🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Настъпва краят на петролната ера

Отиването на цените надолу може да не е толкова добра новина, колкото изглежда, и вещае не само икономически, но и геополитически размествания

"Каменната епоха не е приключила, защото камъните са свършили. По същия начин и петролната епоха ще приключи много преди петролът да свърши." Това предупреждение на шейх Ахмед Заки Ямани, саудитският министър на нефта през 70-те години, беше припомнено тези дни от руския банкер Герман Греф. "Днес можем да кажем, че с въглеводородните горива е приключено. ... Векът на петрола вече свърши. Може би му остават още някакви десетина години", каза бившият руски икономически министър и настоящ президент на "Сбербанк" по време на дискусията "Бъдещето невъзможно" на Гайдаровския форум в Москва. И посочи Русия сред губещите, които не са успели да адаптират икономиките си и ще бъдат от отбора на неудачниците в новата постпетролна епоха.

Краят на петрола е предсказван неведнъж и предсказателите обикновено се оказват опровергани. Последните месеци обаче показват различен тренд, който сякаш наистина потвърждава, че е дошло времето на евтиния нефт. От началото на 2016 г. цената се е сринала с близо 30%, като така общият спад за последната година и половина е близо 75% и за първи път от повече от десетилетие насам барелът сорт "Брент" е на път да пробие цената от 27 долара. Завръщането на Иран след вдигането на санкциите около ядрената му програма ще компенсира намаляване на добива в други страни и пазарът "може да се удави в свръхпроизводство", алармира в последния си доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ). По-важното е, че бумът на шистовата индустрия сложи нещо като таван на цените - при рязко повишаване губещите в момента производители в САЩ отново ще станат печеливши и ОПЕК ще трябва да мисли за пазарния си дял. В същото време, както и Греф подчертава, делът на възобновяемата енергия се разраства, което налага още един таван. 

Сега обаче има притеснения, че този път класическото уравнение не работи и ползите не са толкова безспорни. Петролните държави и нефтената индустрия усещат силно шока, той прелива на и без това депресираните финансови пазари, изживяващи кошмарно начало на годината, и това може да удари доверието на потребителите и бизнеса. Опасението е, че глобалният растеж е толкова анемичен, че дори ултраевтиният петрол няма да помогне особено. Същевременно ценовият срив има потенциала да преначертае не само нефтения пазар, но и геополитиката, защото се усеща силно от съперници като Саудитска Арабия, Иран и Русия, играещи водещи роли в конфликтите в Близкия изток.

Големият петролен потоп/Удавени в петрол

След вдигането на санкциите на 16 януари всички гледат към Техеран. "Денят на изпълнението на ядреното споразумение означава нов петролен ден за Иран", отбелязва Даниел Йергин, вицепрезидент на консултантската компания IHS и един от световните енергийни гурута.

Управляващите в Техеран обещават да започнат веднага да изкарват по 500 000 барела дневно. Както отбелязва МАЕ, "има значителна несигурност около количеството и качеството на петрола, който Иран може да предложи в краткосрочен план, а също и съвсем не маловажни предизвикателства да намери купувачи, желаещи още петрол на един вече пренаситен пазар." Дори завръщането на Иран да не бъде толкова бързо и амбициозно, враждата със Саудитска Арабия е гаранция, че и да иска, Организацията на страните, износителки на петрол (ОПЕК) няма да е способна да дирижира цените и да ги подкрепи, както е правила в миналото.

Не липсват подозрения за невидими фактори, които движат пазара надолу. Анализаторите на банката Standard Chartered например предупреждават, че може да се наложи цените да паднат до 10 долара за барел, преди спекулантите да признаят, "че нещата са отишли твърде далече". Главният изпълнителен директор на British Petroleum Боб Дъдли също прогнозира по време на форума в Давос, че петролът може да се срине до 10 долара през първата половина на годината, но няма да остане на това ниво.

Спекулации или не, факт е, че пазарът е удавен в петрол. Саудитска Арабия помпа с почти пълна мощност от 10 млн. барела дневно и остава глуха за молбите на Венецуела и Нигерия за извънредна среща на ОПЕК за намаляване на добивите с надежда за поскъпване. Причината е, че шейховете в Рияд имат друга цел – да бранят пазарния си дял. И са готови да изтърпят известна болка с оглед изтласкване от пазара на по-високоразходните производители, включително шистовите компании в САЩ. Ожесточеното съперничество с Иран също е причина Саудитска Арабия да понася евтин петрол в името на това да подкопае позициите на своя архивраг и да не му позволи да застраши пазарната й доминация, както и да натрупа пари, които да му помогнат в неговите геостратегически инициативи.

Само че шистовият бум в Америка се оказва по-устойчив, отколкото вероятно са се надявали в Рияд. Макар броят на нефтените сонди, работещи на сушата в САЩ, да е паднал с почти две трети в сравнение с пика през 2014 г., производството остава стабилно, защото става по-ефективно. Така, въпреки че шистовата индустрия в САЩ е съкратила 100 000 работни места, повечето от които през миналата година, и фалиралите компании са десетки, американският добив на нефт се е повишил с 900 000 барела дневно през 2015 г.

Кой не обича евтиния нефт

"Ефектът от ниските цени върху плановете на нефтените компании е брутален", отбелязва доклад на консултантската компания Wood Mackenzie. Стойността на инвестициите, отменени или замразени заради пазарния крах, вече достига 380 млрд. долара, а допълнителни 170 млрд. долара са под риск. Само в последните дни British Petroleum съобщи, че съкращава 4000 работни места, Shell – 6500, а Chevron – 7000. Банките са притеснени за енергийните си портфейли. 

Според изчисления на Wood Mackenzie обаче дори при цени от 30 долара на барел едва 6% от глобалното производство не успява да покрие оперативните си разходи. Тази устойчивост е само една от причините за прогнозите, че евтиният петрол не е временно явление. Пазарът остава пренаситен и според МАЕ през 2016 г. предлагането ще продължи за трета поредна година да надхвърля търсенето с поне 1 млн. барела дневно. "Ще има огромен натиск върху способността на петролната система да го абсорбира ефективно", смята агенцията.

Тази ситуация вече започва да се отразява дори на Саудитска Арабия. През последните две години кралството излиза на бюджетен дефицит (рекордните 98 млрд. долара за 2015 г.) и за първи път от 2007 г. насам е принудено да използва натрупаните си финансови запаси и дори да излезе с облигации на дълговите пазари. Само през миналата година резервът на централната банка се е стопил от 732 млрд. долара до 623 млрд. долара и при сегашните нива на разходи и без промяна на петролния пазар фискалният буфер ще изчезне за пет години.  

Комбинацията от евтин петрол и военната намеса на Рияд в Йемен, както и подкрепата му за бунтовниците в Сирия в някой момент може да стане неустойчива. Разходите за отбрана поглъщат над 25% от общия държавен бюджет за 2016 г. и възлизат на 56.8 млрд. долара. Според прогноза на IHS до 2020 г. могат да стигнат до 62 млрд. долара, ако Саудитска Арабия не намали военните си интервенции в региона.

Икономика, освободена от оковите на петрола?

Ниските цени по принцип са стимулираща инжекция за икономиката – евтиното гориво, по-малките сметки за енергия и по-ниските транспортни разходи действат като понижаване на данъците и оставят повече средства на разположение на домакинствата и бизнеса. Правилото е, че поевтиняване на петрола с 10% помпа икономическия растеж с до 0.5%.

Всичко това е добре, но има един фундаментален проблем. Цените на петрола се движат малко или много паралелно на останалите суровини. Всички те пък се влияят от  глобалното търсене. В момента сривът на петролните цени до голяма степен се дължи на забавянето на китайската икономика. Тя търси не само по-малко петрол, но и мед, стомана, памук... Когато тя получи глътка въздух от ниските цени на суровините, може да се окаже, че ще поднови бурния си ръст. Всъщност именно тогава ще се види дали е дошъл краят на петролната ера. Ако цените на останалите суровини започнат да растат с по-висок темп от тези на петрола, може да се каже, че епохата на нефта като кръвта на световната икономика е приключила.

Засега обаче това не е така. Например на 19 януари само новината, че растежът на Китай не е толкова лош, колкото се очаквало, доведе до ръст на петролните фючърси с 5% нагоре на ICE Futures Europe exchange. В средносрочен план инвеститорите също не вярват много края на петрола. От втората половина на 2017 г. фючърсните котировки според базата данни на CME Group прогнозират три пъти по-високи цени на бензина на европейския пазар. 

Светло безпетролно бъдеще?

Хм... Всяка рязка промяна в суровинната база на икономиката води до непредвидени промени. В началото на XX век британският флот решава да премине от въглища на петрол, което му дава несравними преимущества по време на Първата световна война пред германския. Това обаче слага началото на края на британската въглищна индустрия и налага на картата Близкия изток като геополитическа гореща точка. Краят на петрола може пък да я взриви, както показват търканията между Иран и Саудитска Арабия. Видимото оттегляне на Вашингтон от региона, които вече нямат толкова жизнена петролна връзка с Персийския залив (не толкова страхът на американския президент Барак Обама САЩ да не затънат в поредното военно блато), е една от причините за ненамесата в кървавата гражданска война в Сирия. Която пък породи вълни от бежанци към Европа. Представете си, че липсата на пари в Персийския залив раздуха още по-жестоки конфликти? 

Свиването на значението на петрола ще има безкрайно много и непредвидими последици. Например ще бъдат ли близкоизточните страни толкова сериозен източник на инвестиции за световната икономика (пътят Русе - Свиленград може да забрави така лелеяните си катарски инвеститори). Голяма част от огромните петролни приходи на страните от ОПЕК се озоваваха инвестирани в западните икономики, което тласкаше фондовите борси нагоре.

Сривът на рублата в четвъртък и паническите разпродажби на активи накара дори държавната телевизия RT (която иначе е основен кремълски пропагандатор) да се запита "връща ли се черният вторник" (предишното срутване на руската валута на 16 декември 2014 г.). Обезценката, която основно се дължи на поевтиняването на цените на суровините, ще направи не само различни инвестиционни проекти невъзможни ("Южен поток" или "Силата на Сибир"), но и ще накара много хотелиери в България да кажат "прощайте" на руските туристи.

Както е известно, не бива да се чака твърде много от края на света. Краят на петролната ера също малко се надценява. Най-малкото защото тя няма да отмре толкова бързо. Освен това директните аналогии са подвеждащи. Всички, които очакват колапса на Русия, по подобие на СССР, който през 80-те г. на миналия век пострада тежко от ниските цени на петрола, вероятно ще останат разочаровани. СССР се разпадна, защото на руснаците им беше писнало от комунизма. Сега пък руският президент предприема военни авантюри точно когато руската икономика е в рецесия и цената на петрола устойчиво пада. Но завоят е виден и наистина някои ще го вземат, а други ще излетят от него.

35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor
    • - 33
    • + 12

    Както са казали мъдрите хора, "Много хубаво не е на хубаво"...

    Нередност?
  • 2
    virakocha avatar :-|
    EU defender
    • - 31
    • + 26

    Петролната война стартирана от СССР през 1973 е към своя край.

    Нередност?
  • 3
    andro77 avatar :-|
    Андрей Марков
    • - 27
    • + 5

    Новата нефтена парадигма - вечно евтин нефт?

    http://investoracademy.blogspot.bg/2014/11/blog-post_18.html

    Нередност?
  • 4
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 41
    • + 26

    Саудитският министър на нефта е бил прав, но все още е рано. Поне до като все още нефта се използва масово от хората. Ниската му цена спъва разработването на нови технологии. Излиза че САЩ пак прецакаха и ще прецакат всички. Тежко им на тези държави, които разчитат в голяма степен на горивата за кърпене на бюджетите си. Само Путин се прави на недосегаем, защото черпи от резервите си, но и там се очаква да се спука. Братските му държави вече ревнаха.

    Нередност?
  • 5
    dereck avatar :-|
    dereck
    • - 27
    • + 39

    Това, че цената на петрола пада си го изпросиха производителите на петрол. Те се бяха главозамаяли и цените се вдигнаха над 100$ за барел. Бяха необходими 5 години и пазара рухна по обективни причини. Направиха се много за енергоспестяващи сгради, автомобили и съоръжения, активира се добива от петролни кладенци които преди години не бяха икономически изгодни, забавянето на икономиката на Китай, и още самата криза от 2008 още не е отшумяла напълно...
    А Саудитска Арабия с дъмпинга се опитва да нанесе загуби на Русия, като открадне дял от пазара ѝ. Като цели икономически проблеми на Русия, заради участието ѝ във военни действия в Сирия...
    Икономиката обича стабилността. Поскъпването и поевтиняването на петрола е еднакво негативно за икономиката в перспектива... Така, че е време да не се радваме много, че цената на петрола пада, защото ще плачем след това!

    Просто препечатвам мой стар коментар от 15-10-2015
    http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/15/2629784_poiavata_na_sauditski_petrol_v_polsha_podrazni_moskva/?ref=id#comment-36

    Нередност?
  • 6
    dereck avatar :-|
    dereck
    • - 34
    • + 12

    [quote#0:" "]Боб Дъдли също прогнозира по време на форума в Давос, че петролът може да се срине до 10 долара[/quote] Както винаги съм твърдял "Икономиката обича стабилността. Поскъпването и поевтиняването на петрола е еднакво негативно за икономиката в перспектива..." Цената на нефта ще пада още, но не трябва да се допусне да падне под 22-20 $/барел в противен случай в държавите зависими от добива и търговията с нефт могат да настанат бунтове подобни на "арабската пролет" с непредвидими потоци от преселници!!!

    Нередност?
  • 7
    dereck avatar :-?
    dereck
    • - 43
    • + 10

    Ако цената падне под 18 $/барел има вероятност Русия да стане "неуправляема" и да се сбъднат предсказанията от 1953 на на гадателя от Германия Алоиз Ирмайер
    "...“Моето момиче(германка), по твое време ​​ще изпиташ много сътресения. Първо, страната ни ще просперира, както никога до сега. Тогава ще започне упадък във вярата в Господ и хората ще затънат в пороци, към нас ще се втурне поток от бежанци от Балканите и Африка. Нашите пари ще се обезценят, ще има висока инфлация. Малко след това в Германия ще започне революция и гражданска война, а след това през нощта в Европа изведнъж ще нахлуят руснаците. ”
    Според Ирмайер в Европа ще се използва тактическо ядрено оръжие, което ще срине до основи Прага.
    Едва след това враждуващите страни – а това ще са Жълтият дракон заедно Червената мечка, които се противопоставят на “Орела на Атлантика” – ще се вслушат в гласа на разума. Третата световна ще бъде спряна буквално на нейния праг. Атомен апокалипсис няма да последва.

    Нередност?
  • 8
    dereck avatar :-|
    dereck
    • - 40
    • + 5

    През 1976-1978 американката Вероника Люкен доби популярност в САЩ с предсказанията си.
    Изненадващо е, но и Люкен като Ирмайер, предвижда унищожаване на Прага след употреба на тактически ядрени оръжия. И отново Европа е нападната от “руски войски”. Само че това не се предхожда от революция в Германия, а от метеж във Ватикана, убийство на папата, война на Балканите.!?

    Нередност?
  • 9
    dereck avatar :-|
    dereck
    • - 36
    • + 2

    Без коментар, приятели :)
    https://www.youtube.com/watch?v=wskX4GfpW8U

    https://youtu.be/zIifVX-XHzs?t=37m9s

    Нередност?
  • 10
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 33
    • + 11

    Капиталци, какво става с точковата система? Все форумци са затънали в минуси... пак издънка.

    Статията е о.к... С няколко думи казано - петролът може да поскъпне, но може и да не поскъпне. С уважаемия Dr D вече обсъдихме темата преди седмица.

    Нередност?
Нов коментар