🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хаос, обиди и надвикване в първия дебат между Тръмп и Байдън

Двамата кандидати по-скоро показаха как не трябва да се държи един президент

Първият президентски дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън се превърна в пълна катастрофа за всички страни - и най-вече зрителите - след като двамата започнаха да се надвикват и обиждат още от първите минути, което продължи в рамките на над час и половина. Модераторът Крис Уолъс от Fox News не успя да укроти положението и в определени моменти влизаше в разговора по-скоро като дебатьор. Така Тръмп и Байдън - настоящият президент на САЩ и бившият вицепрезидент на Барак Обама - по-скоро показаха как не трябва да се държи един президент.

В един момент от дебата Байдън директно нарече Тръмп "клоун", докато от своя страна президентът не пестеше думи нито за съперника си ("марионетка"), нито за сина му Хънтър Байдън, за когото републиканците смятат, че е направил голяма част от състоянието си през съмнителни бизнеси в чужбина, докато баща му е бил вицепрезидент.

Какво казаха и каквопоказаха

Истински дебат на сцената не съществуваше, като реални политики почти не бяха обсъждани. Вместо това Тръмп и Байдън прекараха цялата вечер в опити да вкарат другия в капан. Президентът очевидно искаше да извади от равновесие Джо Байдън, който през последната година има проблеми при публичното си говорене, а Байдън от своя страна също отвръщаше, включително с бързо станалата популярна реплика "ще млъкнеш ли, човече". Бившият вицепрезидент обвини Тръмп за разпространението на коронавируса в САЩ, огромния брой жертви, както и въоръжените сблъсъци, които не спират в страната от месеци насам. Според Тръмп проблем със сблъсъците действително има, но те идват от леви групировки и неговата крайна цел е "да види мир".

По отношение на коронавируса аргументът на Байдън беше, че Тръмп се е провалил и че ако получи втори мандат, ще умрат още хора. Тактиката на Тръмп пък беше да накара противника си да каже, че ако получи власт, ще затвори голяма част от страната, което ще доведе до масови фалити и още по-голям срив на икономиката. В хода на дебата имаше и някои откровено неверни твърдения, някои от тях неочаквано от Джо Байдън, който отрече да подкрепя новата зелена сделка, но официално тя е част от програмата му.

По-важно от казаното от двамата се оказа показаното, като ясен победител от дебата, доколкото имаше такъв, няма. Моментите с присмех от страна на Байдън, ръкомахания от страна на Тръмп, както и надвикването и между двамата по всяка вероятност ще останат най-запомнящото се от вечерта.

Хаосът, в който се превърна първата среща лице в лице между двамата, най-вероятно означава и че дебатът едва ли ще доведе до промени в електоралните нагласи на американците. По-възможният изход е той да доведе до по-ниска избирателна активност сред все още нерешилите за кого да гласуват. Към този момент социологическите проучвания показват предимство за Джо Байдън и сред общия брой гласоподаватели, и в ключовите щати, нужни за победа по американската система. Социологиите обаче се гледат с недоверие и от гласоподаватели, и от политици, заради провала им да "хванат" победата на Тръмп през 2016 г.

Между двамата предстоят още два дебата през следващите седмици, както и един дебат между вицепрезидента Майк Пенс и кандидата за такъв Камала Харис.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 4
    • + 1

    САЩ са с неправилна емисия на долара.
    Дейността на Федералният резерв (Фед) подсигурява щети. Президентът на САЩ е жертва на грешката на Фед. Президентът на САЩ може временно да отложи своя политически провал чрез взимане на държавни заеми за да плаща щети от грешката на Фед.
    Устойчиво успешен президент на САЩ е възможно при правилна емисия на долара.

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 8

    Всичко в което участва измамника Доналд се снишава до нивото на цирк.

    Нередност?
  • 3
    chichka avatar :-P
    chichka
    • + 4

    Мале, не издържах да ги гледам. Бетер "български" политици. Същите лайномети. Тежка съдба очаква Велика Америка с такива кандидати. Все едно гледам Маямата и Цвета Караянчева да се надвикват в някое студио!

    Нередност?
  • 4
    dpp40686975 avatar :-@
    dpp40686975
    • - 1
    • + 7

    Като човек който гледа дебата на живо не съм съгласен с няколко изречения от коментара.
    1. "Така Тръмп и Байдън... по-скоро показаха как не трябва да се държи един президент" - Тръмп прекъсва и крещя в пъти повече от Байдън. Статията да каже че тяхното поведение беше еднакво лошо и не-президентскво е тотална имзислица
    2. "Джо Байдън, който отрече да подкрепя новата зелена сделка, но официално тя е част от програмата му" това е измислица. Байдън изрично каза че то не подкрепя "The Green New Deal" и че той има негова си програма койято се нарича "the Biden Plan".
    3. "По-важно от казаното от двамата се оказа показаното, като ясен победител от дебата, доколкото имаше такъв, няма." Повечето проучвания показват че Байдън спечелва дебата, с около 10-20 точки. Само с един елементарен google search това може да се види:
    https://www.nytimes.com/live/2020/presidential-polls-trump-biden #biden-wins-instant-polls
    4. Най-важното е че Тръмп отказва да се отрече от крайнодясните милиционерски групи и им казва "stand down and stand by". Stand by значи те да са готови, почти звучи че Тръмп ги подготвя за граждански размирици ако загуби изборите. Това да не се спомене прави тази статия доста слаба според мен

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    До коментар [#4] от "dpp40686975":

    Много сте прав, Байдън се е представил по-добре - имаше съобщения, че към края на дебата е получил рекорден брой дарения, не помня колко милиона.

    Нередност?
Нов коментар