Как еврофондовете потопиха кмета на Венеция

Джорджо Орсони и десетки други са арестувани във връзка с финансиран от ЕС проект след антикорупционно разследване

Мобилна бариера от проекта MOSE    ©  Reuters

Кметът на Венеция Джорждо Орсони и още 35 души са задържани по обвинения в корупция, свързани с проект, съфинансиран от ЕС. Орсони е под домашен арест, след като полицията задържа авоари в размер на 40 млн. евро след продължило три години разследване.

Според обвинението, строителни предприемачи са създали фонд от 25 млн. евро за подкупи на политици, надзираващи проекта MOSE, който възлиза на 5.5 млрд. евро и целта му е да изгради система, предпазваща Венеция от наводнения. Той е съфинансиран от ЕС, като Европейската инвестиционна банка е отпуснала 1.5 млрд. евро. Разследващите са проследили парични потоци между компании и политици, преминаващи през офшорни сметки.

Липса на надзор

"В хода на разследването стана ясно, че по-голямата част от тези фондове са използвани, за да се купува политическа власт и да се подкупват висши държавни служители", твърди прокуратурата.

Адвокатите на Орсони определят обвиненията като "твърде неправдоподобни". Но бившият кмет на Венеция Масимо Качиари твърди, че по проекта е липсвал надзор: "Предупреждавах милион пъти, но никой не слушаше", казва той.

Главният изпълнител на проекта - Mantovani, също е обвинен в измама и е подозиран във връзки с мафията по друг финансиран от ЕС проект – магистрала в близост до Венеция. Mantovani се споразумя с италианските власти да плати глоба от 6 млн. евро през декември, което позволи на Европейската инвестиционна банка да продължи да дава пари за строежа. Но сегашните арести могат да спрат финансирането.

Корумпирана система

"Все още събираме информация, за да си създадем мнение", казва говорител на Европейската инвестиционна банка пред EU Observer. Той отбелязва, че е работа на италианското министерство по инфраструктурата да надзирава разходите, възстановявани от банката.

Това обаче според мнозина не е достатъчно. "Европейската инвестиционна банка раздава чекове, подкрепяни с държавни пари, на една корумпирана система", заявява Елена Геребиза от неправителствената мониторингова организация Counter Balance.

Италия е сред държавите, които имат най-големи проблеми с усвояването на еврофондове и където корупцията, свързана с тях, е най-висока. Румъния и България са също близо до Италия в тази класация. Миналата година доклад на евроексперти доказа, че Италия е използвала под 40% от средствата за този програмен период - 2007-2013 г., като много южни региони на страната не знаят дори на елементарно ниво как се използват тези пари. Оказва се, че в северната част, където фондовете са по-активни, има други проблеми с тях.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    purple_rain avatar :-?
    purple_rain
    • + 6

    Колко политици а потопили тези изкушаващи еврофондове.

    Нередност?
  • 2
    majorman avatar :-P
    majorman
    • + 13

    А Марио Николов все още плува ли, плува спокойно...

    Нередност?
  • 3
    grem avatar :-|
    grem
    • + 4

    Нека, само за справка, обърнем внимание как се процедира в Европа: кмета на Венеция, който управлява милиарди евро, и още 35! човека, строителни предприемачи и т.н, т.е. всички по веригата - арестувани след 3 годишно! разследване. Еврофондове спрени няма, защото за присъдата може да сме сигурни.
    България: проектите се знаят, чиновниците се знаят, предприемачите се знаят, но виновни няма, на 1-ва, 2-ра, 5-та проверка виновни още няма. За дело и просъда и дума не може да става. Спират фондовете, но виновни все още няма. И да има, по някаква случайност, виновни все пак няма.
    Дали Европа ни е виновна или ние сме си виновни.
    Прокуратурата?

    Нередност?
Нов коментар