Защо в Северна Ирландия напрежението се покачи до най-високо ниво от години

Ранени полицаи, подпалени автомобили и запалителни бомби бележат сблъсъците, заплашващи крехкия мир в региона

В събота бяха ранени четиринадесет полицейски служители в Белфаст, като така общият им брой достигна 88.
В събота бяха ранени четиринадесет полицейски служители в Белфаст, като така общият им брой достигна 88.
В събота бяха ранени четиринадесет полицейски служители в Белфаст, като така общият им брой достигна 88.    ©  Reuters
В събота бяха ранени четиринадесет полицейски служители в Белфаст, като така общият им брой достигна 88.    ©  Reuters

От близо две седмици напрежението в Северна Ирландия расте. Подпалват се автомобили и автобуси, издигат се барикади, а младежи хвърлят камъни и запалителни бомби по полицията. Сблъсъците рискуват да подкопаят крехкия мир в региона между пробританските лоялисти, искащи да останат част от Обединеното кралство, и проирландските националисти, настояващи Северна Ирландия да се присъедини към Република Ирландия.

В събота бяха ранени четиринадесет полицейски служители в Белфаст, като така общият им брой достигна 88, пише британската ВВС. Предната вечер органите на реда в града използваха водни оръдия за първи път от шест години, след като бяха атакувани. Въпреки че в петък голяма част от протестите на лоялистите бяха отменени в знак на почит към починалия принц Филип, някои лоялисти и националисти отново влязоха в яростна конфронтация. Полицията създаде буферна зона, която да ги раздели, но когато двете групи не можаха да се нападнат взаимно, те насочиха насилието към органите на реда.

Началото на безредиците

Повечето участници в размириците са младежи, като някои са дори 12-годишни, твърди полицейската служба на Северна Ирландия, цитирана от CNN. Първоначално безредиците се случиха в същата седмица, когато властите заявиха, че няма да предприемат законови мерки срещу лидерите на националистическата партия "Шин фейн" за нарушаване на мерките срещу коронавируса, когато миналата година са присъствали на погребението на Боби Стори - бивша високопоставена фигура в паравоенната група ИРА. Лоялистката общност обвини управляващите в лицемерно отношение при вземането на това решение. Но анализаторите също така посочват и скорошните полицейски акции срещу наркобанди и криминални дейности, подкрепяни от паравоенни лоялистки сили.

В четвъртък заместник-шефът на северноирандската полиция Джонатан Робъртс коментира, че "очевидно има степен на организираност" в насилието. В петък обаче на пресконференция той каза, че "крайното заключение" е, че насилието "не е дирижирано от група в името на тази групи".

Проблемът Brexit

"Brexit е новата причина ситуацията да достигне до точка на кипене в доскорошната ера на мир", пише DW. Напрежението в Северна Ирландия се покачва, откакто Обединеното кралство гласува за напускане на ЕС през 2016 г. Но конкретна част от споразумението за "развода", наречена Протокол за Северна Ирландия, предизвиква ескалация на емоциите.

По време на преговорите за британското излизане от съюза и двете страни в процеса постигнаха съгласие, че бъдещата договорка ще зачита мирното споразумение от Разпети петък, сложило край на Смутните времена - периода на северноирландския конфликт, продължил от 60-те години на ХХ век до подписването на документа през 1998 г. След това започва премахване на граничния контрол между Северна Ирландия и Република Ирландия. След като Обединеното кралство напусна ЕС и съответно единния пазар обаче, в сила влезе нова договорка, или т.нар. Протокол за Северна Ирландия. Той цели елиминирането на новопоявилата се нужда от граница между Северна Ирландия (част от Обединеното кралство) и република Ирландия (член на ЕС), като създава граница в Ирландско море, така че стоките, влизащи в Северна Ирландия от Великобритания, да са подложени на проверка от ЕС. Това обаче разгневи пробританските юнионисти, които твърдят, че така сделката застрашава бъдещето на Обединеното кралство.

Реакции отвътре и отвън

Северноирландският министър на правосъдието Наоми Лонг заяви, че "липсата на честност и прозрачност" на британското правителство относно Brexit допринася за недоволството в някои части на района. И допълни, че Лондон е подценил ефекта, който британското излизане от ЕС е имал върху Северна Ирландия. Този ефект е бил "почувстван най-остро в Северна Ирландия, където въпросът за идентичността е свързан с въпроса за границата", коментира Лонг пред ВВС.

Ирландският премиер Михол Мартин предупреди за риска от връщане на насилието в региона. В събота, когато беше 23-ата годишнина от подписването на споразумението от Разпети петък, той призова политиците "да се намесят, да изиграят ролята си и да гарантират, че това няма да се случи". По думите му "най-видимият успех" на постигнатия мир е, че "цяло поколение млади хора израсна, без да знае и без да е почувствало насилието през смутните времена".

От Белия дом също изразиха загриженост заради сблъсъците в Северна Ирландия. Говорител на Държавния департамент предупреди, че споразумението от Разпети петък "не трябва да става жертва на Brexit".