🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да чакаме ли повторение на Кримския сценарий

Според Киев Русия е струпала 80 хил. войници по границата на Украйна, САЩ вкарват два бойни кораба в Черно море

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Все по-взривоопасна става ситуацията по границата между Русия и Украйна, както и по протежението на демаркационната линия между украинската армия и сепаратистките сили в източната част на страната. През последните седмици Кремъл последователно струпва все повече и повече войски в региона, а насилието в близост до отцепилите се области Донбас и Луганск ескалира спираловидно.

След серия от взаимни обвинения между Москва и Киев чия е вината за нарастващото напрежение говорителят на украинския президент Володимир Зеленски обяви днес, че Русия вече е струпала над 40 хил. войници край източната граница на страната и още 40 хил. в анексирания Кримски полуостров. Въпросните числа са доста по-високи в сравнение количеството войски, за които алармираха представителите на украинските въоръжени сили по време на изслушване в парламента на страната през март.

"От една страна не трябва да изпадаме в паника, но, от друга, трябва да се разбере, че Русия е демонстрирала нееднократно, че може да напада различни държави", коментира президентският говорител Юлия Мендел, цитирана от Reuters. Много хора в Украйна се страхуват, че Кремъл се опитва изкуствено да моделира и да провокира военна криза, за да може да сплоти населението на страната и да го насочи срещу външен враг точно преди парламентарните избори през септември. Украинските служби за сигурност също така подозират, че целта е вниманието да се отклони от вътрешноруски проблеми, като например скандалите около хвърления в затвора опозиционер Алексей Навални.

Според Юлия Мендел до момента Зеленски не е успял да се свърже с руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят евентуалното овладяване кризата, въпреки че се е опитал да го направи. "От офиса на президента, разбира се, бе направено запитване за разговор с Владимир Путин. До момента не сме получили отговор и много се надяваме, че това не е отказ от диалог", казва Мендел пред Reuters. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна коментира, че не е виждал подобно искане за разговор "през последните дни" и не знае такова да е заявявано напоследък. Запитан от Reuters дали Путин има нещо да каже на Зеленски, Песков е отвърнал, че се надява в Киев да надделее "политическата мъдрост", що се отнася до деескалация и избягването на потенциална война.

Зеленски от своя страна планира да проведе официално посещение в Париж до края на седмицата, където да дискутира струпването на руски войски и ескалацията на конфликта в Донбас. Очаква се той да се срещне и да говори по темата и с президента на Франция Еманюел Макрон.

Ескалация по суша...

През последните дни войната на думи по повод кризата в Донбас бързо ескалира. В петък руският президент Путин обвини Украйна, че извършва "опасни провокативни действия". В неделя пък министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер призова Русия да обясни защо струва войски по границата с Украйна, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заплаши Кремъл с "последствия" заради това. Властите в Москва от своя страна отвърнаха, че имат право да местят войски по собствената си територия както пожелаят и както това отговаря на националната отбрана.

"Трябва да ви кажа, че имам сериозни притеснения относно действията на Русия по границите на Украйна. Там има повече руски сили, отколкото във всеки момент от 2014 г. насам, когато Русия нахлу за първи път", коментира държавният секретар на САЩ в неделя. И допълни: "Президентът Байдън е много ясен по този въпрос. Ако Русия действа безразсъдно или агресивно, ще има последствия, ще има цена." Още в петък Блинкен е обсъдил с колегите си от Франция и Германия "руските провокации срещу Украйна".

... и по вода

В петък също така стана ясно, че САЩ ще изпратят тази седмица два военни кораба в Черно море заради кризата. Най-вероятно това ще са два от ракетните разрушители от системата AEGIS, която е елемент от американския противоракетен щит в Европа. По информация от Турция, която контролира корабоплаването през Босфора и Дарданелите, САЩ са изпратили дипломатическо уведомление за това в изпълнение на Конвенцията от Монтрьо, която регулира достъпа на военни плавателни съдове до Черно море. По неофициална информация единият кораб ще премине през проливите в сряда, а другият - в четвъртък.

Русия от своя страна обяви в четвъртък, че ще пребазира 10 свои военни кораба от Каспийско в Черно море за провеждането на учения. Минала седмица също така руският министър на отбраната Сергей Шойгу уточни, че през април е предвидено провеждането на над 4000 военни учения с различен мащаб на територията на цялата страна.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 5

    Мнението ми, че авторът е отчайващо неподготвен остава, въпреки триенето на моя #1.

    Нередност?
  • 3
    cbn16182898111047669 avatar :-|
    Casual Browser
    • - 1
    • + 4

    Според мен статията е тенденциозно написана. Например в нея не се казва има ли струпване на украински воиски по същата граница. Ако има - в какво количество и кога е започнало - преди или след появата на руснаците?

    Също така не се споменава за зачестилите взаимни обстрели между украинската армия и бунтовниците. Нека да напомня че там действува европейска мисия за наблюдение (Special Monitoring Mission (SMM) of the Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE)). Те публикуват данни за ежедневните обстрели от двете страни. Какво показват тези данни? Коя страна обстрелва повече ? Има ли съществено увеличение порез последните два месеца? Ако да - от чия страна идват повечето снаряди? Свързано ли е това с встъпването на власт на новата американска администрация и желанието да бъде спрян руският газов проект "Северен Поток 2".

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    За действително интересуващите се от логиката на събитията около Украина един сериозен анализ като контрапункт на лозунгите горе:

    https://www.unz.com/tsaker/understanding-anti-putin-psyops-preparing-for-war/

    Неудобната истина е, че кукловодите от Вашингтон няма да се поколебаят за набутат Европа в мелницата на войната само и само да отслабят Русия.

    Нередност?
Нов коментар