват, че през изминалата година им е искан подкуп или са очаквали, че ще се наложи да платят такъв. Високи нива на корупция има още в Полша (15%), Словакия (14%) и Унгария (13%), където най-честите случаи са в здравеопазването. Малмсртьом отбелязва, че корупцията подкопава доверието в демокрацията и източва източниците от легалната икономика. Според доклада националните правителства, а не европейските институции са основно отговорни за борбата с корупцията в ЕС.

Обществени поръчки

ЕК подчертава още, че обществените поръчки, които формират около една пета от БВП в ЕС, са уязвими към корупция, заради което са необходими по-добър контрол и стандарти. Рисковете от корупция са по-големи на местно и регионално ниво, отбелязват авторите на доклада. Освен това все още има много пропуски във финансирането на политическите партии, правилата за конфликт на интереси не се прилагат адекватно, а качеството на разследванията за корупция в различните страни - членки на ЕС, е много различно. Според изследването на Евробарометър четири от 10 компании са определили корупцията като препятствие за правенето на бизнес в Европа. Швеция без съмнение е една от страните с най-малко проблеми в това отношение. Според Сесилия Малмстрьом другите държави могат да вземат пример от Швеция и ролята на въведените от нея закони за увеличаване на прозрачността.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ages avatar :-|
    ages
    • - 6
    • + 4

    Да се узакони корупцията и даващите и взимащите да плащат данък.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    Интересно какво се разбира под корупция - 64% британци срещу средно 17.5% за групата с България, Румъния и Гърция е направо смехотворно. Вероятно британците включват много повече в понятието корупция.

    Нередност?
  • 3
    pagan avatar :-(
    pagan
    • + 1

    Корупцията е истинска "чума" за България. Тя задушава развитието на цели региони и ограбва населението от инфраструктура и възможности за развитие. Преките и косвени последици от подобно нехайство са недопустими, особено в страна където икономиката едва крета, а много огромни, райони са силно изостанали и недоразвити.
    България, може да бъде отново прекрасна страна, с добри условия за живот и възможности за младите. Това е възможно, само ако всеки един от нас, недвусмислено доказва ежедневно, нетърпимостта към подобни практики.

    ... в доклада за България:

    http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/organized-crime-and-human-trafficking/corruption/anti-corruption-report/docs/2014_acr_bulgaria_ip_bg.pdf

    И подробно, за всички държави в ЕС:

    http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/organized-crime-and-human-trafficking/corruption/anti-corruption-report/index_en.htm

    Нередност?
  • 4
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 1

    Има и друг момент, корупцията спрямо БВП. Процентно вероятно сме на 1-во място!

    Нередност?
  • 5
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • + 6

    До коментар [#2] от "daskal1":

    Даскале, сам знаеш, че "корупция" не са само подкупите, а всички видове изкривяване на функциите на държавата - конфликти на интереси, шуробаджанащина, отклоняване на средства за лични нужди и т.н.

    Не британците включват твърде много в понятието, а нашенците включват твърде малко. За тях корупцията не е феномен, а част от всекидневието. От там и ниският процент.

    Нередност?
  • 6
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 1

    "Мащабът на корупцията е "спиращ дъха" и според еврокомисаря по вътрешния ред Сесилия Малмстрьом, която представи доклада, вероятно реалните загуби възлизат на много повече от 120 милиарда евро годишно, което е повече от годишния бюджет на ЕС..."

    Ами добро утро, бе ЕС! От колко години това си го пишем, коментираме и повтаряме - поне ние тук, във форума на Капитал?
    И сме го правили и правим поради една друга особено интересна точка, свързана с огромните проблеми на България - а именно, че е ЕДИНСТВЕНАТА ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА, В КОЯТО МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА! Или както е по-популярно да се каже - "в другите държави може и да си имат мафии, НО В БЪЛГАРИЯ МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА!"
    И сега, след като най-после ЕС е казал буквата "А", да му помогнем и да изрече и следващите, тоест дас направи и следващата крачка - ПРИЗНАНИЕ И ДА ВИДИ ОЧЕВИДНАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ РАЗВИТИЕТО И НАЛАГАНЕТО НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ И МАФИЯТА ВЪВ ВСИЧКИ ВЛАСТИ В БЪЛГАРИЯ И ПРИЕМАНЕ НА ИМИТАЦИИТЕ Й НА ДЕМОКРАЦИЯ И ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ И ... ОГРОМНАТА КОРУПЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

    Моят въпрос- отново да го повторя, защото е изключително важен, всъщност най-важният тук и ми е интересно да видиум колко време ще им вземе докато стигнат пък до този очевиден и "гениален" извод - КОЯ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЛАГОДАТНАТА, ПЛОДОТВОРНА ПОЧВА ЗА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ И ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ, КАКТО И ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ Й ВЪВ ВСИЧКИ ВЛАСТИ ЗА ДА МОГАТ ТОЛКОВА ГОДИНИ ДА УСПЯВАТ ДА ЗАБЛУЖДАВАТ ЕВРОПА И ЕС ИЛИ ОРГАНИТЕ МУ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ БИЛА ... СВОБОДНА И ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА, А НЕ ДЪРЖАВА, В КОЯТО МАФИЯТА УПРАВЛЯВА И ДОМИНИРА КАТЕГОРИЧНО ВЪВ ВСИЧКИ ВЛАСТИ И ЧЕ СЪЩАТА ТАЗИ МАФИЯ - ЧЕРВЕНАТА ДС МАФИЯ - Е ОТКРАДНАЛА НАД 100 МИЛИАРДА ДОЛАРА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИЯ ЧЕТВЪРТ ВЕК, КАТО ЗА ПОДОБНА ПО РАЗМЕР СУМА еврокомисарят по вътрешния ред Сесилия Малмстрьом, която представи доклада, ОКАЧЕСТВЯВА КАТО ... "СПИРАЩА ДЪХА!"

    Това всичкото за онези, които все още не си дават пълна сметка защо България е безспорно пред поредната - тотална, всестранна и тежка катастрофа (всъщност в) и зашо и как се стигна до тук, както и къде е истинското И НЕ ВИНАГИ БЛАГОДАТНО МЯСТО НА ВЪНШНИ ФАКТОРИ, и особено някои определени западни лица, кръгове и обръчи, които подпомогнаха развитието и укрепването на българската мафия срещу съответните жестове на благодарност" от мафията и хората й насвякъде,разбира се...

    Така например да не забравяме, че най-добрият приятел на Путин от дълги години сред западните политици е ... Берлускони, за когото има много сигнали, че е започнал сериозния си бизнес с подкрепата и санкцията на мафията (и срещу когоро има заведени дузини дела...), с когото си сменяха дискретно много скъпи подаръци.
    А точно Берлускони пък бе западният политик, който въведе назначения за политик и управленец (първо като главен секретар и генерал, създадоха му у партия, осигуриха му мощна и голяма медийна кампания за разпознаваемост и популярност...) Бойко Борисов и го представи на Меркел.Сарткози и останалите европейски лидери...Например/
    Както и начинът, по който точно руската марионетка и подлога на Москва Станишев (който пък на всичкото отгоре се замеси и директно в криминално престъпление - корупция и злоупотреба с власт с настоящата си жена Моника в щипването на държавни (а и европейски) средства) И ДАЖЕ ОНЕЗИ ГО НАПРАВИХА И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПЕС!?!?!?!?!?!
    А е публично известна тайната,че на него му е възложена ролата на Троянския Кон от Путин и Москва!!!

    Нередност?
Нов коментар