Франция иска по-бързо изплащане на средствата от възстановителния фонд на ЕС

Френският финансов министър Льо Мер смята, че процедурата е "прекалено бавна и сложна"

"Това е вероятно най-трудният момент в кризата", посочва Льо Мер
"Това е вероятно най-трудният момент в кризата", посочва Льо Мер
"Това е вероятно най-трудният момент в кризата", посочва Льо Мер    ©  Reuters
"Това е вероятно най-трудният момент в кризата", посочва Льо Мер    ©  Reuters

Френският министър на финансите Брюно льо Мер призовава за по-бързо изплащане на средствата от фонда за възстановяване от пандемията на ЕС в размер на 750 млрд. евро. "Има пречки и всичко това е прекалено бавно, така че трябва да се забързаме и ако искаме да излезем от икономическата криза в най-добро състояние, европейските пари трябва да пристигнат възможно най-бързо", заявява той в интервю за Financial Times.

По думите му лидерите на ЕС не са положили толкова големи усилия само за да видят как планът е забавен заради "технократски причини". И допълва: "Прекалено е бавно и сложно".

Изплащане през втората половина на 2021 г.

Страните - членки на ЕС, първо трябва да обявят как смятат да използват отпуснатите средства до края на април. След като тези планове бъдат одобрени от Европейската комисия, изплащането ще започне през втората половина на година.

Франция възнамерява да похарчи поне половината от своя пакет от стимули за 100 млрд. евро, от които 40% ще бъдат финансирани от фонда на ЕС, до края на 2021 г., когато се очаква по-силно икономическо възстановяване. "Това е вероятно най-трудният момент в кризата, тъй като има нови и по-заразни щамове на вируса, ваксинациите не са напълно разгърнати и се наблюдава невероятно изтощение на нашите граждани, особено в икономиката - занаятчии, търговци, малки бизнеси", посочва Льо Мер.

Призиви за преразглеждане на фискалните правила на ЕС

Френският министър на финансите повтаря призивите за преразглеждане на правилата на ЕС, които ограничават годишния дефицит на публичния сектор на страните членки до 3% от БВП, а дълга - до 60% от БВП. Те бяха замразени по време на корона кризата и миналата година френският дълг на публичния сектор достигна 120% от БВП.

Според Льо Мер макар правилата да са жизненоважни за членките на еврозоната, те "трябва да бъдат преразгледани, за да отразят реалността". "А тази реалност е три неща - най-високите равнища на дълга в нашата история, най-ниските лихвени нива в нашата история и най-големи инвестиционни нужди в нашата история", обобщава той.