ЕС ще поиска от САЩ да разрешат износ на ваксината на AstraZeneca

Австралия настоява ЕК и Италия да преразгледат решението си за блокиране на ваксинни доставки

ЕС ще поиска от САЩ да разрешат износа на милиони дози от ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca/Oxford University. Това става на фона на недостиг на доставките за европейските страни, забавящ имунизационната кампания, и след като Австралия поиска от Европейската комисия (ЕК) да преразгледа решението си да подкрепи Италия, която блокира експорт на продукта на AstraZeneca към континента-държава.

Пред Financial Times от ЕК заявяват: "Вярваме, че можем да работим заедно със САЩ, за да се гарантира, че относно ваксини, произведени или опаковани в САЩ, изпълнението на договорните задължения на ваксинния производител към ЕС ще бъдат напълно спазено." Брюксел също така ще поиска от Вашингтон да се ангажира със запазването на безпроблемното транспортиране на важни съставки за ваксините, необходими за европейското производство. ЕС настоява за достъп до производството в САЩ на разработката на AstraZeneca, тъй като компанията не успява да изпълни договорените цели за доставките в блока за първото тримесечие на 2021 г.

Отказ за Австралия чрез специален механизъм

В петък от австралийското здравно министерство заявиха: "Повдигнахме въпроса пред ЕК чрез няколко канала", визирайки искането си европейската институция да преразгледа своето решение да подкрепи Италия, която блокира доставката на 250 000 дози от ваксината на AstraZeneca за Австралия. Това е първият отказ за износ след въвеждането на специален механизъм за наблюдение на ваксинните доставки в края на януари, пише Reuters. Пред информационната агенция европейски представител твърди, че от фармацевтичната компания първоначално поискали от Рим да позволи транспортирането на още повече дози за Австралия, но след това ги намалили до 250 000 след последвал отказ от страна на Италия, където се опаковат част от ваксините на AstraZeneca.

С изключение на решението за блокиране на доставките за Австралия ЕС е оторизирал всички искания за износ от стартирането на механизма до 1 март. Това са общо 174 искания за милиони дози до 29 страни, сред които Япония, Великобритания и други. Почти всички ваксини, изнесени от ЕС от края на януари насам, са на Pfizer/BioNTech, а малка част са на Moderna и AstraZeneca.

Сега ЕК казва, че планира да удължи функционирането на механизма до края на юни, след като той формално изтече на 31 март. Решението на Италия да блокира износа на ваксини се случва дни след като премиерът Марио Драги, който пое поста миналия месец, настоя пред останалите лидери на ЕС, че съюзът трябва да ускори ваксинационните програми и да санкционира фармацевтичните компании, които не са спазили договорите си за доставки.

"Америка на първо място" при имунизациите

Що се отнася до искането, което Брюксел ще отправи към САЩ относно ваксината на AstraZeneca, ситуацията не е толкова проста. Белият дом заявява, че възнамерява дозите, произведени в Америка, да бъдат използвани първо за удовлетворяване на вътрешното търсене, като това гласи декрет, подписан от бившия президент Доналд Тръмп през декември. Вашингтон е поръчал 300 млн. дози от ваксината на AstraZeneca, но казусът става по-сложен, защото продуктът още не е получил оторизацията на американските регулатори.

Същевременно в петък президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен са обсъдили двустранното сътрудничество при овладяването на пандемията. След което говорител на ЕК коментира, че Вашингтон и Брюксел са големи производители на ваксини и имат силен интерес да работят заедно за доброто функциониране на световните вериги за доставки. Представителите на ЕС не крият очакванията си, че по-гладките трансатлантически отношения, откакто Байдън пое президентския пост, ще им помогнат в постигането на целите.