Европейските лидери настояват Байдън да възстанови международното сътрудничество

Френският президент Макрон предлага нов икономически консенсус, който не намалява ролята на държавата

"Имам много надежди за тази нова година с нашия американски партньор, който се надявам да се ангажира отново с нас", каза френският президент Макрон.
"Имам много надежди за тази нова година с нашия американски партньор, който се надявам да се ангажира отново с нас", каза френският президент Макрон.
"Имам много надежди за тази нова година с нашия американски партньор, който се надявам да се ангажира отново с нас", каза френският президент Макрон.    ©  Reuters
"Имам много надежди за тази нова година с нашия американски партньор, който се надявам да се ангажира отново с нас", каза френският президент Макрон.    ©  Reuters

Европейските лидери призоваха за по-голямо международно сътрудничество в условията на пандемията и приканиха администрация на Джо Байдън да разшири усилията си за подновено участие в многостранни форуми. На икономическия форум в Давос, който тази година за първи път се провежда онлайн заради коронавируса, германският канцлер Ангела Меркел, заяви, че пандемията е "часът на мултилатерализма". Тя използва речта си, за да пледира за по-голямо международно сътрудничество в борбата с вируса. "Трябва да изберем многостранния подход", каза тя, като добави, че изолацията не е решението, и нястоя ваксините срещу COVID-19 да се разпространяват справедливо в по-бедните страни.

Според Меркел пандемията е подчертала значението на международните споразумения като Конвенцията за биологичното разнообразие и Парижкото споразумение за климата. Тя също приветства решението на администрацията на Байдън да запази участието на САЩ в Световната здравна организация и каза, че се надява, че страната сега ще работи за укрепване на Световната търговска организация, която тя определя като "ключов компонент на търговията, основана на правила в света", съобщава Financial Times.

Френският президент Еманюел Макрон повтори нейните позиции и заяви, че иска "ефективен мултилатерализъм", който ще бъде по-лесен при новата администрация на Байдън. Той призова за международен "нов консенсус" за икономическата политика, който не намалява ролята на държавата и публичния сектор, докато старият "консенсус от Вашингтон" благоприятстваше фискалните икономии и приватизацията.

Според Макрон преминаването към нов вид мултилатерализъм е било "затруднено" при предишната администрация в Белия дом и също така призовава за подобна инициатива на Парижкото споразумение за климата относно биологичното разнообразие. "Имам много надежди за тази нова година с нашия американски партньор, който се надявам да се ангажира отново с нас", каза той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също имаше послание към администрацията на Байдън, призовавайки правителството на САЩ да разшири международното сътрудничество допълнително, като се присъедини към опитите на ЕС да "овладее огромната сила" на големите технологични компании. Тя заяви, че Брюксел иска гигантите от социалните медии да разкрият как функционират техните бизнес модели и как работят алгоритмите им, "защото не можем да приемем, че решенията, които имат широкомащабно въздействие върху нашата демокрация, се вземат само от компютърни програми". Според нея регулаторите трябва да създадат "рамка от закони за такива широкообхватни решения".

Миналата година Брюксел публикува проект на Закона за цифровите пазари на ЕС и Закона за цифровите услуги, които имат за цел да ограничат пазарната мощ на технологичните гиганти и да предприемат мерки срещу незаконното онлайн съдържание.

Джо Байдън не е планирал да участва в Давос тази година, докато руският президент Владимир Путин реши в последния момент да изнесе реч на онлайн форума.

Разпространението на ваксините

В други панели на форума в водещата тема беше разпространението на ваксини. Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса призова по-богатите страни да спрат да задържат ваксините за себе си, защото Африка е изправена до стената в глобалната надпревара за антивирусни медикаменти. "Ние сме дълбоко загрижени за проблема с" ваксиналния национализъм ", който, освен ако не бъде решен, ще застраши възстановяването на всички страни", каза той и добави, че някои държави са купили много повече, отколкото им е било необходимо.

Тези опасения накараха Саудитска Арабия да обмисли създаването на инициатива за разпространение на ваксини в бедните страни в Близкия изток и Африка, отделно от подкрепената от Световната здравна организация инициатива Covax. Новата инициатива, разкрита от министъра на финансите на Саудитска Арабия, идва на фона на разочарование от бавния темп на схемата Covax, която има за цел да разпространява 2 млрд. ваксини срещу коронавирус за по-бедните страни до края на годината.

Русия и САЩ ще удължат договора "Нов СТАРТ"

Русия и САЩ договориха удължаване на договора "Нов СТАРТ", съобщиха Кремъл и Белият дом. В съобщенията им има нюанси по въпроса какво точно е съгласувано. Изявленията се появиха след вчерашния телефонен разговор на руския президент Владимир Путин с новия президент на САЩ Джо Байдън. Те разговаряха за пръв път встъпването в длъжност на Байдън. "Нов СТАРТ" (Strategic Arms Reduction Treaty) е последният от основните договори за контрол на ядреното въоръжаване между двете сили.

Договорът от 2010 г. (подписан, когато Байдън беше вицепрезидент) забранява разполагането на повече от 1550 стратегически ядрени бойни глави от двете държави, както и ограничава броя на ракетите и бомбардировачите, които могат да ги носят. Съобщенията на Москва и Вашингтон се различават в категоричността си, но и в двете се посочва 5 февруари като дата за удължаването. Според Кремъл след размяна на дипломатически ноти от двете страни двамата лидери са обсъдили въпроса с удължаването на срока на "Нов СТАРТ", един от най-важните въпроси в дневния ред на Москва и новото американско правителство и предстои да бъдат изпълнени всички процедури в идните дни.

Белият дом не говори за ноти или постигната договореност, но отбелязва, че по време на разговора си Байдън и Путин "изразиха желанието на страните си за удължаване на срока на "Нов СТАРТ" с пет години и постигнаха съгласие техни екипи незабавно да предприемат действия", за да може удължаването да стане факт до 5 февруари. Според Кремъл Путин вече е внесъл в Държавната дума законопроект за удължаване на договора.