🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой е по- по-твърд към Китай

Лагерът на Тръмп опитва да представи опонента Байдън като прекалено мек спрямо Пекин

Кандидатът за президент на демократите Джо Байдън би бил по-безкомпромисен по теми като човешките права
Кандидатът за президент на демократите Джо Байдън би бил по-безкомпромисен по теми като човешките права
Кандидатът за президент на демократите Джо Байдън би бил по-безкомпромисен по теми като човешките права    ©  Reuters
Кандидатът за президент на демократите Джо Байдън би бил по-безкомпромисен по теми като човешките права    ©  Reuters

С последните си спорни действия - от Хонконг, през насилието над уйгурите до обвиненията в шпионаж - Китай сякаш се опитва да си гарантира, че САЩ няма да могат да се върнат към предишните си отношения с азиатската страна. И с наближаването на американските ноемврийски президентски избори двамата кандидати за държавен глава взаимно се изтласкват към по-твърда линия спрямо Пекин. До степен, в която, който и да спечели, ще е трудно тази политика да бъде облекчена. Още повече че тя се радва на широка подкрепа в Америка.

Кампанията на Доналд Търмп се опитва да представи кандидата за президент на демократите Джо Байдън като прекалено мек към Китай, посочвайки, че като вицепрезидент на Барак Обама той е подценил нарастващата заплаха. Симпатизантите на Байдън пък твърдят, че Тръмп демонстрира топли чувства към китайския си колега Си Цзинпин и няма желание за конфронтация с него освен по отношение на търговията и на пандемията от коронавирус.

Анализаторите се обединяват около мнението, че китайските власти засега предпочитат да изчакат и да видят дали досегашният курс на отношенията ще продължи и след президентския вот. Според някои експерти те биха искали досегашният държавен глава да победи, защото по време на мандата му стратегическите позиции на САЩ са отслабнали и освен това Байдън би бил по-безкомпромисен по теми като човешките права. Но както посочва сп. Economist, ще е необходимо повече от избори, за да се прекрати тъмната нова ера на американско-китайските връзки.

Китай като централна тема в изборите

"Очаквам отношенията с Китай да бъдат съществена тема по време на президентската кампания. Ще има, разбира се, и други въпроси, които може да бъдат по-важни, като например пандемията и състоянието на икономиката. Но, изглежда, че лагерът на Тръмп се опитва да превърне връзките с Пекин в главна разлика между настоящия държавен глава и Байдън. Той иска да позиционира Тръмп като кандидата, който е най-силно против китайското влияние, и да атакува Байдън, че е "мек" спрямо Китай", казва пред "Капитал" Пол Бек, професор по политически науки от Ohio State University. Според него на практика това разграничаване ще бъде трудно, защото Тръмп е хвалел Си Цзинпин и е настоявал за търговска сделка, преди напоследък да заложи на антикитайската карта. Пък и досега китайският въпрос не е проработил за повлияването на начина, по който американските гласоподаватели възприемат двамата кандидати.

Т.нар. ястреби спрямо Пекин в обкръжението на Тръмп се опитват да насочат президента към една по-конфронтационна линия в двустранните отношения на фона на задаващите се избори. Миналия месец държавният секретар Майк Помпео описа властите в Пекин като най-голямата заплаха за световната демокрация. Същевременно хардлайнерите по отношение на Китай извън администрацията на Тръмп, включително някои, които планират да гласуват за Байдън, се притесняват, че демократическият кандидат ще бъде по-малко склонен на сблъсъци в позициите, тъй като ще търси сътрудничество в сфери, като борбата с климатичните промени например.

Лагерът на Байдън контрира с три аргумента. "Първо, той ще възвърне моралния авторитет, като потърси отговорност от Китай за нарушаването на човешките права. Второ, ще работи със съюзниците, за да накара азиатската държава да промени поведението си. Трето, ще инвестира у дома, за да направи САЩ по-конкурентни в области като 5G. Докато Тръмп е отслабил американските позиции по отношение на Китай и на трите фронта", пише сп. Economist. И допълва, че кампанията на Байдън търпи удари, когато казва, че администрацията на Обама е била твърда по отношение на Пекин. Затова по-убедително е твърдението, че макар да се е обградил с ястреби спрямо Си Цзинпин, самият Тръмп не е ястреб и може във всеки един момент да не зачете мнението на своите съветници.

Шанс за рестартиране

"Байдън ще има шанса да "рестартира" американската политика, но каква ще бъде тя? Първо, той поне ще започне, като не изостря тона на риториката и поиска по-съгласувани дипломатически отношения, включително мултилатерални и приобщаващи други държави, ако е необходимо. Второ, първоначално Байдън ще опита да избегне покачващото се напрежение относно Хонконг и Тайван. Предполагам, че администрацията му ще бъде доволна от подхода "две системи" спрямо Тайван, при който и двете части са китайски, но отделни", посочва пред "Капитал" проф. Робърт Шапиро от катедрата по политология на Columbia University. И допълва, че подобно на Обама Байдън ще бъде загрижен за китайската териториална експанзия в Азия при конфликтите с Япония, Южна Корея, Филипините и Виетнам. Той ще опита да облекчи напрежението там, но ще запази видимо американско морско присъствие в региона. "Начинът, по който демократическият кандидат ще се занимае с търговския въпрос, може да бъде близък до Тръмп по отношение на това да гарантира, че САЩ се облагодетелстват от търговските връзки, които Китай експлоатира. Той ще иска да защити работните места у дома и ще го направи, като насърчава американските производители и потребители да купуват американски, а не китайски стоки. Това може да доведе до натиск митническата политика да бъде по-близо до тази на Тръмп, а не на Обама. Що се отнася до Хонконг и човешките права, очаквам Байдън да предприеме или да бъде накаран да предприеме твърда линия", коментира Шапиро. И обобщава, че тонът на демократическия кандидат може да изглежда по-мек и той може да положи повече усилия за ефективна дипломация, особено спрямо Северна Корея, където Пекин може да помогне, но цялостните политики и цели няма да се променят съществено.

И все пак възможността за сътрудничество с Китай не бива да бъде пренебрегвана. В анализ за The Atlantic Томас Райт, директор на Центъра за САЩ и Европа в Brookings Institution, твърди, че Байдън може да осъществи това не като прави компромис с американските интереси и ценности, а като работи със съюзни демокрации, за да преговарят заедно с Пекин от позицията на силата. Това няма да бъде лесно, но действията на Си Цзинпин показват, че става все по-наложително.

Какво значи "твърда" политика

Байдън има възможността да предефинира понятието "твърда" политика спрямо Китай, под което Тръмп разбира мита и превъоръжаване. "Целта е да се разшири онази част от света, която предпочита лидерството на САЩ. Пекин има много да губи от Байдън в Белия дом, защото досега опитите му да отдалечава страни от американската орбита разчитаха на неатрактивното ръководство във Вашингтон", пише Financial Times. Докато една смяна на президента би затруднила това.
Все още няма коментари
Нов коментар