🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как пандемията във Великобритания насърчи иновациите

Да действа бързо и да премахва бариерите е най-доброто, което правителството може да направи

"Това, което е важно, рядко е спешно", е казал Дуайт Айзенхауер. "А това, което е спешно, рядко е важно." Но на Айзенхауер не му се е налагало да води Америка през пандемията от COVID-19. Неотложността и важността на задачата през изминалата година прогониха почти всичко останало от съзнанието на повечето световни лидери. Но сега, когато ваксината започва да действа, британското правителство отново започва да мисли за нещата, които ще имат значение по-късно. Очаква се да бъде публикуван "план за растеж" за повишаване на производителността, в центъра на който са иновациите, заедно с бюджет, предназначен да се справи с фискалните напрежения в страната.

Правителството правилно се опитва да дръпне лоста на иновациите. Светът може да е на прага на технологичен подем в науките за живота, в които Великобритания има превъзходство. Иновациите са от решаващо значение за производителността и в този аспект Великобритания изостава от конкурентите през последните години. Ниските разходи на страната за научноизследователска и развойна дейност - по-малко от три четвърти от средното за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) като дял от БВП, показват нуждата от отскок.

Тези, които помнят 70-те години на миналия век, може да смятат това за опасен път. Насърчаването на иновациите може бързо да се превърне в упражнение за избор на победители - или по-често на губещи. Покупката на правителството на дял за 500 млн. долара в сателитната фирма OneWeb, която фалира, предполага, че то е забравило унизителните уроци от онова мрачно десетилетие.

Втората опасност е, че политическите програми се смесват. Правителството обеща да "изравни" развитието на по-бедните райони на страната, така че бедните градове лобират за повече пари за своите университети. Но опитът за стимулиране на иновациите чрез насочване на пари към слаби образователни институции вероятно ще доведе до средни университети, които да раждат незабележителни идеи. Британската система за финансиране на научни изследвания е безмилостно елитарна. Тя трябва и да си остане такава.

По подобие на САЩ

Първият ход на правителството за стимулиране на иновациите беше обявяването на 19 февруари на план за Агенция за напреднали изследвания и изобретения (ARIA), който е създаден по модела на Американската агенция за напреднали изследователски проекти. Това е едно обещаващо начало. Целта на ARIA е да финансира високорискови изследвания с висок потенциал вероятно чрез пряко финансиране на изключителни учени. Но не само парите имат значение. Успешното превръщане на научните изследвания в лечения по време на пандемията предполага съществуването на някои по-евтини мерки, които също могат да имат значение.

Едната е да се ускорят правителствените процеси. Бързината, с която британският медицински регулатор вземаше решения по време на пандемията, е една от причините, поради които ваксините се движат скоростно сред населението и лекарствата, създавани във Великобритания, спасяват човешки живот по целия свят. Спешността не е характерна само за пандемиите. Извършването бързо на процедурите може да направи инвестицията смислена.

Друга полезна мярка, която правителството трябва да използва, е неговата уникална способност да преодолява бариерите. В началото на пандемията от COVID-19 изследователите например нямаха право на достъп до различни направления на данните от здравните услуги. Правителството облекчи ограниченията върху съществуващите данни и позволи на изследователите да помолят хората, които са имали положителен тест за COVID-19, да се присъединят към изследванията. И двата фактора бяха решаващи за успех в усилията.

Последен принцип е стойността на връзките между правителството и частния сектор. Кейт Бингъм, рисков инвеститор, който ръководи доставките на ваксини, разбира как да се справя с фармацевтичните компании. Много от държавните служители, работещи с нея, са имали търговски опит. Близостта на правителството до бизнеса по време на пандемията беше критикувана и може би някои разточителни договори бяха възложени на приятели. Но без тази близост усилията за създаване на ваксината нямаше да са успешни.

Иновациите са отвели хората от пещерите до компютрите. Това са неуловими неща. Доброто образование, приветливият имиграционен режим и приятелската бизнес среда ще направят най-много, за да ги поддържат. Но няколко разумни принципа могат да помогнат за поддържането на пламъка.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар