Кризата с COVID-19 в ЕС: Короните се броят наесен

Локдаунът - шоков и за по-кратко, се завръща в Европа

"Локдаун" отново влиза в речника на лидерите на ЕС, които от пролетта насам се опитват да избягват тази дума
"Локдаун" отново влиза в речника на лидерите на ЕС, които от пролетта насам се опитват да избягват тази дума
"Локдаун" отново влиза в речника на лидерите на ЕС, които от пролетта насам се опитват да избягват тази дума    ©  Reuters
"Локдаун" отново влиза в речника на лидерите на ЕС, които от пролетта насам се опитват да избягват тази дума    ©  Reuters
Дневните смъртни случаи в Европа заради вируса са се повишили с почти 40% в сравнение с предишната седмица.

"В европейския регион наблюдаваме интензивно и наистина тревожно увеличаване на новите заразявания и смъртните случаи от COVID-19." Това заяви пред британската ВВС говорителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Маргарет Харис. Същевременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че инфекциите ще продължават да нарастват през следващите две - три седмици, и призова европейските правителства да увеличат усилията си за овладяване на кризата.

По данни на СЗО дневните смъртни случаи в Европа заради вируса са се повишили с почти 40% в сравнение с предишната седмица, а Франция, Испания, Великобритания и Холандия съставляват по-голямата част от новозаразените, които са се увеличили с една трета. Редица европейски държави затягат карантинните мерки, дори вече "локдаун" отново влиза в речника на лидерите на ЕС, които от пролетта насам се опитват да избягват тази дума. Според СЗО обаче ефективността на новите рестрикции може да бъде анализирана чак след две седмици, защото тогава ще се проявят резултатите.

Въпросът, който сега си задават всички, е дали втората вълна на COVID-19 ще бъде по-тежка от първата. "Ще станем свидетели на друг вид пик. Добрата новина е, че нашите болници са станали много по-добри в разбирането на това, което се случва. Но за да получат този опит, те работят здраво от много дълго време насам и също така знаят, че ще се изправят пред нещо, което ще бъде жестоко", обобщава д-р Харис.

Втвърдяване на досегашната реакция

Германия въвежда локдаун, тоест национално "затваряне", но не толкова тежък като този през пролетта, макар това да представлява съществено втвърдяване на досегашната реакция спрямо вируса. Канцлерът Ангела Меркел обяви карантина от 2 до 30 ноември, като в средата на периода ще бъде направен анализ дали мерките да се затегнат, или да се отпуснат. От понеделник ще бъдат затворени барове, дискотеки, музеи, кина, театри, концертни зали и опери, спортни клубове и фитнес центрове. Ресторантите ще предлагат храна само за вкъщи, козметичните услуги и масажните студия също трябва да излязат в принудителен отпуск, но фризьорските салони ще работят. Отворени остават и училищата и детските градини. Финансовото министерство отпуска нова помощ за всички засегнати сектори в размер на 7 - 10 млрд. евро. Малките и средните предприятия ще получат 75% от оборота, направен през ноември 2019 г., а големите фирми - 70%. Социалните контакти ще бъдат ограничени до две домакинства. Магазините остават отворени, но в тях ще може да влиза по един човек на 25 кв. метра.

В сряда френският президент Еманюел Макрон обяви втори национален локдаун, започващ от петък и продължаващ поне до края на ноември. Според мерките хората ще могат да напускат домовете си по медицински причини или за важна работа, като ще трябва да попълват формуляр за повода. Бизнесите, които не предлагат стоки и услуги от първа необходимост, като ресторанти и барове, ще затворят, но училищата и фабриките ще останат отворени. Досегашният вечерен час обхващаше около 46 млн. души, но анализатори казват, че той не е успял да спре социалните контакти, а само ги е изместил, тоест, вместо да се виждат в 21:00 ч., хората са започнали да се срещат в 18:00 ч. Френската федерация на болниците призова за възможно най-всеобхватните рестрикции. "Здравната система на страната наистина е пред колапс", казват от федерацията. И допълват, че очакват значително повече смъртни случаи сред най-уязвимите групи.

Броят на починалите от коронавирус във Великобритания надмина 60 000 души във вторник, което засили призивите за налагането на локдаун. Критиците на правителството смятат, че досегашните мерки не са достатъчни и е необходим категоричен "прекъсвач" на тенденцията за нарастване на инфекциите. "Правителството напълно се проваля както при управлението на разпространяването на вируса, така и при ограничаването му. Съветът на всяка научна група е, че трябва да има "прекъсвач", защото подходът с трите степени на тревога е неадекватен. Новозаразените се увеличават навсякъде в страната, не само в Северозападна Англия, но и на югозапад. А няма следа от план за овладяването на този вирус", посочва пред Guardian д-р Зубайда Хак, член на научната група Independent Sage. Правителството на Борис Джонсън въведе тристепенна система за тревога в началото на месеца. Според правилата за районите, попаднали в първа степен, умерена тревога, на едно място не трябва се събират повече от 6 души, независимо дали става въпрос за вътре или навън, а пъбовете и ресторантите затварят в 22:00 ч. Правилата за втора степен, висока тревога, добавят забрана за събирането на две домакинства в закрито пространство. А според правилата за трета степен, много висока тревога, до шест души могат да се срещат само в парковете; пъбовете и баровете, които не сервират храна, се затварят; и не се насърчава пътуването във и извън конкретния район.

"Да спасим Коледа"

Италия обяви нови ограничения тази седмица с аргумента, че правителството опитва "да спаси Коледа", но още в понеделник из страната се проведоха редица протести. В Торино полицията бе замервана с коктейли "Молотов", а в Милано демонстрантите бяха разпръснати със сълзотворен газ. Протестите започнаха веднага след като влязоха в сила правилата за затварянето на ресторанти, барове, фитнес салони и кина. Много региони въведоха и вечерен час, включително Ломбардия, където се намира Милано, и Пиемонт, където е Торино. Демонстрации се проведоха в още десетина други градове, сред които Рим, Геноа и Палермо. Националният локдаун по-рано тази година бе посрещнат с малка съпротива, но подновяването на мерките сега доведе до моментални ответни действия. Малките бизнеси твърдят, че все още се възстановяват от първите карантинни рестрикции и още ограничения ще ги доведат до фалит. Според новите правила, които са в сила до 24 ноември, ресторантите, баровете и кафенетата трябва да спрат да сервират на клиентите в 18:00 ч. и да започнат да предлагат само доставки за вкъщи до полунощ. Спортовете, при които има контакт, са забранени, но магазините и повечето бизнеси ще останат отворени. Около 75% от учебните часове в гимназиите и университетите ще бъдат онлайн. Правителството призовава хората да не пътуват извън града си, освен ако не е необходимо, и да не използват обществен транспорт, ако е възможно. "Ще страдаме малко този месец, но ако стиснем зъби, ще можем да дишаме отново през декември", коментира премиерът Джузепе Конте.

Испанският му колега Педро Санчес въведе вечерен час между 23:00 ч. и 06:00 ч. в страната и обяви извънредно положение на фона на нов пик на инфекциите. По силата на новите мерки местните власти могат да забранят и пътуването между регионите. Същевременно Белгия е изправена пред колапс на здравната система. От здравното министерство предупреждават, че страната е близо до "цунами" от заразявания и властите "вече не контролират какво става". На лекарите в белгийския град Лиеж е било наредено да продължават да работят, дори да са с положителен тест за коронавирус, но без симптоми на фона на скок на хоспитализираните пациенти. Фитнес залите и басейните преустановиха работа в Брюксел, а магазините трябва да затварят в 20:00 ч., като правилата са в сила до 19 ноември. Белгия сега е с най-високо ниво на инфекции в съотношение с населението в ЕС, а на второ място е Чехия. Чешкото правителство бе хвалено за категоричния си първоначален отговор на корона кризата, но няколко месеца по-късно страната регистрира по 15 000 нови инфекции на ден. Властите въведоха вечерен час, магазините затварят в 20:00 ч., а всички училища преподават онлайн. Ресторантите и кафенетата не работят за седящи клиенти и е позволено да правят доставки за вкъщи до 20:00 ч.

В понеделник представители на СЗО коментираха, че за да се овладее новата вълна от COVID-19 в Европа, може да са необходими ограничения за пътуванията, предимно поръчки от домовете и дори национален локдаун. "В момента сме много изостанали зад този вирус на континента и за да излезем пред него, ще е необходимо сериозно ускоряване на това, което правим", предупреждават от организацията. Въпросът е докъде ще стигне това ускоряване.

Какво се случва с Израел

Израел, който бе първата държава в света, обявила втори национален локдаун, постепенно излиза от него. Целта там беше рестрикциите да бъдат шокови и за по-кратко. Сега, когато страната навлезе във втората седмица от намаляването на ограниченията, правителството гласува за отварянето на училищата от първи до четвърти клас през идващите дни, ако нивата на инфекции останат ниски. Броят на дневните нови заразявания, който достигна седемдневна осреднена стойност от над 6000 в пика на втората вълна, сега е под 1000. Но случващото се в Израел има и политически контекст. Искащите оставката на премиера Бенямин Нетаняху, който е на процес по обвинения в корупция, веднага го заподозряха, че със затягането на карантинните мерки се опитва да потуши протестите срещу него. Причината е, че демонстрациите също трябваше да се провеждат съгласно рестрикциите, тоест да се състоят от групи до 20 души, носещи маски, стоящи на разстояние 2 м, и участниците да не се намират на повече от 1 км от домовете си. Друг момент е казусът с ултраортодоксалните евреи, чиито големи струпвания са трудни за овладяване, особено по време на религиозни празници. "Правителството не може да ги контролира и затова наложи локдаун на всички. Тук и проблемите на Нетаняху с правосъдието са свързани, защото, ако той влезе в разрив с ортодоксалната политическа партия, може да загуби коалицията си. А иска по време на процеса да е премиер", казва пред "Капитал" 32-годишният Нир от Тел Авив.