Иска ли Кремъл Алексей Навални да умре в затвора

Започва да изглежда точно така

Докато Кремъл се опитва да смаже морала на г-н Навални, екипът му провежда кампания, за да го освободи
Докато Кремъл се опитва да смаже морала на г-н Навални, екипът му провежда кампания, за да го освободи
Докато Кремъл се опитва да смаже морала на г-н Навални, екипът му провежда кампания, за да го освободи    ©  Reuters
Докато Кремъл се опитва да смаже морала на г-н Навални, екипът му провежда кампания, за да го освободи    ©  Reuters

Владимир Путин може и да се е надявал, че затваряйки най-големия си политически опонент в жестока наказателна колония, най-накрая ще го остави далеч от очите и далеч от ума на хората. Вместо това Алексей Навални продължава да измъчва руския президент, излагайки на показ жестокостта и лъжите на режима му.

Лишен от свободата си и каквато и да било публична платформа, господин Навални отвръща на ударите с единствените останали му инструменти - тялото и живота си. От 31 март той обяви гладна стачка в килията си в Покров, на 100 км източно от Москва. Протестира срещу ужасяващите условия на затворническия му живот - лишен е от сън и медицинска помощ. Има висока температура и проблеми с дишането. Трима мъже в килията му са диагностицирани с туберкулоза, която е често срещана в руските затвори.

Г-н Навални, който оцеля, след като беше отровен с "Новичок" миналия август, страда и от силни болки в гърба и изтръпване на двата крака. Въпреки това му е отказан достъп до избран от него доктор, на когото има право съгласно руското законодателство. Затворническата служба на Русия го определи като затворник с риск от бягство, въпреки че сам се завърна в Русия, за да се изправи срещу Путин. Този етикет означава, че може да бъде събуждан на всеки час през нощта от надзирател, който свети с фенер в лицето му.

"Има реална вероятност Русия да го подлага на бавна смърт", коментира в Twitter Агнес Каламард, генерален секретар на организацията за защита на човешките права Amnesty International. Тя е писала на г-н Путин, призовавайки за освобождаването на Навални, отбелязвайки, че е в затвора само защото е "откровен критик на руските власти". Каламард също поиска Навални да има достъп до доктор, на когото има доверие.

Вместо доктор Кремъл изпрати телевизионен пропаганда екип да се подиграва с Навални. За задачата избра Мария Бутина, знаменитост, която подкрепя Путин и беше в затвора в САЩ за проникване в американските политически кръгове като част от опита на Русия да повлияе на президентските избори през 2016 г. Влизайки в колонията на г-н Навални с телевизионен екип, тя възкликна, че затворът е по-удобен от хотел в малкия сибирски град, в който е израснала. (Без значение, че там изобщо няма хотел.) Когато лекарят и политически съюзник на Навални, Анастасия Василиева, пристигна пред вратите на затвора, за да поиска достъп до него няколко дни по-късно, тя беше задържана заедно с няколко журналисти, включително един от CNN.

Малко неща показват дребнавостта на режима на Путин толкова ясно, колкото отношението му към политическите затворници. Г-н Навални поиска семеен фотоалбум, беше му отказан. Докато е в гладна стачка, казва той, управителят на затвора е поставил сладкиши в дрехите му, и дал на съкилийниците му електрическа печка, на която да пекат пиле и хляб. "Това е същността на (убежденията) на този режим - защо някой би искал да защитава принципите си или да се бори за правата си, ако наблизо има печено пиле", заяви г-н Навални в Instagram пост чрез своите адвокати.

Докато Кремъл се опитва да смаже морала на г-н Навални, екипът му провежда кампания, за да го освободи. Надява се да убеди поне 500 хил. души да подпишат протест срещу отнемането на свободата му. До миналата седмица петицията вече имаше над 400 хил. подписа. Художници, учени и журналисти са изпратили съобщения в подкрепа. С всеки ден, в който Навални е в затвора, той рискува да изгуби здравето си или още по-лошо. Но пък набира морална и политическа тежест.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 1
    • + 3

    Руската фед. служба за изпълнение на наказанията съобщава, че след направените изследвания не са открили нито туберкулоза, нито коронавирус в организма на Навални. Оценяват състоянието му като удовлетворително. И това след 13 дни гладуване.
    Юлия Навалная днес сутринта се е срещнала със съпруга си. Според нея Алексей говори трудно, много е отслабнал, при ръст 190 см вече теглото му е под 76 кг. Въпреки всичко, Ал. Навални е решен да отстоява законните си искания, според Юлия. А какво са решили да му спретнат в колонията кремълските послушковци, е съвсем друга тема.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 6
    • + 1

    Сигурно мечтае за Гуантамо...

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Поне научете правилно името на затвора.

    Нередност?
Нов коментар