🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Високата безработица в Испания и слабите продажби в Германия заплашват еврозоната с нова рецесия

ЕЦБ ще намали икономическата си прогноза за първата половина на 2021 г., но очаква възстановяване през втората половина

Безработицата в Испания, достигнала петгодишен връх, и спадът в продажбите на дребно в Германия, регистриран за втори пореден месец, засилиха очакванията на експертите, че противоепидемичните мерки ще доведат еврозоната до двойна рецесия, пише Financial Times. Броят на безработните испанци се покачи с 44 436 души спрямо предишния месец, показват публикуваните във вторник данни. Това означава, че за първи път от пет години хората без работа в страната са над 4 млн. души.

В Германия се наблюдава спад от 4.5% в продажбите на дребно за януари в сравнение с предишния месец. Това е много повече от очакваното от икономистите понижение от 0.3% и следва свиване от 9.1% през декември.

Какви са прогнозите

БВП на еврозоната отбеляза спад от 0.7% през четвъртото тримесечие на 2020 г. и свиване през първото тримесечие на тази година би означавало рецесия. От Morgan Stanley очакват "последваща слабост през първите три месеца, като БВП на еврозоната ще се свие с около 0.9%".

Наскоро вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос заяви, че банката вероятно ще намали прогнозата си за растеж за първата половина на 2021 г., макар че все още очаква възстановяване през втората половина. ЕЦБ трябва да публикува ревизираната си прогноза следващата седмица и Де Гиндос казва, че краткосрочните очаквания са се влошили от декемврийската прогноза на банката, според която БВП на еврозоната ще нарасне с 0.6% на тримесечна база през първите три месеца на 2021 г. и с 1.7% през второто тримесечие. Според Де Гиндос растежът през първото и може би второто тримесечие на годината ще бъде по-слаб от очакванията, но "през втората половина на годината, ако ваксинационната програма върви според очакванията, може да наблюдаваме съществено възстановяване на активността".

Загубени работни места и помощи

Голяма част от близо 37 000 испанци, загубили работата си през февруари, са били от сектора на услугите. Безработицата в страната е една от най-високите в ЕС, но не е надминавала 4 млн. души от 2016 г. насам. В Испания също така 900 000 души продължават да получават помощи по програми за служители, които в момента не могат да работят, но все пак могат да възвърнат работните си места. В такива програми са 63% от работещите в хотелиерския сектор, 57% - в туристическите агенции, и от 40 до 50% - във въздушния транспорт, хазарта и заведенията.

В Германия, където ресторантите, магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост, и местата за развлечение са затворени от декември, безработицата се е покачила с 9000 души до 2.9 млн. души през януари. Регистрациите за програми за помощи за временно неработещи с възможност в даден момент да се върнат на работните си места са достигнали 500 хил. през февруари, което е най-високото ниво от ноември насам.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-@
    Кнб
    • - 1

    Нищо ново под испанското слънце. Което май пак ще стане слънцето на Андалуз. Т. Е. Арабското име на Испания. Защото президента им много успешно, грижейки се за здравето на испанците забранява всички християнски празници и поздравява в първо число за мюсюлманските празници. Нищо чудно, започнал е политическата си кариера като помощник на специалният пратеник на ООН (бивш външен министър на франко) в Босня, където смелите муджахидини се биеха за правия ислям и нито един не беше осъден а бяха пратени в Чечения. В 1997 когато и АлКаеда се считаше за добра. Първата му международна среща след избирането му беше със Сорош, на 4 очи. Дойде на власт разбира се не с избори. Дойде на власт с парламентарни интриги за корупция, за 30000 Евро, която никога не бе доказана. Но беше постулирана от един съдия също дошъл с интриги. Та измежду подвизите му е например че подари спортният Гибралтар на Британия. Подари и океанското дъно на канарските острови на Мароко. Подписа конвенция с която всеки чужденец има равни та и даже по-големи права от испанците в Испания (като "положителна дискриминация"). За мерките анти ковид, да не говорим - - затвори по 50-100 старци заедно през март, но сестрите които ги гледаха циркулираха между болници и старчески домове и естествено се изпозаразиха и измряха. Измреха не 20% от възрастните над 70, както е навсякъде. Измряха 60% от тези, които вкара в болницата Ла Паз например. Около 70000 от които призна 30000. След това натрупа още толкова жертви "въпреки" мерките, които нямат никакъв спира ефект.

    Сега хората не могат да видят семейството си. Най-последния хит е да екпроприира апартаменти на балеарслите острови, които хората не могат да видят заради "здравните" мерки. И разбира се беше пръв да въведе маски навсякъде. С което създаде щама на втората вълна, есенната в Европа, тази през ноември-декември в София. Създаде я като затвори здрави със болни с маски и вируса наличка мутант, 20A.EU1, който заразява с много по-малко количество вирус и който си преминава през маските. От един вирус на който му трябва ха часове да зарази направи вирус, който заразева за 15 минути. След това го подобриха в Англия с ваксина.

    И естествено това струва. И да се запуши устата на хората, които със страх превръщат в стадо, трябват пари. Заеми в случая на Испания. Принадената стойност на всички от зоната Евро, източени като прима на лихвата на държавните облигации за Германия. Растеж при валута, която се издава само срещу частен дълг не е възможен.

    Та да очакваме всякакви кризи, Ислямската с
    Държава вече е в Европа.

    Нередност?
Нов коментар