Западът вледенява тона към Москва

В очакване на референдума за Крим Европа и САЩ говорят само за едно - санкции

С наближаване на референдума за отделяне на автономната република Крим от Украйна, насрочен за тази неделя, Западът втвърдява тона към Русия и заплашва с ответна реакция. В четвъртък редица европейски и американски политици продължиха с острите си изказвания към Москва, която засега предпочита да не отговаря.

Европарламентът за руската "агресия"

След като в сряда държавите - членки на Европейския съюз, се споразумяха за формулировката на евентуалните бъдещи санкции срещу Русия, в четвъртък депутатите от Европейския парламент приеха резолюция, с която призоваха страната незабавно да изтегли всички свои военни сили, "незаконно пребиваващи на територията на Украйна". Евродепутатите определиха руския "акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим", като нарушение на международното право и предупредиха, че действията на Москва представляват заплаха за сигурността на ЕС.

Русия е в "явно нарушение" на международното право, по-специално на Хартата на ООН, на акта на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) от Хелзинки, на меморандума от Будапеща от 1994 г. и на други международни конвенции, се казва в официалния документ.

Членовете на европарламента определиха референдума за присъединяване на Крим към Русия и решението на самопровъзгласилите се власти в Крим за обявяване на независимост на 11 март за "незаконни и нелегитимни". Те заявиха, че според конституцията на страната автономната република може да провежда само допитвания по въпроси с местен характер, но не и по въпроси, отнасящи се до промени в международно признатите граници на Украйна.

Европарламентът подчертава необходимостта ЕС и държавите членки да разговарят с Русия с един глас и да подкрепят правото на обединена Украйна да определи свободно своето бъдеще. Депутатите приветстват решението на Европейския съвет от 6 март да се преустановят преговорите за либерализиране на визовия режим и партньорските разговори с Русия.

Те смятат, че в случай на руско анексиране на Крим Брюксел трябва бързо да наложи оръжейно ембарго и ембарго върху технологиите с двойно предназначение, както и ограничения за издаване на визи, замразяване на активи и да предприеме мерки срещу руските компании, особено в енергийния сектор.

В заключение в резолюцията се подчертава, че парламентарното сътрудничество между Европейския парламент и Държавната дума на Русия не може да продължи да се провежда все едно нищо не се е случило.

Европа и САЩ в един глас

Междувременно американският президент Барак Обама демонстрира решително подкрепата си за новата власт в Киев, като разговаря с изпълняващия длъжността премиер Арсений Яценюк в Овалния кабинет. "Въпросът сега е дали Русия е способна военно да доминира район от нечия друга държава, да организира светкавичен референдум и да пренебрегва не само украинската конституция, но и украинското правителство, обединило партии, които исторически са били противници", каза Обама след срещата.

Ден по-рано комисията по външните отношения към американския Сенат прие законопроект, предвиждащ въвеждане на строги санкции срещу Русия и предоставяне на икономическа помощ на Украйна под формата на кредитни гаранции в размер на 1 млрд. долара. Текстът позволява на американското правителство да предприеме икономически мерки срещу руски и украински чиновници, замесени в корупция и нарушаване на правата на човека в Украйна, както и срещу лица, отговорни за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на страната. Това предполага забрана за влизането им в САЩ и замразяване на американските им сметки.

След срещата си в четвъртък полският премиер Доналд Туск и германският канцлер Ангела Меркел заявиха, че Европейският съюз и Украйна ще подпишат политическия раздел от планираното споразумение за асоцииране между тях в най-скоро време, като това дори може да стане на срещата на Европейския съвет идната седмица.

Меркел добави, че досега няма напредък в създаването на контактна група с Москва за търсене на дипломатически изход от кризата, но усилията продължават. Ако до понеделник няма прогрес, външните министри от ЕС ще наложат първия етап от планираните санкции, включващ визови ограничения и замразяване на авоарите на отговорните за руските действия срещу Украйна.

"Никой от нас не иска да се стига до такива мерки. Но ние всички сме готови за тях и ще ги вземем, ако са неизбежни", подчерта Меркел. В най-категоричното си изказване по повод кризата досега тя обвини Русия, че използва "закона на джунглата" и с действията си рискува да понесе огромни политически и икономически вреди.

В четвъртък стана ясно още, че Съветът за сигурност на ООН обсъжда резолюция, която да потвърди суверенитета и териториалния интегритет на Украйна. Все още 15-те страни членки не са се договорили дали да гласуват документа преди или след референдума в неделя, уточняват дипломати. Дискусиите вървят, въпреки че е ясно, че като постоянен член на Съвета за сигурност Русия ще наложи вето върху текста. Според източници от кулоарите Киев възнамерява да повдигне въпроса за руската окупация на Крим пред Общото събрание на ООН следващата седмица. Въпреки че неговите резолюции не са с обвързващ характер, решенията му се смятат за отразяващи световното мнение, а и в Общото събрание няма право на вето.

Меркел: Щетите за Русия ще са огромни 

"Ако Русия продължи да действа по същия начин както в последната седмица, това ще бъде катастрофа не само за Украйна. Ще се променят отношенията на ЕС с Русия, от което тя ще понесе огромни щети - икономически и политически", предупреди в четвъртък от трибуната на Бундестага германският канцлер Ангела Меркел. По думите й териториалната цялост на Украйна не може да бъде поставяна под въпрос, а сравнението между ситуацията в Крим и тази в Косово е срамно. " В Косово не е имало нарушение на международното право от страна на международната общност. Сегашният конфликт е за сфери на влияние и териториални претенции и представлява повторение на действията в Грузия през 2008 г., довели до руската окупация на два грузински региона. Русия се опитва със средства от XIX и XX век да прокара интересите си. Тя не разглежда Украйна като партньор, а се опитва да се възползва от слабостта й. Правото на силата е противопоставено на силата на правото. Но времето не може да бъде върнато назад. Ако Русия продължи да дестабилизира ситуацията в Украйна, лидерите от ЕС са готови да предприемат по-нататъшни действия", заяви Меркел.

Обама: Ще принудим Москва да си плати

"САЩ няма да признаят резултатите от референдума в Крим. Аз се надявам дипломатическите усилия да постигнат резултат, защото в противен случай САЩ и светът ще принудят Москва да си плати нарушаването на международното право и нахлуването си в Украйна", заяви американският президент Барак Обама след срещата си с украинския премиер Арсений Яценюк в сряда в Белия дом. "Ако Русия се откаже от сегашното си поведение, за Крим могат за бъдат постигнати различни договорености в съответствие с украинската конституция, но това не е нещо, което се прави в ситуация, когато срещу теб е насочен пистолет", добави той.

"Санкциите могат много бързо да станат много неприятни, ако бъде направен грешният избор - и ще бъдат неприятни в много посоки", предупреди в изказването си пред Конгреса и американският държавен секретар Джон Кери. От своя страна председателят на Комисията по външните отношения в Сената, която междувременно прие законопроекта с възможните санкции за Русия, също коментира, цитиран от "Франс прес": "Президентът Владимир Путин си направи грешна сметка, играейки на руска рулетка с международната общност, но ние отказваме да си затваряме очите и никога няма да приемем това нарушение на международното право."
104 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 6
    • + 49

    Да, в Австрия арестуваха Дмитрий Фирташ. Явно започва и икономическо преразпределение, а може би и "иновационен подход" за финансиране на промените в Украйна.

    Нередност?
  • 2
    bluewater avatar :-(
    BlueWater
    • - 23
    • + 54

    Единственото което може да спре Путин са санкциите. Въпроса е колко и какви трябва да са те, за да максимално ефективни?

    Нередност?
  • 3
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 12
    • + 37

    Ето и следващата "новина":

    "Москва призна за свои войски в Крим (Обзор)

    13.03.2014 21:42; 24 Часа;

    Руски военни участват в контрола на полуостров Крим, призна вчера Москва за първи път. “Там има няколко военни поделения, които са позиционирани в случай на агресия от страна на Киев”, заяви председателят на парламентарната комисия за външни отношения в руската Дума Леонид Слуцки пред радио “Ехото на Москва”. Досега Москва твърдеше, че въоръжените части на полуострова са местни сили за самоотбрана..."

    С това си признание (на известен така или иначе на целия свят факт) Путин и Москва признават, че са лъгали (или по-точно опитвали да излъжат), като твърдяха, че войскте в Крим без обозначителни знаци не са руски и управлявани и координирани от Москва. Но всъщност това е отчитане на категорично ясния факт, че Западът наистина се консолидира ядосно срещу Москва и нарушението на споразуменията си! (Между другото много нагло о грубо е нарушаването на договора между Русия и Украйна, съгласно който Русия призанва териториалата цялост и независимост на Украйна, срещу което Украйна се задължи -И ГО ИЗПЪЛНИ - да предаде всичките си ядрени глави и заряди, а Украйна казват е била третата ядрена сила в света дотогава, след САЩ и Русия...).
    Според мен Путин си дава сметка, чепредимствата, спечелени с внезапност, изненада, лъжи и арогантност, които като че ли вцепениха и парализираха за известно време Запада и позволиха подобен азвой на нещата вече се изчерпаха и от тук нататък подобен подход може да донесе на Русия, и особено на него само и огромни пасиви."

    Аз смятам, че сега Москва ще е стреми да постигне споразумение, но Западът едва ли ще се съгласи на предложените му параметри и симулирайки разговори поетапно ще въвежда прогресивни санкции и рестрикции. Всъщност те вече започнаха...

    Така всички, които твърдяха тук, че подобни санкции са невъзможни и няма да бъдат въведенипо каквито и да е причини, и че нямало да се отразят на Русия и Путин ще имат блестяща въъзможност да се убедят в адекватността си.

    Нередност?
  • 4
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 21
    • + 44

    Да започват с налагането на санкциите и да спират с приказките. Иначе дядя Вова няма да им повярва за санкциите.

    Нередност?
  • 5
    anonymousx avatar :-|
    anonymousx
    • - 86
    • + 30

    До коментар [#2] от "BlueWater":

    Обратното - единственото, което може да спре западното мошеничество, е Русия.

    Нередност?
  • 6
    bzm38307833 avatar :-|
    Николай
    • - 20
    • + 60

    До коментар [#5] от "anonymousx":

    А кой ще спре лудостта и примитивизма на Путин и неговата шайка?

    Нередност?
  • 7
    bzm38307833 avatar :-|
    Николай
    • - 4
    • + 27

    Защото Русия не е равно на Путин, нали?

    Нередност?
  • 8
    d_buhchev avatar :-|
    d_buhchev
    • - 3
    • + 3
  • 9
    anonymousx avatar :-|
    anonymousx
    • - 88
    • + 25

    До коментар [#6] от "Николай":

    Не виждам кое е лудото и примитивното на Путин, мисля, че постъпва по най-правилния начин.

    До коментар [#7] от "Николай":

    Ами да - а какво да е. Всяко общество си заслужава управлението. При демокрация разрухата ще е в пъти по-голяма. Виж какво стана в нашата страна. При руската окупация хората имаха какво да ядат, не ровеха в кофите за боклук, имаха парно, и можеха да ходят на лекар и зъболекар. Днес масово хората са с изпадали зъби, защото не могат да платят. В диктатурата в Беларус живеят по-добре от демокрацията в страна от ЕС. Изключение - 5% от населението.

    Нередност?
  • 10
    bzm38307833 avatar :-|
    Николай
    • - 16
    • + 69

    До коментар [#9] от "anonymousx":

    Ти луд ли си? Сериозно ли се опитваш да ми кажеш колко е било по-добре по времето преди 89г.??? Малеее....
    Ами, като е толкова по-добре, що не отидеш "В диктатурата в Беларус"? Абе, давай направо към Пхенян-там също живеят по-добре!!!

    Нередност?
Нов коментар