Светът през 2021

Не всичко е мрак и тъга

Чувствате ли се късметлии? Числото 21 се свързва с късмет, риск, хазартен подход и хвърляне на зарове. Това е броят на точките върху стандартно зарче и броят шилинги в една гвинея - валутата на залозите и състезанията с коне. Това е и минималната възраст, на която можеш да влезеш в казино в САЩ, а също и името на група игри с карти, включително блекджек, популярни сред практикуващите комар.

Всичко това изглежда странно подхождащо на една необичайно несигурна година. Най-голямата възможна награда е вкарването на пандемията от коронавирус под контрол. Междувременно обаче рисковете изобилстват - за здравето, за икономическата жизнеспособност и за социалната стабилност. С наближаването на 2021 г. ето десет тенденции, които да следите през следващата година:

1. Битки за ваксини. С произвеждането на количества от първите ваксини фокусът ще се измести от героичното усилие за създаването им към също толкова сложната задача за разпространението им. Ваксинната дипломация ще съпътства битките вътре във и между държави за това кой да ги получи и кога. Жокер - колко души ще откажат да се ваксинират, когато им се предложи?

2. Смесено икономическо възстановяване. С отскока на икономиките от пандемията възстановяването ще бъде неравно, с нови припламвания на заразата и локдауни на места, а правителствата ще завиват от животоспасяваща подкрепа за компаниите към помощ за работниците, изгубили работата си. Пропастта между силни и слаби фирми ще се разшири.

3. Слепване на парчетата на новия световен (без)ред. Доколко ще успее Джо Байдън, току-що влязъл в Белия дом, да сглоби рухващия базиран на правила световен ред? Парижкото климатично споразумение и иранската ядрена сделка са очевидните неща, от които да започне. Но рухването датира отпреди Тръмп и ще надживее управлението му.

4. Още напрежение САЩ - Китай. Не очаквайте г-н Байдън да прекрати търговската война с Китай. Вместо това той ще иска да поправи отношенията със съюзниците, за да я води по-ефективно. Много държави от Африка до Югоизточна Азия се стараят всячески да избегнат избирането на страна с нарастването на напрежението.

5. Компании на фронтовата линия. Докато бизнесът все повече се превръща в геополитическо бойно поле, друг фронт на конфликта САЩ - Китай са фирмите, и то не само очевидните примери като Huawei и TikTok. В допълнение към натиска отгоре корпоративните шефове са изправени и под натиск отдолу, като служители и клиенти изискват от тях да заемат позиция по теми като климатичните промени и социалната справедливост, за които политиците правят твърде малко.

6. След тех ускорението. През 2020 г. пандемията забърза възприемането на множество технологични практики от видеоконференциите и онлайн пазаруването до дистанционните работа и учене. През 2021 г. степента, до която тези промени ще се утвърдят или ще се върнат назад, ще стане по-ясна.

7. Не толкова мобилен свят. Туризмът ще се свие и промени, с по-голям акцент върху близките пътувания. Авиокомпаниите, хотелските вериги и производителите на самолети ще страдат, както и университетите, които разчитат силно на чуждестранни студенти. Културният обмен също ще понесе удар.

8. Възможност за климата. Едно от положителните неща в кризата е шансът за предприемане на действия по отношение на климатичните промени, като правителствата инвестират в зелени възстановителни планове за създаване на работни места и намаляване на вредните емисии. Колко амбициозни ще бъдат ангажиментите на държавите за свиване на парниковите газове на климатичната конференция на ООН, отложена от 2020 г.?

9. Годината на deja vu. Това е само един пример как идващата година може да се усеща в много отношения като второ издание на 2020 - куп събития, включително олимпиадата, "Дубай експо" и много други политически, спортни и комерсиални събирания правят всичко възможно да се състоят година по-късно от планираното. Не всички ще успеят.

10. Аларма за други рискове. Академици и анализатори, много от които предупреждаваха от години за опасността от пандемия, ще се опитат да използват отворилия се тесен прозорец на възможността да привлекат вниманието на политиците към други пренебрегвани рискове като антибиотичната резистентност и ядрения тероризъм. Пожелаваме им успех.

Предстоящата година обещава да бъде особено непредсказуема предвид взаимодействията между пандемията, неравното икономическо възстановяване и напрегнатата геополитика. Надяваме се, че това годишно издание ще ви помогне да подобрите шансовете си, докато навигирате през рисковете и възможностите.

И не всичко е мрак и тъга. Нашата специална секция "Послешок" е посветена на някои от уроците и шансовете за положителна промяна, родени от кризата. Така че хвърлете решително заровете - и каквито и карти да се е подготвила да ви раздаде 2021 г., нека късметът бъде на ваша страна.

Том Стандейдж, редактор на ''Светът през 2021''

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал