Все още Обединено кралство

Шотландия реши да остане във Великобритания. Но нищо няма да е същото

Бракът ви нещо не върви. Толкова сериозно обмисляте раздяла, че дори подавате документи за развод, макар половинката ви да е против. В последния момент с много малко надделяват аргументите ви за запазване връзката и правите крачка назад. Оставате заедно, но и без това крехките ви отношения са понесли тежък удар. Какви ли са шансовете ви да бъдете щастливи оттук нататък?

Точно това ще проверят Шотландия и Великобритания, след като 300-годишният им съюз оцеля. Но макар на 18 септември 55% от шотландците да отговориха с "не" на въпроса дали искат да се отделят, последващите политически трусове от референдума ще отекват още дълго.

Ами ако...

Облекчението беше огромно. Но никой не очакваше, че напрежението преди това ще бъде толкова голямо. И че всички въпроси, започващи с "Ами ако Шотландия се отдели", ще станат стряскащо реални. А те варираха от любопитни главоблъсканици като дали Лондон ще може да запази флага си "Юниън Джак" до сериозни проблеми като каква валута ще има новата независима държава и колко силно ще пострада международното влияние на Великобритания.

След като само допреди седмици противниците на отцепването имаха комфортна преднина от над 20%, инфарктното изравняване на силите в навечерието на референдума доведе до изостряне на реториката и от двете страни. "Да"-лагерът, доминиран от просепаратистката Шотландска национална партия (ШНП) на премиера Алекс Салмънд проведе изключително агресивна кампания", обяснява пред "Капитал" проф. Том Галахър от Bradford University, автор на издадената през 2009 г. книга за шотландския национализъм "Илюзията за свобода" (The Illusion of Freedom: Scotland Under nationalism, Hurst & Co/Columbia University Press, 2009). По думите му през последните два месеца управляващата партия е наела множество ултралеви агитатори, които са работили заедно със собствената радикална фракция на ШНП за неутрализиране на опозицията. "Тези тактики - безпрецедентни в историята на съвременната британска демокрация - бяха използвани, защото Салмънд вярва, че партията му има един-единствен шанс да се пребори за независимост. И действа на принципа, че целта оправдава средствата", посочва проф. Галахър.

Привържениците на запазването на съюза от своя страна заложиха на това да изтъкват опасностите от отделянето, което е логично, но кампанията беше много негативна и създаде впечатлението, че искат да изплашат хората. "Не-лагерът нямаше друг избор, освен да привлича внимание към неразчетените и лекомислени планове за една бъдеща постбританска държава. Но щеше да бъде по-добре, ако бяха комбинирали това с акцент върху факта, че Шотландия е важна и успешна в света заради връзката с Великобритания и че шотландският патриотизъм процъфтява в рамките на съюза, докато няма гаранции, че хората биха продължили да са горди, че са шотландци в една независима страна, която се окаже икономически нежизнеспособна", смята проф. Галахър.

Ами сега?

Ако Шотландия беше казала "да", това би бил политически катаклизъм, еквивалентен на земетресение от поне 9-а степен по скалата на Рихтер. Но "не"-то също ще даде отражения в радиус далеч извън пределите на Острова.

Вотът показа, че над 1.6 млн. шотландци искат да излязат от Великобритания дори с риска това да ги направи по-бедни. Шокиращите изводи от това са поне два - първо, Шотландия е силно поляризирана държава, и второ, макар съюзът да оцеля, състоянието му никак не е добро.

"Трудно е да се види как Шотландия може да бъде нормална в политическо отношение държава в следващите години. Семейства и съседи са дълбоко разделени. Безпардонността на ШНП и стратегията им да демонизират Англия като "другия" означава, че английско-шотландските отношения са увредени за дълго време напред. Най-добрият шанс за излекуване на тези травми е начело на ШНП да застане някой, който не чак такъв демагог като Алекс Салмънд", смята проф. Галахър.

Според професора по политология от University of Strathclyde в Глазгоу Джон Къртис разделението е очевидно и работата на политиците е да сплотят отново Шотландия. "Няма съмнение, че те трябва да предприемат действия. Една от последиците на този референдум е, че нещата няма да останат както досега", казва пред "Капитал" проф. Къртис.

Именно това е най-голямото притеснение в иначе ликуващата след референдума Великобритания - че цената за задържането на Шотландия може да се окаже прекалено висока. Притесненото правителство на премиера Дейвид Камерън в последните дни на кампанията обеща на Единбург много повече правомощия в сферата на самоуправлението, отколкото има в момента. "Дебатът е не само независимост срещу статуквото, а независимост срещу по-влиятелен шотландски парламент", посочва проф. Къртис. Бившият премиер Гордън Браун нарече това, което Лондон предложи на Единбург, програма за "модерна форма на шотландско самоуправление", включваща даване на страната на по-голям контрол над финансите, данъците и социалната сфера.

Това обаче вероятно ще засили исканията на Уелс, а вероятно и други региони на страната също да получат по-голяма автономия, прогнозира в своя публикация Чарлз Грант, директор на лондонския Centre for European Reform. Както вече обяви Дейвид Камерън, даването на повече права на шотландския парламент ще е съпроводено с конституционна реформа и за статута на английските депутати. Защото иначе би възникнал въпросът защо шотландските депутати в Уестминстър могат да гласуват по въпроси, прехвърлени на парламента в Единбург, докато английските депутати не могат да гласуват за същите неща в Шотландия. И популистката Партия на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) вероятно ще направи всичко възможно да натрупа още точки от недоволството.

Всъщност най-интригуващият въпрос е какъв ще е ефектът от случилото се върху евентуалния референдум във Великобритания за напускане на ЕС, който Дейвид Камерън е обещал за 2017 г. Ако Шотландия си беше тръгнала, раздялата между Лондон и Брюксел би била много по-вероятна. Но сега запазването на един не особено щастлив брак може би ще спаси и друг не съвсем хармоничен съюз.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tupaja__obezyana avatar :-@

    Платени ънглийски провокатори са раздавали безплатни кремвирши и лютеница на гласуващите, за да отфърлят независимостта....

    Срам!!!

    Нередност?
  • 2
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 14
    • + 19

    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    ......през последните два месеца управляващата партия е наела множество ултралеви агитатори, които са работили заедно със собствената радикална фракция на ШНП за неутрализиране на опозицията. "Тези тактики - безпрецедентни в историята на съвременната британска демокрация - бяха използвани, защото Салмънд вярва, че партията му има един-единствен шанс да се пребори за независимост.............................
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Само много тъп и ограничен левичар-комуняга може да си въобрази , че някой ще повярва в мита за шотландската зависимост от Англия.
    Явно левичарите в Шотландия не са си давали сметка , че почти 6 милиарда човека по света мечтаят за шотландската "зависимост" от англичаните.

    Нередност?
  • 3
    putlernopassaran avatar :-|
    putlernopassaran
    • - 8
    • + 16

    Референдумът даде сили на Великобритания - сега тя си е вече Британска конфедерация и все повече ще се сегментира, оставайки цяла - в това е рецептата за всички европейски държави - заедно в разнообразието!

    Нередност?
  • 4
    historian avatar :-|
    historian
    • - 16
    • + 13

    Имам предложение: референдум в България за присъединяване към Обединеното кралство (и без това сме в ЕС).

    Нередност?
  • 5
    lyubo777 avatar :-|
    lyubo777
    • - 20
    • + 12

    До коментар [#2] от "Николай_1":
    Знаеш ли, че Шотландия има доста по-висок БВП на глава от населението от останалата част? Нефт, газ, животновъдство и петзвезден туризъм? Световен лидер по производство и износ на уиски?
    А какво има Англия? Индийци, араби и негри?

    Нередност?
  • 7
    farragutwest avatar :-|
    Farragut West
    • - 6
    • + 11

    До коментар [#5] от "lyubo777":
    Наясно ли си, че добива на петрол на UK е на ниво от началото на 80-те и продължава да спада. След 10г. няма да има нищо и шотландците щяха да си останат само с желанието за социализъм, селския акцент и жълтите зъби.

    Нередност?
  • 8
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#7] от "Farragut West":
    Не знаех че "шотландският акцент" ( на английски, нали?) е селски. Все пак на тозин форум знаем че Адам Смит е шотландец, т.е. акцентът не пречи на мисленето. Е, в България сме една елитна аристикрация, тотално без акцент на който и да е език, отбор интелектуалци и хуманитарии...

    Нередност?
  • 9
    pavlin_kralev avatar :-|
    Павлин Кралев
    • - 2

    Шансовете на Шотландия от тук нататък стават много по големи от тези на Ирландия например. Англичаните вече знаят че са горе долу на косъм от развода и ще внимават доста повече от сега.
    http://iconomicabg.blogspot.com

    Нередност?
  • 10
    bobr avatar :-|
    Iv
    • - 1
    • + 3

    И още няма стрелба?! Европейци такива! В Азия е цивилизацията!

    Нередност?
Нов коментар