🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ разрешиха на Intel да доставя някои продукти на Huawei

Американската компания получи лиценз, след като влязоха в сила нови правила за бизнес с китайския производител

Intel получи лиценз от американските власти да продължи да доставя определени продукти на китайската технологична компания Huawei, заяви говорител на американската компания във вторник. Отношенията между САЩ и Китай са на най-ниското си ниво за последните десетилетия, а Вашингтон настоява правителствата по света да не допускат Huawei до изграждане на мрежи от пето поколение, като се аргументират, че телекомуникационният гигант ще предава данни на китайското правителство.

От 15 септември нови правила забраняват на американските компании да доставят продукти или да обслужват Huawei, без да са получили специално разрешение. Тази седмица държавният China Securities Journal съобщи, че Intel е получил разрешение да продължи да доставя продукти на Huawei.

Миналата седмица китайската корпорация за производство на полупроводници SMIC потвърди, че също е поискала разрешение от Вашингтон да продължи да обслужва Huawei. SMIC използва оборудване с произход от САЩ, за да произвежда чипове за Huawei и други компании.

Южнокорейският производител на чипове SK Hynix също е кандидатствал за лиценз в САЩ за продажби на Huawei, но не е получил одобрение, твърди пред Reuters запознат източник. Според този източник на агенцията компании извън САЩ няма да имат големи шансове да получат одобрение от Вашингтон, а производителите на чипове изготвят планове за извънредни ситуации за увеличаване на доставките за други клиенти. SK Hynix са отказали коментар по темата.

Huawei, която е основана през 1987 г. от бивш инженер в китайската армия, отрича да шпионира в полза на Пекин и твърди, че САЩ се опитват да сринат компанията, защото западните й конкуренти изостават в изграждането на технологията 5G. САЩ обаче се притесняват, че господството в сферата на 5G технологиите ще даде на Китай предимство, което Вашингтон не е готов да приеме.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар