🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Армения и Азербайджан отново се бият за Нагорни Карабах

И двете страни обявиха военно положение

Най-малко 21 души са убити в понеделник във втория ден на сражения между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах. Reuters пише, че във военните действия участват ракети, въздушни сили и тежка бронирана техника. Новото избухване на териториалния спор между двете страни е най-тежкото от години.

Регионът е международно признат за част от Азербайджан, но е контролиран от етнически арменци. При отцепването му в началото на 90-те години на миналия век жертвите в боевете бяха десетки хиляди.

Конфликтът остава неразрешен вече повече от три десетилетия, като периодично избухват сблъсъци. Сегашната конфронтация доведе до притеснения за стабилността в Южен Кавказ, който е коридор на тръбопроводи за петрол и газ до световните пазари.

Опасност от намеса на още участници

Опасността е от включването в конфликта на регионалните сили Русия и Турция - Москва има сключен отбранителен съюз с Армения, а Анкара подкрепя Азербайджан. Арменският парламент осъди "мащабната военна атака от Азербайджан с помощта на Турция", докато Азербайджан отрече участие на съюзника си Анкара.

И двете страни обявиха военно положение. Азербайджан проведе частична военна мобилизация, а неговото външно министерство заяви, че шестима цивилни са убити и 19 са ранени. По информация на арменското министерство на отбраната 200 арменци са ранени. Нагорни Карабах обяви още 15 убити войници, след като в неделя заяви, че 16 военни са загинали, а над 100 са ранени след атаката на Азербайджан.

Азерският президент Илхам Алиев каза, че е уверен, че страната ще си върне контрола над региона. Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган обеща подкрепа за Азербайджан, призовавайки международната общност да застане зад държавата в "нейната битка срещу инвазията и жестокостта". Русия призова за незабавно спиране на огъня и разговори за стабилизиране на ситуацията. ООН също призова и двете страни да прекратят боевете, като изрази "огромна загриженост" относно ескалацията.

Подкрепата на Турция

Обичайно е в този продължаващ десетилетия конфликт двете страни да се обвиняват взаимно кой е произвел първия изстрел, пише ВВС. И допълва, че това, което се наблюдава в момента, не е само военни действия, но и информационна война, при която е трудно независимо потвърждение на официалната информация. Твърденията на Азербайджан, че е "освободил" територия, контролирана от арменците, беше опровергана от арменските власти. Същевременно твърденията на Армения, че е причинила тежки загуби за азерските сили, бяха отречени от Баку.

Според анализатори сега обявената подкрепа от Турция може да окуражи Азербайджан. През август от азерското министерство на отбраната обявиха, че с помощта на Анкара ще бъде изпълнен "свещеният дълг" по възвръщането на загубената територия.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 7

    Две неща:
    1.Капитал, не се ли усещате, че е унизително да нямате един макар журналист, който да може сам да напише един текст без да се налага да преразказвате непрестанно Reuters?!

    Подписано по този начин това съчинение би трябвало да е редакционна статия.
    Ама няма как да е, защото в редакционна статия се изразява позицията на издателя по темата, а тук позиция няма!
    Това е поредният типичен за Капитал преразказ по инфопотока. И още по-зле: нонимен преразказ...

    2. По Нагорни Карабах
    Някой, който се води на щат журналист, да опита да отговори на два въпроса:
    1. Защо точно сега?
    2. Защо Турция все по-видимо започва да се включва във всевъзможни конфликти?

    Опасното в случая е, че Русия има договор за дружба и взаимопомощ с Армения, а Турция има сходен с Азербайджан. Но докато Москва призовава за незабавно спиране на огъня и преговори, Анкара изпраща в подкрепа на Баку освен безпилотници и авиация, на терен джагали от сирийските протурски милиции.

    От развитието на досегашните казуси, Ердоган явно вижда, че никой няма желание да се опита да го спре със сила.
    Анкара изви ръцете на Русия и Иран да пропуснат три турски военни операции в Сирия, които реално бяха за подкрепа на протурските ислямисти в Идлиб и за париране на кюрдската съпротива.
    Минаването на този номер му даде карт бланш за несанкционираната от никого военна намеса в Либия на страната на ПНС.
    Твърде широкото тълкуване на турските национални интереси пък намериха израз и в безпрепятстваното сондиране в кипърската и гръцката ИИЗони. ЕС се ограничи с декларация и френско корабче.

    Севсем логично продължение на тая политика е поредното турско хибридно участие в чужд въоръжен конфликт.

    И отново е несанкциониран от т.н. Запад, който душа дава за дестабилизиране на постсъветското пространство, част от което е Армения.
    Оказва се, че иначе лошият Ердоган в Нагорни може да свърши много хубава работа за Запада, като му вади кестените от огъня.

    Ще осъди ли Западът намесата на Турция в Карабахския конфликт?
    Тцъ.

    Нередност?
  • 3
    deaf avatar :-|
    deaf
    • - 6

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Турция е съюзник и приятел на България. Русия е враг на България. Това са факти,а не измислици. От тези факти можем да направим извод каква да бъде политиката на нашата страна относно конфликта между Армения и Азербайджан.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "deaf":
    В руските или в турските учебници периодично България е включена в границите на съответната "хриятелсща" държава?

    Нередност?
  • 5
    deaf avatar :-|
    deaf
    • - 3

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Може ли линк за това с учебниците?

    Русия е тази,която източва Лукойл. Тя е тази,която почти всеки ден нарушава въздушното пространство с изтребителите си. Путин е този,който приписа спасяването на българските евреи на...СССР! И т.н.

    Нередност?
  • 6
    lji25617358 avatar :-|
    simChо

    До коментар [#3] от "deaf":

    Да, ама не ..
    Разчитате, ислямофилчета, че Байдън ще вземе изборите.

    Ама таа вашата няма да стане - ще има пак републикански президент!
    И помощта за Нагорни Карабах ще си върви ..
    Сенатор Роберт Доул ви плесна през кухите къртуни на няколко пъти.

    Ето как е през годините ..
    -----------------
    В 1992 году, с целью экономической поддержки бывших советских республик, в США был принят «Акт в поддержку свободы» (Freedom Support Act). Сенатом США к акту была принята 907-я поправка, которая запрещала оказание помощи Азербайджану со стороны правительства США, до тех пор пока Азербайджан не прекратит блокаду и военные действия против Армении и Нагорного Карабаха. "
    --------------------
    Да продава, вашата Турция оръжие на Азербайджан - хем повод да и плеснат санкции и на нея - за намеса в конфликта.

    А ако и вие, продължите да подскачате за Азербайджан, след изборите в САЩ - ще станете само на умно-красивци, ще ви резнят рязко грантчетата..
    Да припомним - за признаване на Карабах има 113 сенатори.

    За вас ислямофилчетата - има 93 сенатори ..

    Не помниш ли, за признаването на арменския геноцид, как ви лумнаха по кухите тикви?
    Първоначално баш твоите левичарски подлоги - демократите, уж държаха на арменската кауза ...

    Да, ама като дойде ред до гласуването в Конгреса и позицията на Президента - и се изсулихта, като мокри върви ..
    ----------------
    В 2012 году Армянский национальный комитет Америки заявил, что не поддержит на выборах ни Б. Обаму (он обещал признать геноцид армян на выборах 2008 года), ни его соперника М. Ромни.
    ---------------

    И в момента американските средства за Армения си вървят, а вашата Турция , я чакат още санкции ...
    -----------------
    В 1997 году по инициативе Дж. Радановича и вопреки протестам посла Азербайджана (а также президента США) Конгресс США включил Нагорно-Карабахскую республику в список стран, которые будут получать безвозмездную финансовую помощь от правительства США .. В 2002 году объем безвозмездной помощи Нагорному Карабаху Конгресс увеличил до 30 млн долларов .. Помощь Нагорному Карабаху также оказывает Агентство США по международному развитию (USAID), которое в 2010—2013 годах выделило этой непризнанной республике более 20 млн долларов..
    -------------------

    Та гответе си се за санкции от Конгреса ..

    Нередност?
  • 7
    deaf avatar :-|
    deaf
    • - 1

    До коментар [#6] от "simChо":

    Какво искаш да кажеш,само ти си знаеш?!
    Аз съм за Тръмп.

    Нередност?
  • 8
    borodino avatar :-|
    borodino

    До коментар [#5] от "deaf":

    Глупости пишеш. Лукойл Нефтохим е българска компания и отговаря за действията си по българските закони. Така че, ако не ги спазва, проблемът съвсем не е в Русия, а в българската администрация. Що се отнася до другите ти две твърдения, дай линкове и ти...

    Нередност?
  • 9
    deaf avatar :-|
    deaf
    • - 1

    До коментар [#8] от "borodino":

    Така-а-а,явно трябва ви се обяснява като на малки деца! Представи си че имаш фирма,която е открила производство в чужда държава,например в Гърция. Но гръцката държава не те облага с данъци!!! Хайде обясни при какво положение може да стане това?!
    За другите две неща се говореше нашироко по новините... Докато това за учебниците за първи път го чувам. Или е тлъста лъжа,или е изопачено... Да не би да става дума за карта на Османската империя в която е включена и България разбира се?

    Нередност?
  • 10
    lji25617358 avatar :-|
    simChо

    До коментар [#7] от "deaf":

    Ми искам да кажа, че квиченето ви за Турция и Азербайджан, братята американци няма много да ви го търпят ..
    Като дойде на власт Тръмп - и ще ви налашка санкции, ако все още се зъбите и давате оръжие на азерите ..

    То не че дип и демократите, много ще ви трайкат ..

    Нередност?
Нов коментар