Загубата на Будапеща нанесе удар по управлението на Орбан

Управляващата "Фидес" загуби кметската надпревара в столицата и други големи градове, но има висока подкрепа в по-малките населени места

Кандидатура на Карачон беше издигната от няколко опозиционни партии, които се обединиха зад идеята, че само така могат да оспорят позициите на "Фидес"
Кандидатура на Карачон беше издигната от няколко опозиционни партии, които се обединиха зад идеята, че само така могат да оспорят позициите на "Фидес"
Кандидатура на Карачон беше издигната от няколко опозиционни партии, които се обединиха зад идеята, че само така могат да оспорят позициите на "Фидес"    ©  Reuters
Кандидатура на Карачон беше издигната от няколко опозиционни партии, които се обединиха зад идеята, че само така могат да оспорят позициите на "Фидес"    ©  Reuters
"Промяната в Будапеща и големите градове е първата стъпка към промяната на Унгария", заяви Карачон след обявяването на резултатите.

За пръв път от десетилетие насам унгарската столица ще се управлява от опозицията. Това стана възможно, след като като либералът Гергей Карачон победи подкрепения от "Фидес" Ищван Тарлош в надпреварата за кметското място в Будапеща. При преброени над 80% от бюлетините Карачон печели с 50.6% от вота, докато Тарлош остава втори с близо 44.3% след два мандата на поста.

Добрите новини за унгарската опозиция не идват само от столицата - екзит половете показват успех и в други големи градове. Загубата в тези градове е силен удар по Орбан, но според анализатори това няма да се отрази на "Фидес", която има удобно мнозинство в парламента и се радва на висока подкрепа в провинцията.

Обща победа за опозиционните партии

"Дадохме на всички урок по демокрация. Сформирахме единна опозиция, която избирателите отдавна очакваха, а резултатът ни показва, че това е пътят напред", коментира Карачон. Кандидатура на Карачон беше издигната от няколко опозиционни партии, които се обединиха зад идеята, че само така могат да оспорят позициите на "Фидес". Освен в столицата партиите издигнаха общи кандидатури в няколко други големи града, сред които Миклош, Сегед и Егер, като екзит половете показват, че стратегията се оказва успешна и там.

Пред репортери Карачон заяви, че Будапеща вече ще "се върне в Европа", като по този начин се дистанцира от Орбан и "Фидес". Откакто взе властта през 2010 г., унгарският министър-председател многократно е влизал в спорове с Европейската комисия (ЕК) заради антиимигрантската си реторика и подчиняването на съдебната система, като по всичко изглежда, че антиевропейският му курс само ще продължи да се засилва. Друг проблем при управлението на Орбан, който Брюксел отчита, е и поетапното овладяване на медиите от близки до властта.

В надпреварата за столицата без изненада "Фидес" заложи на негативна кампания, атакувайки кандидата на опозицията относно либералните му възгледи. Резултатите обаче показват, че позициите на Орбан в големите градове не са толкова сигурни.

Границите на стратегията

"Промяната в Будапеща и големите градове е първата стъпка към промяната на Унгария." Така коментира резултатите Карачон. Обединението на либерали, зелени, социалисти и консерватори обаче има своите граници, твърдят анализатори.

От една страна, стои фактът, че партията на Орбан, която има 133 депутати в 199-местния парламент, се радва на висока подкрепа в провинцията. От друга, все още е рано да се каже дали стратегията на опозицията може да бъде успешна в контекста на парламентарните избори, насрочени за 2022 г. Основната причина за родилите се съмнения е фактът, че опозиционните партиите най-вероятно ще срещнат проблеми на идеологическо ниво.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • - 1
    • + 5

    Дано скоро и в София! Дай боже!!

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2

    До коментар [#1] от "kdo52372883":

    В София опозицията не е обедидена. Игнатов и Бонев събират поне 20% заедно, но решиха да играят отделно. И те не очакваха такива силни позиции и затова решиха да изкарат на урните максимално количество гласоподаватели, които да вкарат повече общински съветници.

    И все пак, ще се моля за чудо и ще гласувам за Игнатов.

    Нередност?
Нов коментар