🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Британските музиканти ще имат проблеми с турнетата в Европа заради Brexit

Те ще имат нужда от визи или разрешение за работа и настояват за реципрочна сделка, при която тези изисквания да отпаднат и за европейските им колеги

Подписи под писмото са сложили широк кръг музиканки - от The Sex Pistols и Iron Maiden до Джос Стоун, Елтън Джон, Боб Гелдоф, музикантите от Queen Брайън Мей и Роджър Тейлър и др.
Подписи под писмото са сложили широк кръг музиканки - от The Sex Pistols и Iron Maiden до Джос Стоун, Елтън Джон, Боб Гелдоф, музикантите от Queen Брайън Мей и Роджър Тейлър и др.
Подписи под писмото са сложили широк кръг музиканки - от The Sex Pistols и Iron Maiden до Джос Стоун, Елтън Джон, Боб Гелдоф, музикантите от Queen Брайън Мей и Роджър Тейлър и др.    ©  Reuters
Подписи под писмото са сложили широк кръг музиканки - от The Sex Pistols и Iron Maiden до Джос Стоун, Елтън Джон, Боб Гелдоф, музикантите от Queen Брайън Мей и Роджър Тейлър и др.    ©  Reuters

Повече от 100 британски музиканти - от Ед Шийрън, Стинг и Роджър Уотърс от "Пинк Флойд" до класически звезди като диригента Саймън Ратъл, заявиха, че турнета в Европа от британски артисти са в опасност заради Brexit.

В писмо до The Times, публикувано по-рано през седмицата, музикантите казват, че правителството "срамно" е нарушило обещанието да договори сделка, позволяваща на музикантите да се правят концерти в Европейския съюз без нужда от визи или разрешителни за работа. Те призоваха за реципрочна сделка, позволяваща пътуване без документи както за британски, така и за европейски артисти при работа.

"Сделката, сключена с ЕС, има голяма дупка - трябва да бъде обещаното свободно движение за музиканти: всеки, който участва в европейско музикално турне, сега ще се нуждае от скъпи разрешителни за работа и планина от документи за оборудването си", пишат те.

Проблемите

Едно от последствията от споразумението за Brexit, което влезе в сила на 31 декември, е, че британските граждани и гражданите на ЕС вече не могат свободно да пътуват, работят и живеят на територията от двете страни на Ламанша.

Подписи под писмото са сложили широк кръг музиканти - от The Sex Pistols и Iron Maiden до Джос Стоун, Елтън Джон, Боб Гелдоф, музикантите от Queen Брайън Мей и Роджър Тейлър и др. Роджър Долтри, вокалист на The Who и откровен привърженик на Brexit, който преди това отхвърляше опасенията за турнета след споразумението, също е в списъка.

Допълнителните разходи ще направят много турнета неефективни, особено за млади и прохождащи музиканти, които вече се борят да изплуват поради забраната за музика на живо в резултат на коронавируса, пишат музикантите.

Съгласно споразумението, договорено от Лондон и Брюксел през декември, британските музиканти ще могат да обикалят в страни от ЕС без виза до 90 дни за всеки 6 месеца, но ще им трябват разрешителни за работа, за да работят в някои страни като Германия и Испания.

Новите правила за автомобилен превоз ограничават британските шофьори на камиони до едно разтоварване и еднократно товарене, когато са в Европа. Това е значително понижение от членството в ЕС, при което шофьорите могат да направят три товарения в държава от ЕС, преди да се върнат у дома. Сделката рискува да унищожи концертната индустрия за превози на техниката, която разчита на дълги пътувания в страна от ЕС, предупреди веднага след обявяването й в края на миналата година Ричард Бърнет, председател на Асоциацията за пътни превози във Великобритания.

Британските и европейските мениджъри се обвиниха взаимно за тежкото положение на индустрията, като всеки от тях заяви, че предложенията им по време на преговорите за Brexit са отхвърлени от другата страна. "Ако ЕС преразгледа позицията си, нашата врата остава отворена", заяви министерството на културата в Лондон. Европейската комисия заяви, че Великобритания е избрала да сложи край на свободното движение на граждани на ЕС до Обединеното кралство, което неизбежно означава, че пътуването, включително за бизнес цели, вече няма да бъде толкова лесно, колкото преди Brexit.

Все още няма коментари
Нов коментар