🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нови спестявания за 3 трлн. долара ще стимулират глобалното възстановяване

Според изчисленията на Bloomberg 1.5 трлн. долара от сумата е в САЩ

Ограниченията на разходите заради блокадите, съчетани с получените стимули от работниците, доведоха до натрупване на спестявания.
Ограниченията на разходите заради блокадите, съчетани с получените стимули от работниците, доведоха до натрупване на спестявания.
Ограниченията на разходите заради блокадите, съчетани с получените стимули от работниците, доведоха до натрупване на спестявания.    ©  Reuters
Ограниченията на разходите заради блокадите, съчетани с получените стимули от работниците, доведоха до натрупване на спестявания.    ©  Reuters

Потребителите в най-големите икономики в света натрупаха 2.9 трлн. долара допълнителни спестявания по време на блокадите заради коронавируса. Това е огромен финансов ресурс, който създава потенциал за мощно възстановяване от пандемичната рецесия. Домакинствата в САЩ, Китай, Великобритания, Япония и най-големите държави от еврозоната са спестили средствата, защото бяха принудени да останат вкъщи и да намалят посещенията на магазини според оценки на Bloomberg Economics.

Те вероятно продължават да го правят, тъй като ограниченията остават и правителствата отпускат нови стимули. Половината от тази сума - 1.5 трлн. долара, която продължава да нараства, е в САЩ, показват данните. Тя е еквивалентна на годишния БВП на Южна Корея.

Спестявания на върха

Ограниченията на разходите заради блокадите, съчетани с получените стимули от работниците, доведоха до натрупване на спестявания. Те трябва да осигурят "гориво" за възстановяване на икономиките, след като здравните проблеми с COVID-19 бъдат окончателно разрешени и ваксинациите се увеличат.

Оптимистите залагат на скок на пазаруването, когато хората се върнат отново в търговските обекти, ресторантите, местата за забавление, курортите и спортните събития. Други експерти смятат, че част от парите могат да бъдат използвани за покриване на дългове или трупани, докато здравната криза отмине и пазарите на труда станат по-стабилни.

В САЩ изхарчването на всички спестени пари през изминалата година би довело до икономическия растеж от 9% през 2021 г., почти два пъти над предвижданите 4.6% според Bloomberg Economics. Ако обаче тези средства не влязат в икономиката, БВП ще нарасне само с 2.2%.

Дали спестяванията ще намалеят зависи от скоростта на възстановяване.

Миналото лято се оказа, че възходът е измамен, но също така показа колко бързо може да отскочи икономиката, когато контролът заради COVID-19 бъде вдигнат, обяснява Мейва Казин, старши икономист в Bloomberg Economics. "Може ли същото да се случи през 2021 г.? Огромните парични буфери от спестявания на домакинства са една от причините да сме уверени, че търсенето ще скочи рязко."

1.5 трлн. причини за харчене

Блокадите в комбинация със стимули означават, че спестяванията на домакинствата в САЩ са нараснали далеч над тенденциите. Китайските домакинства са увеличили с 2.8 трлн. юана (430 млрд. долара) парите в банковите си сметки. Частните депозити нараснаха с 32.6 трлн. йени (300 млрд. долара) в Япония и 117 млрд. паунда (160 млрд. долара) във Великобритания. Тези в най-големите икономики от еврозоната скочиха с общо 387 млрд. евро (465 млрд. долара), водени от 142 млрд. евро в Германия.

Фактор, който може да повиши желанието за харчене, са ниските лихвени проценти, които намаляват привлекателността на банковите депозити. Другата възможност е хората да изберат да използват спестяванията си за изплащане на дългове или да запазят бюджетите на домакинствата си поради продължаващите рискове за здравето или опасенията, че трудовият пазар ще се възстанови бавно.

Тези, които печелят най-много, вероятно са натрупали спестявания, докато домакинствата с по-ниски доходи може би вече са били принудени да посегнат към спестяванията си и са най-склонни да консумират. Други може да имат съмнения, че в даден момент правителствата ще решат да повишат данъците, за да компенсират своите спасителни програми.

"Краткосрочно много зависи от постпандемичното поведение - което може да отнеме време, за да се върне към нормите преди пандемията", каза Елена Шулятеева, старши икономист за САЩ в Bloomberg Economics. "В средносрочен план, независимо дали допълнителните средства отиват за потребление, изплащане на дълг, или дори остават в банката като бели пари за черни дни, това е положително за растежа."

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар