ЕЦБ обмисля нови мерки срещу ниската инфлация

Институцията няма намерение да понижава отново лихвените проценти

На заседанието си тази седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще вземе мерки за разхлабване на паричната си политика, за да противодейства на опасно ниската инфлация, която заплашва възстановяването на европейската икономика. От октомври насам инфлацията в еврозоната се задържа на нива около 0.8%, което е значително под поставената от централната банка цел от 2%. Същевременно банките в региона започнаха да изплащат рано предоставените им от ЕЦБ нисколихвени кредити, което води до изтичане на капитали от финансовите пазари и реално затягане на паричната политика, отбелязва Reuters.

Вероятни ходове

Според източници на агенцията най-вероятният ход за обръщане на тези тенденции е спиране на операциите по поемане на парите, инвестирани в облигации на Гърция и други затруднени държави в разгара на дълговата криза. Според запознати лица може да се очаква единодушно гласуване за спиране на т.нар. стерилизация на покупките в рамките на програмата за пазарите на ценни книжа (SMP) на банката. В резултат на това ще бъдат освободени около 175 млрд. евро, с което ще се повиши почти двойно обемът на излишна ликвидност във финансовата система на еврозоната. Това ще спомогне за понижаване на лихвите за междубанково кредитиране и може да да понижи курса на еврото спрямо долара.

Според източниците на Reuters тази опция е предпочитана и от германската Bundesbank като по-добра от ново понижаване на основния лихвен процент на ЕЦБ, който вече е на рекордно ниското ниво. По-нататъшно намаление ще означава, че централната банка за пръв път ще въведе негативни лихви върху депозитите, което може да доведе до нестабилност на междубанковия кредитен пазар и да навреди на спестителите. В момента банките плашат нулева лихва за овърнайт депозитите си в ЕЦБ, а лихвата за рефинансиране е 0.25%.

Опасност от дефлация

Според предишни изказвания на президента на ЕЦБ Марио Драги има два основни фактора, които могат да доведат до нови мерки – влошаване на средносрочната перспектива за инфлацията и неоправдано затягане на краткосрочните парични пазари. В понеделник Драги подчерта, че инфлацията е далеч под целите на ЕЦБ. "Ние сме наясно, че колкото по-дълго се задържат сегашните нива, толкова по-висок ще е рискът да не достигне желаните 2% в разумен срок. С други думи – ще се увеличава рискът от реално потискане на инфлационните очаквания, а ние не искаме това", заяви той.

"Няма нужда да се изчаква, докато изпадането в дефлационна ситуация стане сигурно. Трябва да се действа превантивно, като в момента се намираме в точно такава ситуация", коментира Жоел Моес, икономист в Deutsche Bank. От своя страна бившият ръководител на пазарните операции на ЕЦБ Франческо Пападия отбелязва, че спирането на стерилизацията на покупките в програмата SMP вече е на практика почти решено. "Това е съвсем очевидно решение и банката е близо до приемането му", коментира той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-(
    ivanof
    • - 4
    • + 10

    Като чета такива статии се чувствам като едно мече с много малък мозък, но независимо от това, някак си разбирам, че става дума за една голяма свинщина.

    Нередност?
  • 2
    rainbou1 avatar :-?
    rainbou1
    • - 4
    • + 5

    ЕЦБ каквото и да мисли, където и да си бърка, нищо не може да направи.
    Факт е, че западните производства се изнасят на изток - в Европа или Азия, хора са съкращавани, и съответно средства се пестят от всички. Докато не се намери противодействие на това, нищо не може да се направи. Щатите поне се усетиха както винаги навреме и пуснаха печатницата, докато баба Меркел сочеше застрашително с пръст, изпращайки вагоните с хартийки за Гърция, вместо да им тегли една.

    Нередност?
  • 3
    uvd44312354 avatar :-|
    uvd44312354
    • - 1
    • + 2

    Тия юнаци май още не са схванали, че хората се усетиха и не искат да продължават да живеят на кредит. Вместо да наливат пари в банките да увеличат доходите. Еврейските им номера не минават вече!

    Нередност?
Нов коментар