🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция и светът след атаките

"Капитал" следи най-важното след бруталните атентати в Париж, при които загинаха 128 души

128 души загинаха, а стотици са ранени след няколко терористични атаки в Париж в петък вечерта. Групировката "Ислямска държава в Иран и Леванта" пое отговорност за атентатите, а френският президент Франсоа Оланд ги обяви за "акт на война". По думите му те са били организирани и планирани извън Франция. Мъртви са седем нападатели, като някои от тях са се самоубили с взривове по телата си. В този текст можете да прочетете обобщение на най-важното от първите часове след атаките, а тук - анализ на някои въпроси, които случилото се повдига. По-долу екип на "Капитал" ще следи реакциите и новата информация за смъртоносните нападения.

23:45

Френски изтребители бомбардираха позиции на "Ислямска държава"

Френски изтребители са нанесли въздушни удари по бастиона на "Ислямска държава" в сирийския град Ракка, съобщава БТА като цитира Министерството на отбраната на Франция. По позиции на радикалната организация са били изстреляни 20 бомби. Унищожени са команден пост, център за набиране на джихадисти, склад за оръжия и боеприпаси и лагер за трениране на терористи.

21:30

Френската полиция издирва белгийски гражданин, свързан с атаките Полицията във Франция разпространи снимка на 26-годишния Салах Абдеслам, който се издирва във връзка с атентатите в Париж. Мъжът е роден в Белгия. Полицията го определя като "опасен". Двама от седмината убити нападатели са живяли в Белгия, припомня BBC. Френските власти смятат, че организаторите на атаките са били в Белгия и са били подпомагани от съучастници във Франция.

Френският президент Франсоа Оланд поиска въведеното в страната извънредно положение да се удължи на три месеца. Искането му ще трябва да получи одобрение от парламента.

15:50

Двама от терористите са дошли от Брюксел

Двама от нападателите, участвали в атаките в Париж, са дошли от Брюксел. Това съобщи белгийската обществена телевизия RTBF, като се позовава на изявление от прокуратурата.

14:20

НАТО не е получавало искане за активиране на чл. 5 от договора

Не е имало искане за прилагане на чл. 5 от Северноатлантическия договор, който гласи "атаката срещу един е атака срещу всички", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред в. Wall Street Journal. "Ставали сме свидетели на терористични атаки и преди, без да вкарваме в действие член пети", отбеляза той. "Нападението само потвърждава колко е важно да увеличим възможностите си за борба с терора и да стабилизираме и да помогнем на държавите в Близкия изток и Северна Африка да увеличат капацитета си за борба с тероризма и екстремизма."

13:40

Петима са задържани в Брюксел
Петима са задържаните при полицейската операция в събота в квартал "Моленбек" в Брюксел, съобщи кметът на района Франсоаз Шепманс. По нейните думи задържаните са участници в терористична "клетка".

Снощи вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон заяви, че лично се заема с въвеждането на ред в "Моленбек", известен от години като гнездо на терористи и престъпност. Темата е особено чувствителна в Белгия, тъй като от години е обществена тайна, че властите избягват да се намесват в живота на квартала, населен главно с араби.

13:20

Откритият до терориста сирийски паспорт може да е фалшив

Американското разузнаване има подозрения, че сирийският паспорт, открит близо до тялото на единия нападател, може би е фалшив, съобщи телевизия CBS. Източник от разузнаването твърди, че името и снимката от него не си съответстват и не присъстват в базите данни на силите за сигурност. Освен това документът не съдържа номерата, които се вписват в легитимните сирийски паспорти.

Според източници от полицията в Париж двата сирийски паспорта, открити до терористите, са фалшиви и най-вероятно са направени в Турция.

12:00

Над 3 хил. военни са мобилизирани из Франция
По информация на френските власти, цитирана от BBC, допълнителни 3 хил. военни са мобилизирани на постове из страната.

Междувременно излезе информация, че е открит автомобил, за който се предполага, че е бил използван от нападателите. В него според BBC са били намерени оръжия.

неделя, 11:00

Задържани са роднини на първия идентифициран нападател

Френската полиция е арестувала шест души, близки до първия идентифициран нападател - 29-годишния френски гражданин от алжирски произход Омар Исмаил Мостефай, съобщава BBC. Той е бил криминално проявен и се е знаело, че се е радикализирал през 2010 г. Според източници на AFP френските власти се опитват да разберат дали Мостефай е пътувал за Сирия през 2014 г.

22:20

WSJ: Един от нападателите е имал билет за футболния мач

Най-малко един от нападателите се е опитал да влезе на националния стадион в петък, където се играеше приятелски мач между Франция и Германия, пише Wall Street Journal като се позовава на човек от охраната на стадиона и френската полиция. Стадионът е с капацитет 80 хил. места. На мача в петък присъства и френският президент Франсоа Оланд. Според думите на охраната коланът с експлозиви на нападателя е бил намерен при проверката на влизане. Нападателят се е опитал да избяга от охраната и се е самовзривил.

22:00

Много хора почетоха паметта на жертвите пред френското посолство в София

В София много хора се събраха пред посолството на Франция, за да поднесат цветя и да запалят свещи в памет на жертвите от атентатите в Париж. Посланикът на Франция Ксавие дьо Кабан запази със събралите се хора минута мълчание.

21:30

Франция остава в коалицията срещу ИДИЛ

Френският премиер Манюел Валс заяви, че Франция ще продължи с въздушните удари срещу ИДИЛ в Сирия, пише Reuters.

20:30

Седем човека, разпределени в три екипа, въоръжени с автомати и с "доста примитивни" самоубийствени колани с експлозиви. Това са били виновните за трагедията в Париж вчера, съобщи прокурор Франсоа Молан. Един от тях е имал досег с правосъдието преди и е бил осъждан многократно, без да е бил в затвора, а от 2010 г. е бил под наблюдение заради "радикализация". Роден е през 1985 г. във Франция, префектура Есон. И седмината терористи са били убити.

Гръцкият зам.-министър по обществения ред Никос Тоскас заяви, че собственикът на сирийския паспорт, открит до един от нападателите на стадиона в Париж, е преминал в ЕС чрез гръцкия остров Лерос през октомври.

19:30 часа

ЕС ще направи всичко за сигурността на Франция

"Европейският съюз е дълбоко шокиран и жалее след терористичните нападения в Париж. Това е нападение срещу всички нас. Ще посрещнем тази заплаха заедно с всички необходими средства и с безмилостна решителност." Това се казва в съвместното изявление на лидерите на Европейския съюз, разпространено от Европейската комисия в събота вечерта. "Франция е велика и силна държава. Ценностите ѝ за свобода, равенство и братство вдъхновиха и продължават да вдъхновяват ЕС. Днес стоим единни с френския народ и правителството на Франция. Този срамен акт на тероризъм ще постигне единствено обратен на целите си ефект - няма да ни раздели, да ни уплаши и да посее омраза. Доброто е по-силно от злото. Всичко, което може да се стори на европейско ниво, за да е сигурна Франция, ще бъде сторено. Ще направим нужното да победим екстремизма, тероризма и омразата.

Лидерите на ЕС призовават всички европейци да почетат в понеделник с минута мълчание паметта на загиналите при терористичните нападения в Париж.

Германия призова атаките да не се обвързват с мигрантската криза

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер призова да не обвързват терористичните нападения в Париж с мигрантската криза в Европа, предаде AFP. "Бих искал настоятелно да призова никой да не установява прибързано връзка между атентатите и дебата за бежанците, заяви министърът в Берлин. По-рано днес новото консервативно правителство на Полша обяви, че страната не може да спазва европейските споразумения за приемане на мигранти според квотите на ЕС.

19:15 часа

Арести в Брюксел

Полицейска акция, свързана с парижките атаки, се провежда в Брюксел. Белгийският правосъден министър е заявил, че са извършени няколко ареста, пише АР.

18:30 часа

Кои са нападателите

Полицията се опитва да установи самоличността на нападателите по части от телата им и други улики, пише ВВС. Според запознати единият от извършилите нападението срещу концертната зала е бил френски гражданин с връзки в радикалния ислям. Сирийски паспорт, принадлежащ на някой, роден през 1990 г., е намерен до един от нападателите на стадиона. Наблизо е открит и египетски паспорт. Очевидец твърди, че единият от нападателите на стадиона бил жена.  
Нападателите от Париж са членували в самостоятелна терористична клетка и са пътували до Сирия, съобщава BBC, като се позовава на източници от британското правителство. Български гражданин е бил убит при атентатите

37-годишен мъж с двойно гражданство - българско и френско, е бил убит при атаката в едно от кафенетата в Париж, съобщи bTV. Информацията е била потвърдена и от външно министерство.

Силите за сигурност в цяла Европа са в повишена готовност

Италия затяга мерките за сигурност след смъртоносните атаки, заяви премиерът Матео Ренци в обръщение по телевизията, в което беше подчертан рискът от нови нападения, който не бива да бъде подценяван. Проверките по границите, като полицейското присъствие в населените места също е увеличено, съобщава БНР. Великобритания вдигна нивото на тревога, като на летище Гетуик беше арестуван пътник заради съмнения, че се е опитал да пренесе оръжие. Имаше и частична евакуация на терминала. Финландия засили граничните проверки на летището в Хелзинки и на пристанищата. Полицията също е в повишена готовност. Система за антитерористична защита беше приведена в повишена готовност и в Русия. В Германия също бяха подсилени мерките за защита.

В квартала на Брюксел Моленбек са започнали полицейски операции, свързани с атаките в Париж. Според местни медии един мъж е задържан. Операциите се провеждат в квартал Моленбек.

По-високо ниво на сигурност в България

Повишава се нивото на сигурност на всички обекти в България, засилва се нивото на контролна по външните ни граници, както и полицейското присъствие на територията на цялата страна. Това съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова след заседанието на Оперативния щаб по сигурност и миграция в МВР. Тя заяви, че към момента за страната ни няма данни за непосредствена терористична заплаха. Заседанието беше свикано от премиера Бойко Борисов, който подчерта, че е необходима повече бдителност, включително и от гражданите.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 20
    • + 18

    Госпожо Маркел, каквото човек ( а и народ) сам си направи, никой не може да му го направи. Единственият начин за справяне с исляма е тоталитаризъм, т.е. официален държавен терор. Европа не я чакат добри времена.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    teri_beri avatar :-|
    Terry bear
    • - 2
    • + 34

    Голяма трагедия, спор няма.
    Но за съжаление, няма да има кой знае какви последици за ИД (нали те са поели отговорност за атентатите). Практиката е показала, че Европа и лидерите и, ще изказват съболезнования на френския народ и ще пишат декларации, как трбва да се противодейства на тероризЪма...
    Това, което трябва да се направи е ясно на всички, но е политически некоректно да се изрича на глас.

    Нередност?
  • 3
    mmommo445 avatar :-|
    Mmomo
    • - 15
    • + 22

    Големия черен баща оплеска всичко. Толкова непоследователна и нескопосана политика на щатите не бях виждал. Както вътрешна, така и външна. Зле, зле.. квото подхвана всичко омаза. Че и два мандата изкара. Типичен адвокат - може само да приказва и нищо друго.

    Буш ако беше на власт това нямаше да се случи!

    Нередност?
  • 4
    plamen_hristov avatar :-|
    plamen_hristov
    • - 1
    • + 7

    Уважаеми журналисти, бихте ли обърнали внимание на вашите колеги от Националната телевизия. На техният сайт се чете следното:
    "Ксавие Лалер дьо Кабан, посланик на Франция в България

    “Може би има много обяснения. Нашата страна е символ на свободата, заради нашта ревоюция нашата история. Може би също, защото нашата страна е на първия ред в коалицията срещу ИДИЛ. Може би защато сме показали януари месец, след първите атентати срещу “Шарли Ебдо”, че сме обединени, че можем да реагираме положително, да казваме, че не ни е страх от терористи.”

    Още за Франция след атаките – в интервто на Поли Затарева."
    http://bnt.bg/news/obshtestvo/frenskiyat-poslanik-mnogo-e-trudno-da-se-analizira-nie-sme-v-shok
    Ужасяващата трагедия не отменя също толкова ужасяващата неграмотност... впечатлен съм - това е в националната телевизия. Няма да се учудя, ако това се случи и другаде, дай Боже, не при вас:)

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 7
    • + 10

    До коментар [#3] от "Mmomo":

    Американците са много последователни при провеждане на политиките си. Така, че на нас може да ни изглеждат нескопосани действията им.. но съм сигурен те получават там това което искат. Друг е въпросът дали това е добре за света и европа.

    А Обама, както и Буш са просто кукли на конци. Каквото кажат кукловодите с многото пари - това става.

    Нередност?
  • 6
    plamen_hristov avatar :-|
    plamen_hristov
    • - 2
    • + 2

    Виждам, че има известни подобрения в текста на Националната телевизия :)
    Но все още има проблеми с някои граматични правила в текста, както и да е...
    Бих ги посъветвал да оправят името на Посланика, защото това вече не е шега, а много лош вкус!

    Нередност?
  • 7
    plamenhristov5 avatar :-(
    plamenhristov5
    • - 2
    • + 11

    "Германия призова атаките да не се обвързват с мигрантската криза
    Германският вътрешен министър Томас де Мезиер призова да не обвързват терористичните нападения в Париж с мигрантската криза в Европа"

    Това безумна слепота. Явно ще сме свидетели на още и по-големи атентати от този вид, докато западните политици не проумеят, че става въпрос за война, в която всичко е свързано.

    Нередност?
  • 8
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 5
    • + 8

    До коментар [#3] от "Mmomo":


    'Големия черен баща оплеска всичко. Толкова непоследователна и нескопосана политика на щатите не бях виждал. Както вътрешна, така и външна. Зле, зле.. квото подхвана всичко омаза. Че и два мандата изкара. Типичен адвокат - може само да приказва и нищо друго.

    Буш ако беше на власт това нямаше да се случи!"

    Тоя па! Ти си бил голям смешник, бе?

    Нали точно Буш - младши забърка тези лайна преди години, бе, като с войната си в Ирак вкара Ал Каида и там...
    И кой поддържа и подкрепя режима на Асад в Сирия - не е ли онзи, с "дълбоките честни сини очи, който бил толкова набожен и честен, че само като погледнел татковия в тях, и видял от пръв поглед колко много може да му се вярва..."

    И като Буш и Путин си бяха толкова близи дружки, защо не си се разбраха и по отношение на Сирия и Асад, а стана каквото стана там?

    И кой е виновен и за Голямата Рецесия, пак Обама ли - щото се прояви при него?
    И пак ли той е виновен за ударите на кулите в Ню Йорк, дето татковият и тях проспа? А, и терористите бяха от Саудитска Арабия, а татковия обвини и удари ... Ирак и Садам Хюсеин!?!
    И си се държаха за ръцете и си се мляскаха в устата и с краля на Саудитска Арабия, и с шефа му на сигурността...
    Такива чукундури като теб са ми най-смешни, дето мислят, че и другите помнят като тях - до два дни!

    Нередност?
  • 9
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 5
    • + 6

    До коментар [#3] от "Mmomo":

    И кой намери в дупката му Осама Бил Ладен и го отсвятка - татковия ли?
    И при кого удариха купите, въпреки че са му дали сто сигнала от коя ли не служба на куп разузнавания, вкл. и френското?

    Скрийте се някъде бе, нелепи и невежи манипулаторчета...

    Нередност?
  • 10
    binata2014 avatar :-|
    3.14
    • - 3
    • + 7

    ЕС, Щатите и Меркел трябва да разберат, че светът не е някакво мирно и безоблачно кътче, в което цари едно такова човеколюбие, където може и без мерки за сигурност, чез граници и въоръжена охрана, която спира нелегално проникващи елементи. Че приемането в Ерропа на организирани маси от исламски преселници е заплаха за бъдещето и на Европа, и на западната цивилизация. Те не идват да станат европейци, прегърнали идеите на Волтер и Русо, идеята за "Свобада, равенство, братство"! Те няма да приемат демократичните принципи, ако и да са консуматори на резултатите от прилагаето им! Те имат един идеал - тържеството на Ислама в целия свят. И всеки от тях не пренебрегва личнито си благополучие за сметка на баламите в ЕС! Европа стана инкубатор на бойци на Ислама! Това са второ и трето поколение синове на мохамедани, на думи "интегрирани" в западното демократично общество. Воинстващи секти като салафитската, само в Германия, имат по данни на разузнаването, над 7 800 активисти, които не могат да бъдат контролирани! Според свидетели от средите на ислама, Южна България е завладяна от същата секта! Но въпросът е пак "под килима"...Няма законова база за тези заплахи, както и за сигурността изобщо, за да се разгърне някаква сериозна и резултатна дейност. Дори не е потърсено съдействие от законното мохамеданско изповедание - да се уточни кой кой е и какви са взаимоотношенията дътре в ислама в страната. А това е много важно.

    Нередност?
Нов коментар