🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След оставката на правителството ливанците искат отстраняване на цялата корумпирана система

Протестите и сблъсъците с полицията продължават

Гневни от корупцията протестиращи влязоха в сблъсък с полицията в Бейрут в понеделник.
Гневни от корупцията протестиращи влязоха в сблъсък с полицията в Бейрут в понеделник.
Гневни от корупцията протестиращи влязоха в сблъсък с полицията в Бейрут в понеделник.    ©  Reuters
Гневни от корупцията протестиращи влязоха в сблъсък с полицията в Бейрут в понеделник.    ©  Reuters

"Това не свършва с оставката на правителството. Все още ги има президентът, председателят на парламента и цялата система." Това послание се разпространяваше в социалните мрежи вчера, след като правителството в Ливан подаде оставка на фона на разразилите се протести заради опустошителната експлозия в Бейрут миналата седмица. Гневните ливанци поискаха отстраняването на цялата корумпирана според тях управляваща класа. Reuters съобщава за планиран протест под надслов "Да погребем първо властите". В понеделник демонстранти излязоха по улиците и стигнаха до сблъсъци с полицията за трети пореден ден.

На 4 август на пристанището избухна силно запалим материал, складиран там с години. Трагедията доведе до над 200 жертви, 6000 ранени и стотици хиляди останали без дом. Властите изчисляват, че загубите са за 15 млрд. долара.

Криза върху кризата

За много ливанци експлозията бе последната капка, преляла недоволството им заради колапса на икономиката, корупцията и нефункциониращото управление. При обявяването на оставката на правителство в понеделник премиерът Хасан Диаб обвини именно корупцията за взрива, който ще задълбочи още повече кризата в страната, довела до обезценяване на валутата и парализиране на банките. По думите му политическият елит е блокирал реформите, а порочните практики са вкоренени в самата структура на държавата.

В речта си премиерът се представи като реформатор, възпрепятстван от широкоразпространената и продължаваща с години корупция, пише британската ВВС. Сега президентът Мишел Аун поиска от правителството да остане на власт като временно до съставянето на нов кабинет.

Какво следва

Предстоят консултации с парламентарните групи, за да се реши кой ще бъде следващият премиер, като за такъв ще бъде определен кандидатът с най-голяма подкрепа. Това по същество е процес, включващ същата разделена по сектантски признак политика, която е в основата на гнева на ливанците.

Сформирането на правителство на фона на фракционните разделения в миналото е било трудно и сега анализаторите очакват, че в настоящата сложна ситуация ще бъде предизвикателство да се намери желаещ да оглави управлението. Всичко това се случва в момент, в който преговорите за спасителна помощ от Международния валутен фонд са в застой.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар