Ирландия и Чехия въвеждат мерки срещу COVID-19, равносилни на нов локдаун

Чешкото правителство предупреди, че здравната система е изправена пред колапс

Чешката армия се включи в превръщането на изложбен салон в Прага в болница за пациенти с по-леки симптоми на коронавирус.
Чешката армия се включи в превръщането на изложбен салон в Прага в болница за пациенти с по-леки симптоми на коронавирус.
Чешката армия се включи в превръщането на изложбен салон в Прага в болница за пациенти с по-леки симптоми на коронавирус.    ©  Reuters
Чешката армия се включи в превръщането на изложбен салон в Прага в болница за пациенти с по-леки симптоми на коронавирус.    ©  Reuters

Ирландия въвежда най-високо ниво на рестрикции заради COVID-19. В сряда страната обяви 3 смъртни случая и 1167 новозаразени. Мерките са подобни на тези, които бяха наложени през пролетта, но сега училищата остават отворени.

Същевременно Чехия връща ограничения, които са равносилни на национално "затваряне" на фона на 11 984 нови инфекции в сряда. Правителството заяви, че без тези мерки здравната система ще се срине за по-малко от три седмици.

Глоби от 500 евро

Рестрикциите в Ирландия влязоха в сила от тази нощ, след като кабинетът реши да въведе ограничителни мерки от пето, най-високо ниво. Те ще продължат шест седмици, а преразглеждане на ситуацията ще има след четири, пише ВВС.

На тези, които не спазват новите правила, ще бъдат налагани глоби от 500 евро. Правителството посочва, че на хората винаги ще бъде дадена възможността да приложат мерките и глобите ще бъдат използвани като последно средство.

Според законодателството ще бъдат санкционирани организиращите домашни събирания и пътуващите извън ограничението от 5 км с изключение на неотложна работа и неотложни причини. От хората се иска да останат вкъщи, а тези, които могат да работят от дома си, трябва да го направят. Срещите на открито например за спортуване са възможни, но само с още едно семейство. Магазините, които не предлагат жизненоважни стоки, ще трябва да затворят. Баровете и ресторантите ще предлагат само храна за вкъщи.

Минимум социални контакти

В Чехия всички магазини освен супермаркетите и аптеките трябва да затворят от 6 ч. сутринта в четвъртък, пише dpa. Гражданите трябва да останат вкъщи и да намалят социалните си контакти до абсолютния минимум. Изключенията са за пътуването до работа, купуването на храна и посещението на близки или лекар. Може да се излиза навън или в парка, но само по двойки, с членове на семейството или сами. Здравните власти алармират, че 80% от болничните легла, предвидени за пациенти с коронавирус, са вече заети.

Чехия обяви извънредно положение на 5 октомври. Правителството вече затвори ресторантите и училищата, а маските са до голяма степен задължителни вътре и навън. Новите ограничения ще важат до 3 ноември, но очакванията са, че управляващите ще удължат срока.