Кандидатурата на Юнкер за председател на ЕК се разклати

Опозицията на британския премиер Дейвид Камерън не може да бъде пренебрегвана

Мястото на Жан-Клод Юнкер като председател на ЕК не е сигурно
Мястото на Жан-Клод Юнкер като председател на ЕК не е сигурно
Мястото на Жан-Клод Юнкер като председател на ЕК не е сигурно    ©  Reuters
Мястото на Жан-Клод Юнкер като председател на ЕК не е сигурно    ©  Reuters
Търсенето на консенсус може да продължи и през лятото.   

Скандалът за това кой ще бъде следващият председател на Европейската комисия (ЕК) се разгаря все повече, пише британската ВВС. След като миналата седмица колебливо заяви, че за поста трябва да се вземе предвид "по-широката картина", в сряда германският канцлер Ангела Меркел застана зад кандидатурата на бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. "Провеждам много дискусии с моите европейски колеги. И се опитвам да гарантирам, че водещият кандидат на ЕНП Юнкер ще получи необходимото мнозинство, за да оглави ЕК. Цялото германско правителство настоява за това", заяви Меркел.

В тон с тази позиция най-големият немски вестник Bild писа: "Европейците искат Юнкер за председател. Германският кандидат на ПЕС Мартин Шулц зае второто място. Трети кандидат, който не се е изправил на избори, не може да бъде допуснат да заеме поста. Това ще превърне демокрацията във фарс. Подобно нещо можеше и да ви се размине в ГДР или в крайнодесните бананови републики, но не и в ЕС."

Промяна в позициите след срещата на Г-7

Но според материал на британския в. Telegraph от събота Юнкер е загубил подкрепата на Меркел и се очаква да се оттегли от надпреварата за председателското място. Изданието се позовава на дипломатически източници, според които група европейски лидери се опитва да блокира кандидатурата му. Лидери като британския премиер Дейвид Камерън, италианския му колега Матео Ренци и германския канцлер Ангела Меркел използваха срещата на Г-7 в Брюксел, за да се противопоставят на кандидатурата на Юнкер, отбелязва вестникът. Източници, близки до Telegraph, цитирани от БНР, съобщиха, че позицията на Юнкер сериозно се е разклатила, след като е разбрал, че Ренци има намерение да подкрепи друг кандидат. Меркел също вече не била склонна да застане зад него и по време на разговорите й с Камерън дала ясно да се разбере, че е в лагера на противниците на Юнкер. Telegraph цитира европейски дипломат, че Юнкер си е дал сметка, че всичко е свършено, след като е научил, че Италия търси друг кандидат, но Меркел е тази, която му е забила нож в гърба.

Ренци и Меркел предпочитали жена за поста, като най-вероятните кандидатки са президентът на Литва  Далия Грибаускайте и премиерът на Дания Хеле Торнинг-Шмит, коментира британското издание.

Твърда опозиция

 

В момента има нови правила за посочване на председател на ЕК. Преди той беше избиран от лидерите на страните членки, като единодушието беше важно, въпреки че обикновено се постигаше след трудни договорки. Сега всяка политическа група предлага свой кандидат за поста. ЕНП, която не включва британските консерватори, получи най-много места на евровота, а неин кандидат е именно Юнкер. Но според новите правила не става въпрос точно за избори, а по-скоро за препоръка, която националните лидери все пак могат да отхвърлят. 

Камерън е сред критиците на Юнкер. Причината е, че двамата имат твърде различни визии за ЕС. Камерън иска на поста динамичен реформатор и остро се противопоставя на желанието на Юнкер за по-близък политически съюз между страните членки. Той смята бившия премиер на Люксембург за "прекален федералист и от старата школа". Дори се появи информация, че британският премиер е казал, че ако Юнкер оглави ЕК, Великобритания ще ускори провеждането на референдума за напускане на ЕС. "Важно е да имаме хора, водещи европейските институции, които разбират нуждата от промяна. Тази позиция е доста разпространена сред останалите ръководители на правителства и на държави в ЕС. Това, което се опитвам да направя, е да осигуря мястото на Великобритания в една реформирана Европа и имам стратегия, за да го постигна", твърди Камерън.

Той и Меркел проведоха разговор по темата в четвъртък в Брюксел, който беше описан като "приятелска, откровена и конструктивна дискусия" за намиране на консенсус. Германският канцлер е в много трудно положение. Тя е под голям натиск от страна на част от немските политици и медии да гарантира, че Юнкер ще вземе поста. Но също така не иска да направи нещо, което би тласнало Великобритания по-близо до напускането на ЕС.

Липса на единодушие

В петък управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че не е кандидат за поста, тъй като възнамерява да завърши сегашния си мандат начело на фонда, който изтича през 2016 г. Нейната вероятна кандидатура е била дискутирана между Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Италианският премиер Ренци коментира, че в момента няма ясна подкрепа за Юнкер сред европейските лидери. Той подчерта, че Италия ще откаже да застане зад председател на ЕК, който не се обяви за промяна на досегашната политика. Според Ренци първата цел е да се дефинират приоритетите на следващата Еврокомисия и после да се реши кой е подходящ да я оглави. "Никой кандидат не получи мнозинство. Затова е необходимо разбирателство", смята италианският премиер.   

Европейските лидери трябва да постигнат съгласие за кандидатура на среща в края на месеца, но този срок сега може да се проточи. Малко вероятно е тогава да се състои формален вот върху определена номинация. А това означава, че търсенето на консенсус може да продължи и през лятото.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 6

    Европейският съвет е в позицията на Чарлз І, друг е въпросът дали се усеща....

    Нередност?
  • 2
    liksen avatar :-|
    liksen
    • - 2
    • + 5

    "Юнкеер, Юнкеер!" викаха френетично на сбирката на милиционерската партия преди изборите. Така, както родителите им са викали "Сталин - Тито - Димитров!"

    Нередност?
  • 3
    kotrag avatar :-P
    kotrag
    • - 2
    • + 3


    Хе, това е само началото на серията очаквани скандали в евро-колхоза.
    Иначе другаря Юнкер е добра новина - заклет и непримирим евро-болшевик, водещ пропонент на идеята за ''ever closer union'' и най-вече...принципен човек - няма да прави компромиси и ''евала'' на никого.



    Нередност?
  • 4
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 1
    • + 4

    Юнкер се е доказал като добър държавник.

    Люксембург например се намира в такова добро състояние в момента след 18-годишно негово управление.

    Когато беше председател на Еврогрупата посредничи при германско-гръцките преговори така, че и двете страни останаха доволни от неговото участие. Това пролича от факта, че гермаският ХДС и гръцката партия "Нова демокрация" бяха сред първите, подкрепили го в Европейската народна партия като кандидат за председател на Европейската комисия.

    Както пише в статията, възраженията на Камерън срещу него са, че е "прекален федералист и от старата школа". Това показва, че опозицията срещу него идва от противници на федерализма, които се боят че силен и опитен политик като Юнкер би могъл да реализира нови реформи в посока на федерализация на ЕС и на повишаване на ролята на Европейската комисия. А също и да отстоява европейската позиция във вече започналите преговори за договор за свободна търговия със САЩ.

    Нередност?
  • 5
    dimko avatar :-P
    dimko
    • - 2
    • + 2

    Кралството и САЩ искат само едно,
    да имат пълен контрол над европейския Процес...
    Империализъм, но не само, а просветен...

    Нередност?
  • 6
    milena___ avatar :-|
    Цензурата не спи
    • - 1
    • + 2

    [quote#4:"ijj"]Юнкер се е доказал като добър държавник.

    Люксембург например се намира в такова добро състояние в момента след 18-годишно негово управление. [/quote]

    Аз мисля, че Юнкер е добър политик!

    В крайна сметка ще надделее Европарламента, все пак от него зависи кой ще бъде шеф на комисията!

    Ние сме гласували за Юнкер, няма как да подменят вота на европейските избиратели, не че няма да се пробват!

    Нередност?
  • 7
    nemisemisli avatar :-|
    nemisemisli

    Единственото логично мнение е на Ренци - да се дефинират приоритетите и след това да се търси човекът!

    Нередност?
Нов коментар