Доналд Тръмп е платил 750 долара данък върху доходите за 2016 и 2017 г.

Разследване на New York Times хвърля светлина върху темата за данъците на президента на САЩ

На пресконференция в Белия дом Тръмп нарече доклада "абсолютни фалшиви новини" и отново цитира продължаващ одит като причина да не публикува данни за данъците си.
На пресконференция в Белия дом Тръмп нарече доклада "абсолютни фалшиви новини" и отново цитира продължаващ одит като причина да не публикува данни за данъците си.
На пресконференция в Белия дом Тръмп нарече доклада "абсолютни фалшиви новини" и отново цитира продължаващ одит като причина да не публикува данни за данъците си.    ©  Reuters
На пресконференция в Белия дом Тръмп нарече доклада "абсолютни фалшиви новини" и отново цитира продължаващ одит като причина да не публикува данни за данъците си.    ©  Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е платил общо 750 долара данък върху доходите си за 2016 и 2017 г., а в годините, преди да се кандидатира за президент, бизнесите му редовно са отчитали солидни загуби, като по този начин са си спестили още стотици милиони долари данъци, пише New York Times. Изданието се позовава на информация от декларациите за възстановяване на данъци на президента.

Разследването на New York Times хвърля частична светлина върху данъците на Тръмп, които са обект на няколко съдебни дела, но до този момент съдилищата отказват да оповестят публично информация колко и какви данъци е плащал президентът. Обичайно президентите на САЩ сами публикуват тези данни, но Тръмп, който е милиардер от сделки с недвижими имоти, прекрати тази традиция. През 2016 г., като кандидат, той обеща, че ще направи данъчните си декларации публични, ако стане президент, но впоследствие това не се случи. Също тогава той коментира по време на дебат срещу тогавашния си опонент Хилъри Клинтън, че предпочита да "минимизира сметката по данъците си", защото това е най-умното решение.

Без данъци за президента

Според изданието републиканският президент не е плащан данък върху доходите си за 10 от 15-те години между 2002 и 2017 г. През 2018 г. той е получил и 427.4 млн. долара от лицензиране на собствената му риалити програма. Информацията се появява само месец преди президентските избори в САЩ на 3 ноември, в които Тръмп се изправя срещу демократа Джо Байдън. Тя неминуемо ще се превърне в една от основните критики в кампанията срещу втори мандат на Тръмп, като лидерът на демократите в Сената Чък Шумър веднага използва повода да попита колко от последователите му в Twitter са платили повече данъци от Тръмп.

На пресконференция в Белия дом Тръмп нарече доклада "абсолютни фалшиви новини" и отново цитира продължаващ одит като причина да не публикува данни за данъците си. Алън Гартън, адвокат на Trump Organization, бизнес групата на семейство Тръмп, коментира в отворено писмо към New York Times, че президентът е платил милиони долари лични данъци през последното десетилетие, но без да посочва конкретни суми или да обръща внимание на цитираните от изданието числа.

Според изданието Тръмп е успял да минимизира платените си данъци чрез деклариране на големи загуби в бизнес групата си - 47.4 млн. долара за 2018 г. New York Times се позовава единствено на документи, подадени от Тръмп към правителството, в които не се споменава какво е точното финансово състояние на президента.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alexi avatar :-|
    Ал Бънди
    • + 5

    Ако си беше публикувал данъчните декларации, както всички президенти до сега, нямамаше да има проблем, но Тръмп явно има нещо да крие.

    Тръмп и адвокатът му без проблем могат да лъжат, че плаща големи данъци, защото това не е лъжа пред властите, а само пред избирателите и за подобно нещо никой не е влезъл до сега в затвора. Данъчните от своя страна нямат право да опровергаят Тръмп, дори и той да лъже, защото има данъчна тайна!

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 4

    Измамник, който с блъфиране и популизъм стигна до най-високия пост в света.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    САЩ явно им харесва да ги управлява президент, чиито бизнес губи милиони долари.

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Срам, срам, срам за американците, които си избраха този президент.

    Нередност?
Нов коментар