🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайската компартия обяви план за овладяване на частния сектор

Президентът Си Цзинпин издаде инструкции до всички региони и ведомства

Големите компании отдавна съобразяват дейността си с Китайската комунистическа партия, сега това ще трябва да правят и по-малките.
Големите компании отдавна съобразяват дейността си с Китайската комунистическа партия, сега това ще трябва да правят и по-малките.
Големите компании отдавна съобразяват дейността си с Китайската комунистическа партия, сега това ще трябва да правят и по-малките.    ©  Reuters
Големите компании отдавна съобразяват дейността си с Китайската комунистическа партия, сега това ще трябва да правят и по-малките.    ©  Reuters

Китайският президент Си Дзинпин и Централният комитет на комунистическата партия представиха план за "нова ера", в която партията да има по-добър контрол над частния бизнес в страната. Планът, обявен през миналата седмица, е подробно разписан (в 5 хил. думи) и изпратен на всички региони и ведомства, които трябва да следват новите насоки, съобщава Asiatimesfinancial.com.

Крайната цел е партията да има идеологическо ръководство във всяко частно предприятие, отбелязва базираното в Хонконг издание. Така предприемачите ще бъдат насочени да реализират мисията на партията за "голямото подмладяване на китайската нация". Инструкциите на президента са били издадени преди проведената конференция по тази тема. Партията иска да види "единен фронт" между частните компании и държавния бизнес, пише изданието.

След 18-ия Национален конгрес през май членовете на Централния комитет на партията и президентът Си Цзинпин предложиха поредица от нови концепции и стратегии и приеха основни мерки за насочване и насърчаване на работата на частния икономически "единен фронт".

Тъй като частната икономика на Китай се разраства и диверсифицира, в изявлението се казва, че "тези мерки ще доведат до голямо подмладяване на китайската нация под напътствията на китайския президент.

Промяната идва в момент, когато китайската икономика е в криза в резултат на коранавируса. Тя беше ударена тежко от разпространението на вируса в началото на годината и сега бавно се възстановява. Очакванията са тази година тя да отчете символичен ръст от 1-2%, който ще е най-нисък от десетилетия. Освен това Китай и САЩ са в търговска война от 2018 г., което също оказва негативно влияние върху втората най-голяма икономика в света.

Над 100 мерки

Като цяло в плана има повече от 100 мерки, включително насоки за подбор на персонала, който ще отговаря за изпълнението им. В него се отбелязва, че социализмът с китайски характеристики е навлязъл в нова ера, тъй като мащабите на частната икономика продължават да се разширяват, рисковете и предизвикателствата се увеличават значително, ценностите и интересите на частната икономика стават все по-разнообразни и тя е изправена пред нови задачи. По този начин трябва да се "повиши лидерството на партията над частната икономика - частните икономически фигури трябва да бъдат по-тясно обединени около партията".

Това е обрат в позицията на комунистическата партия, след като по-рано предприемачите не се смятаха за достойни да бъдат партийни членове и да получават възможност за влияние. Според новите разпоредби определен брой служители от частните фирми трябва да са регистрирани в централния комитет на партията - това е дългосрочна практика в по-големите компании, но не и в по-малките. Тези кадри ще гарантират, че бизнесът следва водещата идеология на Си Цзинпин за социализма с китайски характеристики.

Задълженията на кадрите ще включват укрепване на идеологическото ръководство на фирмите, повишаване на самодисциплината, защита на идеологията, създаване на здравословен начин на живот и добър публичен имидж. Ще бъдат създадени канали за комуникация между частния бизнес и партията, за да могат фирмите да докладват за напредъка по изпълнението на тези задачи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    id_1 avatar :-|
    Виктор Флоров
    • + 1

    ОПс някой ще връща ресто не може да се купуват само имоти в Лиондон ,Кьолн ,Барселона... .Само ,че от исторически дискурс и спомени от източна Европа, меките изглежат като травмата в простреляния собствен крак.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf
    • + 1

    Екстра! Китайците ще затрият окончателно прогреса, наследен от Дън Сяопин.

    Който влиза в зрелия/нов социализъм, знаете какво следва...

    Нередност?
Нов коментар