🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западът започна да затяга примката на санкциите

Нови списъци с наказани може да се появят още в следващите часове

Президентът на САЩ, както и външните министри на ЕС наложиха в понеделник първите санкции срещу руски и украински лидери, отговорни за действията на Русия в Украйна. И двете страни казват, че ще има нови ограничения в зависимост от хода на събитията, но в съобщението на Белия дом почти открито се отправя предупреждение към олигарсите.

"САЩ ще държат сметка на отделни лица, които използват своите ресурси или влияние в подкрепа или действат от името на високопоставени руски правителствени лица. Знаем, че руското ръководство получава значителна подкрепа от, както и предприема действия чрез физически лица, които сами по себе си не заемат някакви официални постове. В момента сме се съсредоточили върху идентифицирането на тези хора и техните лични активи, но не и компаниите, които те може да управляват от името на руската държава", се казва в съобщението.

Списъкът с тези имена може да стане факт още във вторник, когато според някои анализатори президентът Владимир Путин може да използва своя реч, за да провъзгласи анексирането на Крим. Европа също е готова да разшири списъка си със санкционирани около президента Владимир Путин след няколко дни, когато лидерите на ЕС се съберат на Европейски съвет в края на седмицата в Брюксел. И Вашингтон, и Брюксел не предвиждат някакви наказания срещу Путин най-малкото защото санкционирането на държавен глава е изключителен прецедент.  

Списъкът на ЕС

В Брюксел външните министри на Европейския съюз се споразумяха да наложат санкции на 21 висши служители от Русия и Украйна, които включват визови забрани и замразяване на активи. Междувременно агенция "Франс прес" съобщи, че ЕС и Украйна ще подпишат политическия раздел на споразумението за асоцииране в петък, 21 март, позовавайки се на европейски източник.

След Съвета по външните работи, продължил около три часа, първите дипломати на 28-те достигнаха до споразумение за списъка на тези, които могат да бъдат санкционирани за това, че са участвали в руската намеса в Русия и референдума от неделя за отделяне от Украйна. 

На пресконференция германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че са санкционирани осем политици от Крим, 10 от Русия и три военни фигури, сред които руският командващ на Черноморския флот в Севастопол. Той обяви, че ЕС все още иска да бъде постигната възможност за дипломатически преговори с Русия. "Не беше най-лесната среща на външните министри на ЕС, но взехме предвид нашите различни политически и исторически съображения", каза Щайнмайер.

По-рано в понеделник чешкият външен министър Любомир Заоралек заяви пред журналисти, че има "черен списък" от 120 - 130 души с потенциални санкции, който е бил съкратен до 20 високопоставени служители, но не и бизнесмени. Той обяви, че външните министри очакват да бъде отменена срещата на върха между ЕС и Русия, насрочена за юни.

Още в неделя Европа осъди кримския "референдум", определи го като противозаконен и нелегитимен и обяви, че няма да признае резултатите от него. Същото казаха и САЩ, а Reuters цитира висш служител, според когото има "убедителни свидетелства", че в някои кримски градове са пристигнали вече попълнени бюлетини. Според организаторите в неделя над 95% от гласувалите са се обявили за присъединяване към Русия. 

Наказанието от САЩ

САЩ също одобриха санкции срещу 11 руски и украински държавни служители, сред които двама висши съветници на руския президент Владимир Путин. Нареждането на президента Барак Обама засяга 7 руски официални лица и четири украински, сред които бившият президент Виктор Янукович и двама от лидерите на сепаратистите в Крим.

Блокирането на всички активи от министерството на финансите и забраната за издаване на визи от Държавния департамент за пътуване до САЩ засяга отговорните за руските действия в Крим. Сред тях са съветниците на руския президент Сергей Глазев и Владислав Сурков. И двамата не взимат решения, но са идеолози на силовата експанзия на Русия и завземането на територии, населени с руснаци. Представител на администрацията в САЩ коментира пред "Ройтерс", че наказанието срещу Сурков и Глазев е "близо до десетката" на търсената цел с подобни действия.

В списъка е вицепремиерът Дмитрий Рогозин, отговарящ за развитието на военнопромишления комплекс. Бивш представител в Брюксел на страната за връзки с НАТО, той е известен с войнствения си тон и действия. В неделя той обеща на Крим, че ще съживи икономиката му с поръчки за отбраната на Русия.

Близката до Путин председателка на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко също е в списъка. Там са и самообявилият се за премиер на Крим проруски настроен политик Сергей Аксьонов, както и Владимир Константинов, председател на окупирания от руски части парламент на Крим, взимащ решения, които в Киев обявиха за противоконституционни, а в чужбина ги смятат за нелeгитимни.

Другите засегнати лица са: Андрей Клишас (председател на комисията по конституционно законодателство, правни въпроси и развитие на гражданското общество към Съвета на федерацията на Русия), Елена Мизулина (депутат в Държавната дума на Русия, председател на комисията по въпросите на семейството, жените и децата), Леонид Слуцки (депутат от Руската дума, първи зам.-председател на комисията по външните отношение, президент на фондация "Русский мир", през която минават милиони долари за финансиране на руски организации в чужбина).

Любопитно е включването сред тези само 11 имена на Виктор Медведчук. Той не само е смятан за най-известния проруски депутат на Украйна, но Владимир Путин е и кръстник на детето му. Освен това Медведчук е бивш началник на президентската администрация в Киев.

Санкциите бяха очаквани, след като Москва и проруски настроеното ръководство в окупиран Крим проведоха т.нар. референдум за или против присъединяване към Русия. При отсъствието на готовност за действия отвъд дипломатическите механизми САЩ се опитват да спрат поне разширяването на руското военно присъствие извън административните граници на Крим.

Според Ян Бремър от анализаторския институт "Юрейша груп" санкциите имат голяма символична стойност, минимална икономическа и нулева за процеса на взимане на решения от Путин. 

Украйна отзова посланика си 

Украйна е отзовала посланика си в Москва за консултации във връзка с кризата на Кримския полуостров, съобщи Reuters. "Във връзка със ситуацията в Крим и необходимостта от обсъждане на някои от нейните международни аспекти украинската държава отзовава своя посланик в Руската федерация Володимир Йелченко", се казва в официално съобщение на украинското външно министерство.

Мярката беше предложена по-рано в понеделник от лидера на партия "Свобода" Олег Тягнибок пред Върховната рада след инцидента в украинското посолство в Москва от тази сутрин, предаде агенция "РБК Украйна". Тогава привърженици на нерегистрираната руска партия "Другая Россия" проникнаха в украинската дипломатическа мисия в руската столица с искане за провеждане на референдуми за самоопределение в източните и южните области на Украйна. С лозунги "Киев – руски град!" те призоваха "бандеровците да си ходят в Западна Украйна". Участниците в акцията са били задържани от полицията. Изпълняващият длъжността украински президент Олександър Турчинов нареди "незабавна реакция" на провокацията. "Другая Россия" се определя като националболшевишка партия и подкрепя присъединяването на Крим към Руската федерация.

60 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petar_georgiev avatar :-@
    petar_georgiev
    • - 51
    • + 97

    Санкциите може и да изглеждат "мижави", но Путин загуби безвъзвратно битката за Украйна, защо не успя да предизвика в нея истинска, вътрешна, кървава гражданска ВОЙНА, за "спасение" от която ВЕДНАГА беше готова(!) да се притече братската Червена путинска армия.
    Изпуснаха момента - много здраво ги удариха през ръцете (макар много неща да не разбрахме) - и те го знаят, но се правят, че нищо не е станало... Все повече ще затъват в едно голямо "кримско блато", което сами си изкопават.
    Ще продължават (Путин и Ко.) да "съскат и хапят", но вече са пътници! Вече са пътници!

    Нередност?
  • 2
    dicon avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 35
    • + 79

    Задълбочават се санкциите към Русия и доларите и еврото ще спрат да пристигат в Русия. Тогава самите руснаци ще искат да го свалят от власт. Проблемът е че тази власт той мирно и с добро няма да я даде.

    Нередност?
  • 3
    dorn avatar :-|
    dorn
    • - 11
    • + 69

    Давайте и всички меринджей на Лукойл .

    Нередност?
  • 4
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 31
    • + 61

    Само финансови шамари ще ги оправят тия. А докато Путин и компания командват в Кремъл и в София, ние развитие няма да видим! Най-много да се изтупат и тука "зелените човечета" и да ни наложат референдум с въпроси "Вие искате ли да сте част от Русия" и "Вие част от Русия ли искате да сте", като и на двата въпроса единствения възможен отговор е "ДА".

    Нередност?
  • 5
    uap36309701 avatar :-|
    uap36309701
    • - 47
    • + 16

    ал4ните евро бюрократи няма да се откажат от руските мръсни пари,руските олигарси стават все по-нагли,а ние пак да се наврем ж 6амарите

    Нередност?
  • 6
    uap36309701 avatar :-|
    uap36309701
    • - 59
    • + 26

    америка защо не се намеси маи не е като да стреляш по бедни араби в ирак и мерак към иран.

    Нередност?
  • 7
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 2
    • + 37

    Руски олигарх купува петролния бизнес на германската RWE за 5.1 млрд. евро
    14:18 | 17.03.2014 | 913 прочитания /медиапул, днес

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-(
    D-r D
    • - 3
    • + 67

    Големи санкции, нема що! 10-12 чиновника да не ходят там с визи...
    Ако това са мерките на страни-гаранти по Будапещенската спогодба , Путин може да си завземе каквото си иска.
    Помните ли Чембърлейн и Мюнхенската спогодба какво направиха от Хитлер?

    Нередност?
  • 9
    keepwalking avatar :-|
    keepwalking
    • - 13
    • + 71

    Никакви санкции не са това.....
    Руската икономика не е засегната....
    Не смеят нищо да направят....
    Путин си взе Крим,ся ще поскимтят 2 месеца и до там...това е ...

    Нередност?
  • 10
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte
    • - 4
    • + 16

    "Другая Россия" се определя като националболшевишка партия и подкрепя присъединяването на Крим към Руската федерация.

    - чудно нещо, болшевиките по дефиниция са национал-нихилисти с интернационална насоченост, а тези тук на практика са националсоциалисти?! Какво става в Русия?

    Нередност?
Нов коментар