Европа ще преосмисля регламента за бежанци

Даването на такъв статут вече няма да зависи от първата страна, в която търсещите закрила попадат

Нови правила за даване на бежански статут няма да зарадват Великобритания и могат да налеят масло в огъня на Brexit
Нови правила за даване на бежански статут няма да зарадват Великобритания и могат да налеят масло в огъня на Brexit
Нови правила за даване на бежански статут няма да зарадват Великобритания и могат да налеят масло в огъня на Brexit    ©  SCANPIX DENMARK
Нови правила за даване на бежански статут няма да зарадват Великобритания и могат да налеят масло в огъня на Brexit    ©  SCANPIX DENMARK

Брюксел е на път да прекрати или поне да преформулира правилата, по които страните - членки на ЕС, ще бъдат отговорни за обработването на заявките за бежански статут. Това стана ясно след публикация във Financial Times (FT), който цитира източници от Европейската комисия. Известните като дъблински правила, по името на Дъблинските протоколи, обновени за последно през 2013 г., са основата на европейската система за обработване на бежанските заявки. В основата на регламента водещо е правилото, че първата страна в ЕС, през която търсещите помощ минат, става мястото, където ще бъдат разгледани молбите им.

Идеята на тези правила беше да улесни определянето на отговорната страна, която трябва да разгледа молбата. Проблемът е, че тя идва с редица ограничаващи правила - ако бежанец получи статут в България, той няма право да пътува или работи в Западна Европа за период от няколко години. Освен това системите за социално подпомагане на бежанци са изключително различни в различните европейски страни. Поради тези причини бежанците избягват да бъдат регистрирани в Източна Европа и Италия - ако отпечатъците им са взети там, те рискуват да бъдат трансферирани обратно в тези страни, след като евентуално стигнат до Германия. Едва 40% от преминалите през Гърция всъщност биват регистрирани там.

Ако се базира на квотен принцип, "новият Дъблин" може да не сработи - досега само 300 души са били преместени след договорката от септември за преразпределение на 160 хил. души.

"Дъблин" в перманентна криза

Дъблинската система на практика не работи от години. Дори преди огромната вълна от стотици хиляди мигранти да премине през Европа и да върне депортациите обратно към първите страни, регистрирали бежанци, прилагането на Дъблинския регламент беше практически невъзможно. Според европейския клон на Института по миграционна политика през 2013 г. от 76 358 души, които е трябвало да бъдат върнати в първата държава, в която са им били иззети отпечатъци, само 15 608 са били екстрадирани. През 2015 г. Германия, Австрия и Унгария поискаха от България да приеме обратно 7500 бежанци, което така и не се случи.

Фактически, ако ЕС приеме да промени правилата, това ще бъде просто правно признание на реалността, но и ще остави своя политически отзвук. Подобна промяна на Дъблинския регламент би била реверанс към югоизточните страни от ЕС, но надали ще зарадва северните държави и в частност Великобритания, която печели най-много от статуквото. В коментар за консервативния британски в. Telegraph журналистът Аса Бенет вече е описал предложението на комисията като "опит Великобритания да бъде изтикана от ЕС". Подобно решение със сигурност няма да бъде прието радушно от консервативното правителство на Острова и може да налее масло в огъня на Brexit риториката.

Има ли шанс нова система

Друг въпрос е дали новият регламент изобщо ще проработи. "Новият Дъблин" най-вероятно ще се базира на системата за квотно разпределение на бежанците. Тя беше приета на два пъти - през юли, когато трябваше да бъдат разпределени 55 хил. души, и през септември, когато европейските политици се разбраха отново, този път за разпределянето на 160 хил. души. До момента обаче по информация на FT  страните членки са осигурили само 4237 места за бежанци, а само 300 са били преместени. Това поставя въпроса дали идеята за копиране на "федералния" принцип за преразпределение на бежанците из европейските страни по подобие на германската система ще сработи на практика.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    thelastghost avatar :-?
    Ghost
    • + 3

    "Това поставя въпроса дали идеята за копиране на "федералния" принцип за преразпределение на бежанците из европейските страни по подобие на германската система ще сработи на практика."

    Няма да сработи...Закривай...!!!

    Нередност?
  • 2
    rosko11 avatar :-|
    Rossen Roussanov
    • + 4

    Явно наистина пред Европа няма надежда...щом "Новият Дъблин" най-вероятно ще се базира на системата за квотно разпределение на бежанците." И ОТКЪДЕ НАУЧАВАМЕ НОВИНАТА ЖИЗНЕНО КАСАЕЩА ЕВРОПА - ОТ Financial Times (FT), един от рупорите на тези, които замислиха и осъществяват инвазията на мюсюлманите в Европа. Явно кукловодите твърдо са решили Европа да бъде съсипана... Гърция на Сириза и Германия на Меркел са само предателите отворили вратите на континента. Възниква въпросът, защо съществува НАТО, с ядрените си бомби, самолети и флотите от самолетоносачи, ако не може да се справи с невъоръжени брадати "майки"..., които стрелят на месо в Париж и бъркащи (засега) в гащите на германките в Кьолн...

    Нередност?
  • 3
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 11
    • + 2

    ами руснаците поканиха евреите ,сега да поканят и тези бежанци ,без това в Сибир са освободили и са без население 209 града и 11000 села , та има силна нужда от нови попълнения ,ето възможност

    Нередност?
  • 4
    glog avatar :-|
    glog

    До коментар [#3] от "edin drug": А≪ми руснаците поканиха евреите ,сега да поканят и тези бежанци ,без това в Сибир са освободили и са без население 209 града и 11000 села , та има силна нужда от нови попълнения ,ето възможност≫

    Господине, не знам един ли си или си друг, но тотално си се объркал. За сега, за твое съжаление, ЕС все още не може да взема решения, коитио да са задължителни за Русия, а в статията става дума именно за това, какво ще реши ЕС, нали? Но ако много си загрижен за нашествениците и за Русия, защо не се обърнеш направо към Путин? Вярно е, че според слуховете той от зелени тикви семе не събира, но знае ли човек? На теб може случайно да ти провърви.

    Нередност?
  • 5
    glog avatar :-|
    glog
    • + 2

    До коментар [#2] от "Rossen Roussanov": ≪Възниква въпросът, защо съществува НАТО, ....≫

    А ти сигурен ли си, че САЩ като титуляр на НАТО не е част от заговор, включващ и ЕС-елита и насочен към съсипване на Европа чрез масово ислямско нашествие?

    Нередност?
Нов коментар