Словакия арестува втория по богатство в страната по подозрения в корупция

Главният специален прокурор, бивш директор на полицията, няколко съдии и редица влиятелни бизнесмени са получили обвинения за престъпления

Премиерът Игор Матович спечели парламентарните избори през февруари с кампания срещу корупцията
Премиерът Игор Матович спечели парламентарните избори през февруари с кампания срещу корупцията
Премиерът Игор Матович спечели парламентарните избори през февруари с кампания срещу корупцията    ©  Reuters
Премиерът Игор Матович спечели парламентарните избори през февруари с кампания срещу корупцията    ©  Reuters

Словашката полиция арестува Ярослав Хашчак, вторият най-богат човек в страната. Той е най-високопоставеният бизнесмен, който е задържан в антикорупционния кръстоносен поход на правителството, отбелязва Bloomberg.

Арестът на основателя и партньор на частната инвестиционна група Penta Investments, чийто активи са били 11.2 млрд. евро миналата година, е част от поредицата задържания при управлението на премиера Игор Матович, който спечели парламентарните избори през февруари с кампания срещу корупцията. На тях партията "Обикновени хора и независими личности" изпреварва управлявалата повече от десетилетие формация "Смер". Избирателите наказаха "Смер" за много съмнителни практики в икономиката и финансите. Много граждани в страната свързват "Смер" с поръчковото убийството преди повече от две години на млад разследващ журналист и приятелката му.

Обвиненията

Словашки медии показаха във вторник кадри от десетки въоръжени полицаи, които претърсват офиса на групата в столицата Братислава. Говорителят на Penta Investments Мартин Данко каза, че Хашчак е обвинен в корупция с корупция за незаконно получаване на тайни подслушвания. Според Данко Хашчак е отрекъл обвиненията и ще използва всички законови средства да се защити.

Говорителят на полицията Михал Сливка отказа коментар, позовавайки се на продължаващо разследване.

След като дойде на власт по-рано тази година, Матович обяви, че "развърза ръцете" на полицията. Главният специален прокурор, бивш директор на полицията, няколко съдии и редица влиятелни бизнесмени са обвинени в корупция и други престъпления.

"Обещах да извърша такава чистка преди изборите, но не го правя сам, каза Матович пред репортери в сряда. Тук съм просто зрител."

Преди да бъде арестуван, Хашчак е бил на разпит в полицията по делото "Горила", свързано със записи от срещи между политици и бизнесмени в братиславски апартамент през 2005-2006 г., когато според властите са били сключвани корупционни сделки. Тези сделки разтърсват словашката политика през 2011 г., което води до разследване, продължаващо досега.

Според Данко компанията и Хашчак отричат каквато и да е престъпна дейност и винаги са сътрудничили на полицията.

Премиерът Матович е откровен критик на Penta, която наред с други бизнеси притежава най-голямата частна здравна застрахователна компания в Европейския съюз.

За инвестиционната компания

Пражката инвестиционна група първоначално е създадена в Словакия малко след падането на комунизма през 90-те години. В нейните компании работят над 46 хил. души в отрасли като финансови услуги, недвижими имоти, здравеопазване, търговия на дребно, производство и медии. През 2019 г. приходите на компанията възлизат на 6.9 млрд. евро.

Според Forbes Хашчак е вторият най-богат човек в Словакия със състояние 1.1 млрд. В сряда той подаде оставка като управляващ партньор на Penta Investment. Иън Чайлд, който се присъедини към Penta през 2010 г., ще заеме позицията, съобщи компанията на сайта си.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 2

    Там арестуват !

    Тука бягат я в Сърбия , я в Дубай ...

    Нередност?
  • 3
    iq146 avatar :-|
    iq146

    Словенците сме ги НАДМИНАЛИ! България чака екстрадиция на най-богатия българин от Дубай, за да го съди за 18 престъпления!!!

    Нередност?
Нов коментар