Възможно е забавяне на бюджета на ЕС и на възстановителния фонд

Европейският парламент и германското председателство на ЕС се обвиняват взаимно за това

Евродепутатите се опитват да спечелят допълнително финансиране за програми в сферата на здравеопазването и изследванията
Евродепутатите се опитват да спечелят допълнително финансиране за програми в сферата на здравеопазването и изследванията
Евродепутатите се опитват да спечелят допълнително финансиране за програми в сферата на здравеопазването и изследванията    ©  Reuters
Евродепутатите се опитват да спечелят допълнително финансиране за програми в сферата на здравеопазването и изследванията    ©  Reuters

"С безпокойство отбелязваме, че различните пречки в преговорите за бюджета се увеличават. Става все по-вероятно бюджетът на ЕС и възстановителният фонд да бъдат забавени", заявява говорител на германското председателство на ЕС. Това става на фона на взаимните обвинения между Европейския парламент и германското председателство за възможното забавяне, пише Politico.

За влизането в сила на новия седемгодишен бюджет в размер на 1.074 трлн. евро е необходимо одобрението на Европейския парламент, който обвинява германското председателство, че не е гъвкаво в преговорите. "Те трябва да дадат нови предложения. Готови сме да вървим напред. Напълно разбираме спешността на ситуацията, но не може да се обвинява парламентът", посочват от преговорния екип на ЕП.

Къде са търканията

Притесненията за евентуално забавяне се увеличават точно когато страните от Южна Европа особено разчитат на фонда за възстановяване от пандемията в размер на 750 млрд. евро. Целта е бюджетът да влезе в сила от 1 януари. Но евродепутатите се опитват да спечелят допълнително финансиране за програми в сферата на здравеопазването и изследванията, а компромисното предложение на германското председателство как да се обвърже еврофинансирането със спазването на върховенството на закона накара някои евродепутати да изразят мнение, че страни като Унгария и Полша са получили прекалено много отстъпки.

Анализатори смятат, че все пак на Европейския парламент може да се наложи да се съгласи с компромисното предложение, за да се избегне забавяне в прилагането на възстановителния фонд, заплашен от блокиране от страна на Унгария и Полша. Според говорителя на германското председателство е "окуражаващо, че широк център от страни членки на ЕС подкрепят компромиса".

Механизмът за върховенството на закона

ЕП настоява механизмът за върховенството на закона да може да бъде задействан от т.нар. обратно квалифицирано мнозинство, тоест решение на Европейската комисия да се орежат евросредствата да може да се отмени само от квалифицирано мнозинство на страните членки. Според компромисното предложение обаче налагането на санкция ще изисква квалифицирано мнозинство в Съвета.

"Това ще бъдат трудни преговори", коментира Петри Сарвамаа, финландски член на Европейската народна партия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Ами хубаво де, оставете спасителния фонд за цял ЕС да висне на ветото на Унгария и Полша, да видим дали няма да се откажат!

    Какво толкова ги е страх от върховенството на закона, на държавно ниво? Как после ще обяснят на избирателите си, че управляват качествено?

    Нередност?
Нов коментар