Недоволството от локдауна: От тост с празни халби до гражданско неподчинение

Как протестират ресторантьорите по света

Около 17%, или 110 000, от ресторантите в САЩ са затворили за постоянно през 2020 г., а 87% са регистрирали среден спад 36% в приходите. Във Великобритания близо 10 000 лицензирани обекта, включително пъбове, клубове и ресторанти, са преустановили трайно работа през миналата година. Тези данни основно са в резултат на карантинните ограничения, засегнали тежко сектора и довели до протести с искания за адекватни помощи, които да му позволят да оцелее в кризата.

В началото на седмицата група британски учени посъветва правителството в Лондон да не отваря пъбовете и ресторантите преди май, тъй като дори частично отхлабване на ограниченията може да доведе до "негативно отражение върху здравната система". Управляващите все още не са обявили кога и как смятат да вдигнат рестрикциите, но са под засилен натиск от ресторантьори да изготвят план. Пред британската ВВС Кейт Никълс, главен изпълнителен директор на асоциацията UKHospitality, предупреждава, че "може да не е останало какво да се отваря, ако се изчака до май". Наскоро правителството обяви, че удължава програмата за помощи за служители в принудителен отпуск до края на април, което означава, че работещите в ресторантьорския бранш ще продължават да получават до 80% от заплатите си. Също така се удължава до края на март и програмата за гарантирани от правителството заеми до 50 000 паунда за пострадали от COVID-19 бизнеси. Освен това по-рано този месец бяха обявени грантове до 9000 паунда на обект в сектора.

"Учтиво несъгласие"

Другаде в Европа ресторантьори плашат с гражданско неподчинение. Миналия уикенд някои заведения в Чехия започнаха нерегламентирано да обслужват клиенти като протест срещу стриктните мерки срещу коронавируса, които ги държат затворени от края на миналата година. Пред AFP Иржи Янечек, управител на бирария в Прага, заявява, че така иска да покаже на управляващите, че "са избрали грешния подход". Отворилите ресторанти са били глобени до 932 долара за нарушаване на ограниченията. Но това не е първият път, когато браншът в страната изразява недоволство - по-рано през януари стотици демонстранти се събраха в чешката столица с празни бирени халби в знак на протест срещу затварянето на заведенията.

В Рим собственици на ресторанти също протестираха в началото на годината, като отвориха за клиенти. "Наричаме това учтиво несъгласие. Ако дойдат полицаите, ще ги пуснем, ще приемем глобата, но ще продължим да работим, защото е невъзможно да продължаваме по този начин", обяснява пред Еuronews Армандо Миноти, собственик на ресторанта Loste Ria. Собственикът на пицарията Fuoco & Farina Макс Виетри допълва: "Ако всички бизнеси затворят, както стана през март, тогава съм съгласен. Но не може да ме накараш да затворя и да оставиш другите бизнеси отворени. Трябва да има ясни правила."

"Нарочените заведения"

В началото на януари около 600 ресторантьори протестираха в швейцарския град Нюшател заради плановете за удължаване на принудителното затваряне на заведенията до края на февруари. Там както и другаде в Западна Швейцария, работата на ресторантите се преустановява за трети път от началото на пандемията насам. Един от организаторите на демонстрацията, Лорън Чанц, казва пред Swiss Info, че ресторантите са нарочени за източник на инфектиране, защото "те са единственият сектор, от който се изисква да извършва проследяване на контактите. Заразеният клиент може да е хванал вируса отвсякъде, например в супермаркета, но ресторантът, който е записал данните му, трябва да бъде затворен".

В края на миналата година собственици на ресторанти, сервитьори, хостеси и лоялни клиенти демонстрираха в Ню Йорк с плакати "Отворете заведенията" и "Спасете бизнеса на баща ми". "Над 6000 местни бизнеса фалираха от началото на пандемията. Ще последват и много други без необходимата правителствена подкрепа", твърди Джефри Гарсия, председател на Нюйоркската асоциация на латино ресторантите и баровете. Новият пакет от държавни стимули в размер на 900 млрд. долара, който влезе в сила на 27 декември, включва допълнително финансиране от 284 млрд. долара за заеми за малкия бизнес. Отделно от федералните програми много щати също предоставят кредити и грантове - например ресторант в Калифорния може да кандидатства за COVID-19 подпомагане до 25 000 долара в зависимост от годишния си приход.