🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Джо Байдън избра Камала Харис за вицепрезидент

Ако кандидатът на демократите за президент на САЩ спечели, е възможно тя да довърши мандата му

Сенаторът от Калифорния Камала Харис е изборът за вицепрезидент към кандидатурата на демократа Джо Байдън за Белия дом. По този начин Харис, която е дъщеря на майка от Индия и баща от Ямайка, се превръща в първата тъмнокожа жена, кандидат за вицепрезидент - а може би и потенциален президент.

Харис също бе в състезанието за номинацията на Демократическата партия за президент през тази година. След сравнително силен старт тя се отказа още през декември миналата година поради недостиг на финансиране. Така тя не успя да достигне дори до откриващото събитие от първичните избори. В крайна сметка те бяха спечелени убедително от Джо Байдън.

В момента Камала Харис е сенатор, като заема тази позиция от 2017 г. Преди това е била главен прокурор на щата Калифорния в продължение на шест години, от 2011 до 2017 г. От тази част от биографията ѝ вероятно ще дойдат и най-много критики, включително от други демократи, заради твърдата ѝ линия срещу дребни нарушения и особено вкарването на хора в затвора за пушене на марихуана. Повечето други политики, които Харис поддържа, влизат в общата програма на демократите, като подкрепа за аборти, по-високи данъци за най-богатите, мерки срещу климатичните промени и по-строг контрол върху огнестрелните оръжия.

Потенциален вицепрезидент, потенциален президент

Ако Джо Байдън спечели изборите за президент през ноември, Харис не само ще стане вицепрезидент, но и ще увеличи силно шансовете си да стане президент, като довърши мандата на Байдън. При започването на мандата си в началото на следващата година Байдън би бил на 78-годишна възраст, а Харис - на 56 г.

Около Байдън обаче витаят въпросителни за здравословното му състояние и доколко въобще би могъл, дори да иска, да изкара пълен мандат. Според социологическо проучване на Rasmussen по-голямата част от избирателите в САЩ, включително и половината от демократите, не очакват той да успее да започне и завърши мандата си.

Байдън срещу Тръмп

Здравето на Байдън и постоянните му обърквания със сигурност ще бъдат основна мишена за кампанията на настоящия президент Доналд Тръмп, който се надява, че може да обърне текущите социологически тенденции или поне да увеличи шансовете си за втори мандат по време на дебатите между двамата. Те все още не са насрочени за конкретна дата.

Към този момент социологическите проучвания дават огромни шансове за победа на Джо Байдън, включително и възможности за пробив в републикански крепости като Тексас. За Тръмп остава надеждата, че може да повтори чудото от 2016 г., когато отново социолозите сочеха сигурна негова загуба срещу Хилъри Клинтън, но в крайна сметка успя да спечели и да стане президент.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    avalanche avatar :-|
    avalanche

    "Джо Байдън избра Камала Харис за вицепрезидент"

    Хубаво заглавие, още по-хубаво ече не Джо Байдън избира, а хората които гласуват..

    Нередност?
Нов коментар