🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия пробва върху Twitter суверенния интернет

Кремъл забави скоростта на услугите на социалната платформа

Компанията на Джак Дорси има неприятности в Русия
Компанията на Джак Дорси има неприятности в Русия
Компанията на Джак Дорси има неприятности в Русия    ©  Reuters
Компанията на Джак Дорси има неприятности в Русия    ©  Reuters

Преди месец Москва обяви, че ще забави скоростта на услугите на Twitter. Причината беше отказът на компанията да премахне "нелегално" съдържание. Властите заплашиха, че ако не изтрият 3168 публикации от 2017 г. насам, които подстрекават "самоубийства, детска порнография и употреба на наркотици", Twitter ще бъде изцяло премахнат от руския интернет.

Заплахата идва, след като през 2019 г. Русия прие закона за суверенния интернет. Технологията цели да ограничава селектирано съдържание и при нужда Кремъл да изолира страната изцяло от световната мрежа.

Президентът Владимир Путин е все по-настъпателен в борбата си с големите технологични компании от Силициевата долина, съобщава Financial Times. В изявление той изказа притесненията си от зависимостта от западни компании и социални медии, твърдейки, че: "Обществото ще се срине отвътре, ако интернетът не се съобразява със законите и обществения морал на страната ни."

Путин стана още по-критичен след протестите през януари. Тогава привърженици на опозиционера Алексей Навални използваха чужди социални платформи при организацията на демонстрациите. Видеа в TikTok и Instagram даваха съвети за безопасност на млади участници. Още повече че самата кампания на Навални се провежда изцяло онлайн. Опозиционният лидер има развити страници в западни социални платформи, които са най-голямото поле за изява на политически активизъм в страната.

Заплахите за блокиране не пожънаха успех с гигантите от Силициевата долина. Google, Youtube и Facebook не трият съдържание, което Кремъл счита за вредно. Затова и законодателите търсят начин да блокират индивидуални страници или задължават чужди компании да споделят информация по закон.

Депутатът Антон Горелкин дори се оплака от липсата на съдействие на западните социални мрежи. "Ние сме жертвата тук, не искаме да блокираме всичко. Но чужди компании идват тук, правят милиарди печалба. Не плащат никакви данъци и не се съобразяват с нашите изцяло резонни желания", казва той пред Financial Times.

Русия се надява предупрежденията за премахване на страници да укротят западните медии. Въпросът е дали е способна да изпълни заплахите си.

Лае, но може ли да хапе?

Забавянето на скоростта на Twitter при всички мобилни устройства и с 50% при десктоп потребителите е първият опит за прилагане на суверенния интернет. На теория системата на Роскомнадзор, агенцията за контрол на интернет пространството, би трябвало да може да премахва и забавя избрани сайтове, без да има ефект върху функцията на други.

Часове след акцията срещу социалната платформа интернет страниците на Кремъл, руския парламент и няколко държавни агенции изчезнаха. Ситуацията поставя под въпрос увереността на бившия президент Дмитрий Медведев, че страната е технологично подготвена да се отдели от световното интернет пространство.

Неуспешният опит напомни на кризата от 2018 г. Тогава Москва нареди блокирането на апликацията "Телеграм". Създателят Павел Дуров отказа да разреши на Федералната служба за сигурност достъп до криптирани съобщения. При опита да премахнат апликацията, службите блокираха над 16 млн. страници по погрешка, и така и не успяха да спрат функциите на приложението. През двете години, в които беше "блокиран", "Телеграм" набра над 20 млн. потребители в страната.

Малките победи

Действията срещу Twitter доказа, че Кремъл все още не може да контролира онлайн пространството. Не може да се отрече обаче, че принуди Apple да се съобразява. Миналата година беше приет закон, който задължава чужди производители на техника да инсталират руски софтуер във всички продукти, предназначени за местния пазар. От този месец устройствата на Apple ще призовават купувачите да инсталират софтуера на новите си смартфони и лаптопи. Той ще осигурява достъп на Федералната служба за безопасност до личните данни и комуникации на потребителите.

Русия ще трябва да измисли нов план, ако системата за суверенен интернет се окаже провал. В противен случай ще трябва да продължи да изнудва технологичните компании от Силициевата долина. Ще блокира сайтове според възможностите си (LinkedIn е недостъпен в страната от 2016 г.). И най-вече ще се надява, че други ще последват Apple и ще се съобразят дори само заради празни заплахи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар