Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Батерия за електромобил се зарежда само за 5 мин.; Геймърска фирма създава hightech маска, усилваща говора; Да синтезираш гориво от... въздуха

Батерия за електромобил се зарежда само за 5 минути

Израелската компания StoreDot е разработила батерия за електрически автомобил, която може да се презареди напълно в рамките на 5 минути. Още по-добрата новина е, че не става дума за лабораторен прототип, а за продукт, който е готов за масово производство, като първите 1000 експериментални бройки вече са слезли от поточните линии на китайското индустриално предприятие Eve Energy. StoreDot вече е демонстрирала по-малки варианти със свръхбързо зареждане, предназначени за телефони, дронове и скутери. Въпросните 1000 автомобилни батерии са изпратени за тестване на различни водещи индустриални корпорации като Daimler, Samsung, BP и TDK. Според StoreDot технологията им ще позволява около 160 км пробег и ще достигне масовия пазар през 2025 г.

В случая обаче има една голяма уловка. Въпреки че батериите технически позволяват да бъдат презареждани за 5 минути, съществуващите в момента типове зарядни станции не са достатъчно мощни, за да го направят толкова бързо. "В момента основната бариера пред навлизането на електромобилите вече не са батериите, нито цената, а тревожността на тема пробег", коментира изпълнителният директор на StoreDot Дорон Мисердорф пред The Guardian и обобщава: "Потребителите се страхуват, че или ще останат без ток на средата на магистралата, или ще трябва да седят край зарядната станция в продължение на 2 часа. Но ако процесът се доближи до сипването на бензина в резервоара, тази тревожност ще изчезне." За да катализира въпросната трансформация, StoreDot преговаря с енергийния гигант BP за инсталиране на свърхбързи зарядни станции от следващо поколение в 18 200 негови бензиностанции.

------

Геймърска фирма създава hightech маска, усилваща говора

Известната компания Razer, която е специализирана в производството на геймърски хардуер, е създала концептуален прототип на високотехнологична лицева защитна маска. Устройството се нарича Project Hazel и ако се абстрахираме от всички hightech приспособления по него, на практика е дизайнерски изглеждащ респиратор от типа N95.

Това обаче е само на пръв поглед. На първо място маската е облицована с водонепроницаема и защитена срещу издраскване пластмасова черупка. Въпросната обвивка е прозрачна отпред и позволява на хората да виждат и да разчитат устните по време на говор. В устройството са интегрирани микрофони и високоговорители, които усилват речта и елиминират заглушаващия ефект, характерен за обикновените маски. На финала Project Hazel предлага характерното на продуктите на Razer LED осветление, което автоматично се включва, когато е тъмно, и позволява на околните да продължат да виждат лицето на потребителя.

По отношение на защитата: футуристичната маска ще има не само подменящи се N95-филтри, но и два вентилатора с формата на диск, които ще контролират въздушния поток при вдишване и издишване. От компанията производител твърдят, че продуктът им ще постига 95% двупосочно пречистване на въздушните частици, включително на COVID-19 и другите разпространени патогени. Функционирането и ефективността на вентилаторите и филтрите ще се контролират с мобилна апликация, допълват от Razer. Когато не се ползва, устройството ще се държи в специален контейнер, където едновременно ще се презарежда и ще се дезинфекцира с ултравиолетови лъчи.

За момента не е ясно колко точно ще струва Project Hazel и кога ще има нещо повече от прототип.

----------

Да синтезираш гориво от... въздуха

Научен екип е напът да разработи технология, която позволява да се генерира синтетичен бензин за автомобилите, използващи двигатели с вътрешно горене, като за целта се използват само атмосферният въздух и енергия от възобновяеми източници. Китайски изследователи са публикували статия в научното списание Natural Communication, според която съществува метод за синтезиране на метанол от въглеродния диоксид в атмосферата и вода, като за целта се използва електричеството, генерирано при температурните промени през деня и през нощта. Въпросният ток се генерира благодарение на двуизмерни наноплочи на волфрамова основа.

Метанолът е отровният "побратим" на етанола, който познаваме добре покрай спиртните напитки. Въпреки че е вреден за човешкото тяло, той без проблем може да бъде трансформиран в синтетичен петрол, независимо дали произлиза от джибрите на дядо ви, или е извлечен от въздуха чрез сложна химична реакция на молекулярно ниво. Вторият вариант обаче е за предпочитане, защото е щадящ за околната среда: не се нуждае от растителни култури и премахва въглеродния диоксид в атмосферата - нещо, което човечеството все по-активно ще се опитва да прави през следващите години и десетилетия. Същевременно колите, използващи фосилни горива, едва ли скоро ще изчезнат с магическа пръчка, така че част от мерките за защита на околната среда ще са свързани именно със създаването на синтетични горива, които са с намален или дори нулев нетен въглероден отпечатък.