🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вие не сте Шотландия

Блокирането на референдума за независимост в Каталуня само отлага проблема във времето

Десетки хиляди каталунци се събраха в Барселона и скандираха "Сега е моментът!" и "Ние сме готови!"
Десетки хиляди каталунци се събраха в Барселона и скандираха "Сега е моментът!" и "Ние сме готови!"
Десетки хиляди каталунци се събраха в Барселона и скандираха "Сега е моментът!" и "Ние сме готови!"    ©  REUTERS
Десетки хиляди каталунци се събраха в Барселона и скандираха "Сега е моментът!" и "Ние сме готови!"    ©  REUTERS

Ще го има. Няма да го има. Все пак може и да го има. Но не съвсем. Драмата с каталунския референдум за независимост се точи вече месеци наред. И още далеч не е приключила.

След Шотландия богатата испанска провинция Каталуня, която вече има относителна автономия и не иска повече да издържа по-бедните региони, реши, че е неин ред да пофлиртува с отцепването. В края на миналия месец президентът й Артур Мас подписа указ за провеждане на референдум на 9 ноември. Но централното правителство в Мадрид, готово на всичко, за да попречи това да се случи, поиска от Конституционния съд да обяви допитването за незаконно. И съдът спря провеждането на вота, докато не обяви финалното си решение, което може да отнеме години.

Така Мас се видя принуден да прекрати кампанията си, но отказа да признае пълно поражение и вместо това насрочи алтернативно гласуване, което нарече "консултация с гражданите". То пак ще включва урни и бюлетини, но няма да нарушава закона, тъй като ще бъде необвързващо и символично. "Вотът на 9 ноември може да бъде смятан за подготвителен преди истинския", заяви Мас. И допълни, че "истинският вот" ще бъде провеждането на нови избори в Каталуня.

Така правителството в Мадрид спечели този рунд. Но това далеч не решава проблема, а само го отлага във времето. Показателен за решимостта на каталунците да проведат истински референдум и за пропастта между Барселона и Мадрид е фактът, че когато испанският премиер Мариано Рахой нарече прекратяването на кампанията "чудесна новина", Мас коментира: "Понякога такива новини продължават само няколко часа."

Заедно или не

След решението на Мас временно да отстъпи десетки хиляди каталунци се събраха в Барселона миналата неделя и призоваха за предсрочни регионални избори. Те развяваха червено-жълтото знаме – символ на независимостта, и скандираха "Сега е моментът!" и "Ние сме готови!".

"Най-вероятният сценарий оттук нататък са избори през първите три месеца на 2015 г. Въпросът е дали сепаратистките партии ще се явяват заедно, или гласовете за отделяне ще бъдат разпръснати сред различни формации", казва пред "Капитал" Марк Гафарот от Центъра за международни отношения в Барселона (CIDOB).

Предсрочният вот би бил крачка по пътя към отцепване, тъй като за фаворит се очертава по-радикалната сепаратистка "Лява републиканска партия на Каталуня" (ERC). Тя е коалиционен партньор на формацията на Мас "Конвергенция и съюз" (CiU) и вече изрази недоволство от "отстъплението" на каталунския президент и провеждането на "псевдодопитване". ERC агитира за обществено неподчинение, незаконен референдум и едностранно обявяване на независимост. Като компромисен вариант партията настоява за избори, иначе ще оттегли подкрепата си за местното правителство. Същевременно CiU, която обединява предимно сепаратистката партия на Мас "Демократична конвергенция на Каталуня" (CDC) и несепаратисткия "Демократичен съюз на Каталуня" (UDC), е заплашена от разцепление, като UDC вече заяви, че може да сформира нова центристка коалиция преди изборите. Затова Мас сега настоява ERC да обедини сили с неговата партия. Но вместо това радикалната формация може да реши да се яви отделно на вота.

Рахой засега може да отдъхне. Той приветства решението на Мас за спиране на референдума и обяви, че се е отворила "нова страница на диалог". Но също така подчерта, че би блокирал и провеждането на необвързващото допитване, ако се докаже, че е незаконно. Не е ясно обаче дали каталунските власти са готови да започнат преговори, а миналата седмица Мас дори нарече испанската държава "враг". През юли той представи на Рахой предложение за мерки, включително увеличаване на разходите на централното правителство за Каталуня, която се явява икономически мотор на страната, въпреки че е и сред най-задлъжнелите региони. Същевременно, откликвайки на исканията на Каталуня, Мадрид заяви, че догодина планира реформи в начина, по който се финансират испанските провинции. Надеждата е, че това може да е основата на бъдещо споразумение между двете страни. Само че Рахой и Мас не са се срещали от юли насам.

50% патриотизъм, 50% икономика

Каталуня се гордее със своите ярко изразени идентичност и език. Поривът й за независимост не е от днес, но набра сили през последните години, подклаждан от испанската криза и строгите мерки за икономии. Високо индустриализираната провинция с население 7.5 млн. души и икономика в размер на 193 млрд. евро - най-голямата сред испанските региони, допринася повече за БВП на страната, отколкото получава обратно като финансиране от централното правителство. Но причините за сепаратистките тенденции са и културни. Наскоро например активисти обвиниха Мадрид, че се опитва да подкопае каталунския език за сметка на испанския като основен в училищата. Така кампанията за независимост се оказва съставена от 50% патриотизъм и 50% икономика.

Последните социологически допитвания сочат, че мнозинството каталунци искат провеждането на референдум, но са разделени почти поравно относно независимостта. "Хората, които излизат по улиците, защитават правото си на глас за своето бъдеще и не искат просто символично допитване. Проучванията показват, че 80% от каталунците желаят да им се предостави възможност да избират между едната и другата опция. Някои настояват за истински федерализъм в рамките на Испания. Докато други, разочаровани от федералисткия вариант, искат единствено независимост", обяснява Гафарот.

Каталунското предизвикателство не е просто вътрешен национален въпрос. Европейската комисия изпрати ясен сигнал как изглеждат нещата откъм Брюксел. "Секунди след вота за независимост Каталуня ще бъде извън ЕС, извън евро системата и каталунците няма да имат гражданство в съюза", заяви вече бившият еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг. Освен това на новата държава ще й бъде трудно да намери обратния път към ЕС, тъй като приемът на нови членки изисква единодушно съгласие.

Един от вариантите за решаване на проблема с вироглавата провинция е асиметричен федерализъм, като Каталуня и други области получат повече автономия в рамките на Испания, отколкото останалите региони. Но консервативното правителство на Рахой отказва този "среден път", за който лобират опозиционните социалисти.

Днес в Каталуня, утре и другаде

Икономическата криза помогна за разпалване на сепаратистки пориви и другаде в Европа, където от години тлеят потенциални регионални конфликти. Тя придаде легитимност на аргумента, че централните правителства и дистанцираният бюрократичен Брюксел са пречка пред районите, които иначе ще просперират. Но шотландското "не" на референдума за отделяне от Великобритания донесе облекчение за привържениците на националното единство. То бе удар по амбициите на желаещите отцепване от Испания през Белгия до Италия и сепаратистката вълна загуби част от инерцията си. Но остана усещането, че е нужна само една искра, за да припламнат отново старите вражди.

"В случая с Шотландия мнозина се надяваха, че хората ще гласуват за независимост и това ще се превърне в модел на подражание. Но вместо това бе изпратено мощно послание, че даването на право за демократичен избор не води автоматично до отцепване", казва пред "Капитал" Джеймс Кер-Линдзи от London School of Economics (LSE). И допълва, че подходът на Мадрид е контрапродуктивен, тъй като Шотландия е показала как именно защото хората са почувствали, че имат правото на избор, са решили да останат. "Отказът на испанското правителство да преговаря води до още повече гняв и негодувание. И това е модел, който виждаме и другаде. Мадрид може да е спрял референдума, но не е спрял проблема", обобщава Кер-Линдзи. И е наивно да се надява, че напрежението и апетитите за отцепване ще отшумят от само себе си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yovko avatar :-|
    Йовко Ламбрев
    • - 3
    • + 6

    Като изключим две груби фактологически грешки:

    - ERC не е коалиционен партньор на CiU, напротив опозиция е, просто по темата независимост имат съвпадение на позициите с CDC
    - Mas не е наричал испанската държава враг, а противник. El Pais го цитираха "погрешно" (досещайте се защо)

    И като добавим към това, че статията внушава с цитата на Рединг, че ЕС има позиция по темата, а това не е така и има доста мнения в противоположна посока, отделно, че това, което говори в случая Рединг са пълни глупости (процедурно е невъзможно да се случи, още по-малко за секунди), това все пак е може би единствената статия в българската преса, която се е заровила по-дълбоко в темата и показва старание и интерес, различен от общото мълчание по нея!

    Нередност?
Нов коментар