🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иран обвинява Израел в "ядрен тероризъм" за инцидента в Натанз и заплашва с отмъщение

Ескалацията може да затрудни провежданите разговори във Виена за съживяване на иранската ядрена сделка

Израел не е коментирал обвиненията, но общественото радио цитира свои източници от разузнаването, които заявяват, че става въпрос за кибероперация на "Мосад"
Израел не е коментирал обвиненията, но общественото радио цитира свои източници от разузнаването, които заявяват, че става въпрос за кибероперация на "Мосад"
Израел не е коментирал обвиненията, но общественото радио цитира свои източници от разузнаването, които заявяват, че става въпрос за кибероперация на "Мосад"    ©  Reuters
Израел не е коментирал обвиненията, но общественото радио цитира свои източници от разузнаването, които заявяват, че става въпрос за кибероперация на "Мосад"    ©  Reuters

Иран заяви, че ще отмъсти за атаката по завода за обогатяване на уран в град Натанз, за която обвинява Израел. Висши ирански представители заявиха, че обектът е станал цел на "ядрен тероризъм". Говорител на външното министерство коментира, че Израел, "разбира се", е отговорен за инцидента, който "за щастие не доведе до загуба на човешки живот, но можеше да се стигне до катастрофа".

Ирански медии, свързани с Висшия национален съвет по сигурността и цитирани от ВВС, пишат, че според техен източник от министерството по разузнаването "основният извършител, стоящ зад саботирането на електрическата система", е бил идентифициран и са предприети мерки за арестуването му.

Индиректни разговори във Виена

Израел не е коментирал обвиненията, но общественото радио цитира свои източници от разузнаването, които заявяват, че става въпрос за кибероперация на "Мосад". Пред New York Times американски служители от разузнавателните служби казват, че голяма експлозия напълно е разрушила автономната вътрешна електрическа система, която задвижва центрофугите в завода, и ще са необходими поне девет месеца, за да се поднови обогатяването на уран.

Израел втвърди още повече тона си към Иран на фона опитите за съживяване на ядрената сделка от 2015 г., която беше едностранно напусната от бившия американски президент Доналд Тръмп. Новият държавен глава на САЩ Джо Байдън казва, че иска да се върне в споразумението. Но Иран и другите пет световни сили, които са част от него - Франция, Германия, Великобритания, Русия и Китай, трябва да намерят решение на ключови въпроси - как Вашингтон да вдигне санкциите и как Техеран да ограничи отново ядрената си дейност. При връщането на санкциите от администрацията на Тръмп Иран отвърна с неспазване на елементи от сделката.

Представители на САЩ и Иран провеждат индиректни разговори във Виена за съживяване на споразумението, като европейски екипи действат като посредници. Миналия петък висши дипломати решиха, че сигналите от двете работни групи са положителни и процесът ще продължи тази седмица. Едната работна група е фокусирана върху въпроса как да бъдат вдигнати икономическите санкции, наложени от САЩ, които не са съвместими с условията на ядрената сделка. Другата проучва как Техеран да се върне към лимита на обогатен уран на базата на условията на споразумението. New York Times цитира висш представител на държавния департамент, според когото не всички санкции, въведени срещу Иран при управлението на Тръмп, ще бъдат вдигнати, като така например се оставя възможността за запазването на рестрикциите срещу централната банка.

Иранският представител Абас Арагчи, който е и зам.-министър на външните работи, подчерта ангажимента на Техеран към разговорите във Виена. "Всичко това зависи от политическата воля и от сериозност на другите участници. Иначе няма причина да продължаваме дискусиите", коментира той.

Усложняване на бъдещите преговори

По повод случилото се в Натанз иранският външен министър Махамад Джавад Зариф заяви, че Израел "иска да си отмъсти заради нашия напредък по вдигането на санкциите". ЕС коментира, че все още си изяснява фактите относно инцидента, но категорично отхвърля "всеки опит за подкопаване или отслабване на дипломатическите усилия за ядрената сделка".

Израел смята ядрената програма на Техеран за заплаха за съществуването си и политиката му е насочена към забавянето и спирането й. Страната не вижда смисъл в сегашните опити за съживяването на иранското ядрено споразумение, тъй като го смята за неефективно. Според анализатори сегашната атака по Натанз ще подсили позициите на хардлайнерите в ислямската република и ще усложни бъдещите преговори.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар