ЕС може да започне разследване защо има геоблокиране в интернет

Над две трети от анкетираните от еврокомисията блокират достъпа от други държави в евросъюза

Окончателният доклад трябва да е готов през първото тримесечие на 2017 г.

Три четвърти от доставчиците на съдържания блокират достъпа на потребители от други държави в ЕС до своите стоки или услуги и това може да предизвика разследване от страна на ЕС, заяви в петък Европейската комисия (ЕК).

Проверката, започнала през май 2015 г., е част от кампания на Европейската комисия да събере пазарна информация, за да си изясни как да стимулира електронната търговия и да помогне на европейския пазар да намали изоставането от този в Азия и САЩ, обяснява комисията.

Как и защо се блокира

Според еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер 68% от отговорилите в анкетата доставчици на цифрово съдържание – телевизионни шоу програми, филми, музика и спорт – блокират достъпа на потребители от национални пазари от други държави в ЕС. Тази практика е известна още като геоблокиране и за прилагането ѝ участниците в е-търговията събират данни като интернет протокол (IP) адреси, подробности за кредитни/дебитни карти и др.

Освен това 38% от търговците на потребителски стоки казват в хода на същото проучване, че блокират клиенти от други страни членки основно като отказват да изпратят там продукт от онлайн каталога си. Друг метод е неприемане или затрудняване на трансгранични плащания. По-рядко се прилага отклоняване на търсенето към друг сайт или директно, като се правят недостъпни сайтовете от друга държава.

Повечето решения на търговците за геоблокиране са техни лични решения, но 12% от тях казват, че подобна забрана им се налага в договорите с доставчици.

Трудна задача

"Там, където компания без доминираща позиции, реши едностранно да не продава в чужбина, не става дума за проблем със Закона за защита на конкуренцията. Но когато има геоблокиране заради договори, трябва да направим по-подробно разследване дали имаме поведение, противоречащо на свободната конкуренция и попадащо под инструментите на ЕС за нейната защита", обясни еврокомисар Вестагер.

Доказването на антимонополни действия от страна на регулаторите обаче няма да е лесно, казва Бернд Мейринг, партньор от кантора Linklaters. "Когато има геоблокиране, причината може да са национални закони за защита на авторските права. Във всеки от тези случаи е доста деликатна материя оценката дали има основание за притеснение от опит за раздробяване на вътрешния пазар. Предвид ограниченията на съществуващите инструменти по-добре е да се използва законов подход, отколкото да се посяга към кутия с несъвършени инструменти."

Предварителният доклад на Вестагер ще бъде публикуван в средата на годината. В него ще бъдат отразени не само геоблокирането, но и други проблеми с потенциално възпрепятстване на електронната търговия. Окончателният доклад би трябвало да бъде публикуван след година – някъде през първото тримесечие на 2017 г.

Разлики по сегменти

Още сега се очертават различни подходи за различните сегменти от този пазар. Геоблокирането е предимно едностранно бизнес решение на търговците на стоки, докато за разпространителите на съдържание то обикновено е изискване в договорите на създателите, които са им го предоставили.

Общо 59% от отговорилите в допитването са казали, че по договор от тях се изисква да идентифицират IP на потребителите си, благодарение на което разпознават в коя страна в момента се намира компютърът, смартфонът или таблетът, от който се прави опит за достигане до конкретна стока или услуга.

"Има и редица основания доставчици на стоки и услуги да продават в чужбина и свободата всеки да избира с кого да търгува си остава фундаментален принцип, казват от ЕК. В този контекст основният ни приоритет е да се справим с незаконните бариери за трансграничната търговия."

Кого е питала еврокомисията:

Предупреждението идва след едногодишна проверка на бариерите, които се издигат в трансграничната онлайн търговия с:

- електроника (включително компютри и периферна техника за тях и домакински уреди)

- софтуер и компютърни игри

- облекла, обувки и аксесоари

- книги (включително електронни книги)

- дискове (CD, DVD и Blu-ray)

- козметика и продукти за здравето

- оборудване за спорт и туризъм (без дрехи и обувки)

- оборудване за дома и градината

- доставчици на дигитално съдържание: филми, спортни предавания, игрални филми, детски програми, документални филми, музикални клипове и новини.

Допитването какви са практиките им е проведено сред повече от 1400 компании, като подборът им зависи от размера на техния национален онлайн пазар и съгласието им да сътрудничат. Поради това изрично се предупреждава, че данните не са статистически представителни за целия е-пазар на ЕС.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • + 2

    Само така, бой по канчето, затвор за тия геове ;)))

    Нередност?
  • 2
    wanderer avatar :-?
    wanderer
    • + 1

    "трябва да направим по-подробно разследване дали имаме поведение, противоречащо на свободната конкуренция "

    Сега ЕК всеки патент, марка и авторско право* ли ще проверява за продажбата на една батерия за смарт телефон? Освен това трябва да провери и тарифите на банките за всяка страна - едно е комисионна от 25 евро в България (за смета на получателя), друга са 25 евро цента.

    *Авторското право на практика е непроверимо - няма регистър кое точно е обект на авторското право (напр. тефтерчето ми с телефони за защитава от авторското право - ако някой го копира без мое съгласие, мога да го съдя). Всяка фирма формално може да се оправдае отказа си от продажба за определени пазари като декларира, че е не е проверила дали стоката им не нарушава чужди интелектуални права.

    Нередност?
  • 3
    els_g avatar :-P
    els_g

    Така, така.
    Свидетелствам, че на такива бариери редовно се натъквам в еBay, например.
    Тъкмо си избера нещо свясно с по-ниска цена, и хоп! - не можело да се доставя в България. Чудя се, защо само на стоки с по-ниски цени - тия да не би да мислят, че нашите доходи са по-високи от техните?!

    Нередност?
Нов коментар